Презентація "Народи Сомалі"

Про матеріал
Презентація для уроків з географії на тему "Народи Сомалі".Усі дані про народи наведені у презентації.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація на тему:«Народи Сомалі»

Номер слайду 2

Сомалі (або сомалійці) — кушитський народ на сході Африки, основне населення держави Сомалі. Сомалійці мають дві етнічні підгрупи: північні - самбле (самоназва) і південні - саб (самоназва).

Номер слайду 3

Чисельність сомалійців у Сомалі — близько 10 млн чоловік. Сомалі також живуть у Ефіопії (4,6 млн чоловік), Еритреї (0,1 млн чоловік), Джибуті (південь країни — 0,5 млн чоловік), Кенії (Північно-Східна провінція — 0,9 млн чоловік), Ємені 1,0 млн та Італії. Загальна чисельність сомалі — близько 17 млн чоловік.

Номер слайду 4

Ефіопська раса (також східно-африканська раса) - мала раса з перехідними рисами, що має ознаки негроїдної раси і європеоїдні риси. Походження раси в даний час залишається спірним. Популяції цієї раси займають Африканський Ріг - Ефіопію, Сомалі, Джібуті, Еритреї, частина Судану і Єгипту на півночі, Кенії і Танзанії - на півдні. Представляють ефіопську групу народи Амхарці, тигра, гураге, оромо, сомалі, данакіль, беджа та інші.

Номер слайду 5

Двомовні:основна мова - сомалі кушитскої групи афразійської (семіто-хамитскої) сім'ї;друга - арабська. Писемність на основі латинського алфавіту. Віруючі - мусульмани-суніти. Серед сільського населення сомалійців зберігаються елементи доисламских вірувань, у деяких племен - касти чаклунів. У містах є християни, переважають прихильники Римсько-католицької церкви.

Номер слайду 6

Історично можна відстежити генеалогію племен сомалійців не раніше початку 2-го тисячоліття. Сомалійські клани згідно з традицією своє походження пов'язують з Шарифами, родиною пророка Мухаммеда. Проте безліч фактів, від мовних свідчень до артефактів, вказують на прихід предків сомалійців з територій сучасної Південної Ефіопії. Середньовіччя позначене клановими сутичками й війнами сомаліійських племен, а також ворогуванням з сусідами (Ефіопською імперією та оромо). Народ сомалійців склався в результаті довгих і інтенсивних процесів міграції різних груп населення Східної Африки і прилеглих областей. З давнини територія сомалійців була заселена кочовиками-скотарями, що належали до кушітской групі народів. У VII-VIII століттях сюди стали проникати маси арабів - мусульман, що піддав сильному ісламському впливу культуру місцевих народів.

Номер слайду 7

Етнічні підгрупи сомалійців розрізняються в господарському і культурному відношеннях. Північна група (включає племена: хавійя, дарод, гадабурсі, Ісхак, дир) - кочівники-скотарі. Область їх проживання - пустеля і напівпустеля, покрита колючим чагарником, рівень опадів на більшій частині їх території менше 10 см в рік. Розводять головним чином верблюдів, дрібна рогата худоба, коні. Великої рогатої худоби мало. Землеробство носить підсобний характер. Південна група сомалійців (включає племена: дігіл, раханвейн, Тунні) - хлібороби, ведуть осілий спосіб життя. Обробляють сорго, бобові, коренеплоди, тютюн, бавовник. У них розвинене отгонно-пасовищне скотарство: розводять велику рогату худобу. На узбережжі Червоного моря розвинене рибальство і лов морських черепах.

Номер слайду 8

Ремесла: обробка шкур, вироблення шкіри, виготовлення виробів з дерева і роги, зброї і знарядь праці - чоловічі заняття. Плетіння з соломи (вироби прикрашаються кольоровим орнаментом жовтого, бузкового і червоного кольорів) - жіноче заняття. На стійбище жінки встановлюють легке розбірне кругле житло «Агга» - дерев'яний каркас, покритий шкурами, ковдрами, пучками сухої трави. Осілі поселення південних сомалійців саб не мають певного плану забудови. Житло типу тукуль - кругле в плані з конічним дахом з соломи. Серед саб поширене виробництво керамічного посуду, виготовленої в техніці витягування. Інтер'єр житла - настили з шкур, трави, шкіряні мішки для начиння, одягу, сумки.

Номер слайду 9

Традиційний одяг сомалійців у чоловіків - шматок білої бавовняної тканини, обгортали навколо стегон, підтримуваний шкіряним ременем, і зброю, накидка типу плаща, взуття - грубі сандалі на товстій шкіряній підошві. Жіночий одяг складається з шматка такої ж тканини, обертається навколо торсу від плечей, прикраси з металу.

Номер слайду 10

Сомалійці мають багату засну традіцію й поезію. Среді інших сомалійських традицій широкою популярністю і визнанням користується поетична творчість. Поезія сомалійців, заснована на алітерації, відрізняється жанровим розмаїттям. Залежно від тематики та структури вірша, виділяють такі жанри як Габай, Герар, барамбур, джіфто та інші види сомалійських віршів. Роль зберігачів поезії, яку в письмових культурах грають рукописи і книги, в Сомалі до недавнього часу належала особливої категорії людей. Завдяки феноменальній пам'яті вони могли з першого разу запам'ятати, а потім безпомилково відтворити вірш будь-якої складності та обсягу. Серед сомалійських традицій - «поєдинки» поетів, що виливаються в тривалий обмін посланнями, які в кінцевому підсумку утворюють сільсіляд (silsilad) - «віршовану ланцюжок». Особливим гідністю вважається вміння провести через відповідне вірш аллетерірующій звук, використаний почали «дуель» поетом.

Номер слайду 11

Список використаних джерелhttps://uk.wikipedia.org/wiki/Сомалі_(народ)#:~:text=Сомалі́%20(або%20сомалі́йці)%20%20кушитський,Африки%2 C%20основне%20населення%20держави%20 Сомалі.http://etnolog.ru/people.php?id=SOMAhttp://www.iimes.ru/?p=20691

Номер слайду 12

ДЯКУЮЗАУВАГУ!

pptx
Додано
3 грудня 2021
Переглядів
925
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку