Презентація "НАТРІЙ І КАЛІЙ"

Про матеріал
Презентація "НАТРІЙ і КАЛІЙ" до уроку хімії в 11 класі при вивченні теми "Металічні елементи та сполуки, утворені ними" допоможе формувати предметні компетентності, а саме: поглибити знання про лужні метали на прикладі натрію та калію, про будову атомів цих металічних елементів, про фізичні та хімічні властивості та застосування цих металів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НАТРІЙ КАЛІЙ

Номер слайду 2

Розташування у періодичній таблиці Лужні метали розташовані в I групі головній підгрупі періодичної таблиці Д. І. Менделєєва.

Номер слайду 3

Будова атомів Натрію та Калію У атомів Натрію та Калію на зовнішньому електронному рівні знаходиться один електрон. Вони його легко віддають для утворення зв’язку з атомами інших елементів, проявляють постійний ступінь окиснення +1 і валентність І.

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Фізичні властивості натрію і калію

Номер слайду 6

Натрій і калій горять у кисні. Під час реакції утворюють не оксиди: натрій – пероксид Na2 О2, калій — надпероксид КО2:                                                       Як домішки утворюються оксиди Na2 O і К2 О. Взаємодія з неметалами За нагрівання натрій і калій реагують з воднем з утворенням гідридів: 2 Na + H2 = 2 Na. HГідриди — це тверді речовини з йонними кристалічними ґратками, легко розкладаються водою з виділенням водню:                                  Хімічні властивості натрію і калію

Номер слайду 7

 Взаємодія з неметалами З азотом під час нагрівання ці метали утворюють нітриди, з галогенами — галогеніди, з сіркою — сульфіди. Складіть рівняння реакцій натрію із зазначеними неметалами. Хімічні властивості натрію і калію. Взаємодія з водою Реакція відбувається бурхливо, з калієм енергійніше за натрій. Водень, що виділяється, самозаймається. Горіння натрію в сірціhttps://youtu.be/De0f1 Dwwv. T4

Номер слайду 8

Хімічні властивості натрію і калію. Взаємодія з кислотами Натрій і калій здатні витискувати водень не лише з води, а й із розбавлених кислот (НСІ, CH3 COOH, H2 SO4, H2 S, HBr):                                                                                                 Реакції лужних металів із кислотами — сильними окисниками перебігають бурхливо, іноді з вибухом:

Номер слайду 9

Хімічні властивості натрію і калію. Взаємодія з оксидами металічних елементів Натрій як сильний відновник витісняє деякі металічні елементи з їх оксидів за високих температур, наприклад: Взаємодія з органічними сполуками Натрій вступає в реакції з деякими органічними сполуками, наприклад спиртами, кислотами, фенолом, з яких натрій витісняє водень:                                          

Номер слайду 10

Застосування натрію і калію

Номер слайду 11

Презентацію підготовилавчитель хімії КЗ Іршавський ліцей №1 Мелеганич Оксана Денисівна. Джерела:https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 A%D0%B0%D0%BB%D1%96%D0%B9https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 B%D1%83%D0%B6%D0%BD%D1%96_%D0%BC%D0%B5%D1%82%D0%B0%D0%BB%D0%B8https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9 D%D0%B0%D1%82%D1%80%D1%96%D0%B9https://www.wiki-data.uk-ua.nina.az/%D0%9 D%D0%B0%D1%82%D1%80%D1%96%D0%B9.html. Фото з Інтернету у вільному доступі

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Світлична Алла Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Презентації
Додано
27 лютого 2023
Переглядів
1530
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку