Презентація "Наука і техніка (кінець ХVІІІ - початок ХХ ст.)"

Про матеріал
Презентацію "Наука і техніка (кінець ХVІІІ - початок ХХ ст.)" можна використати під час вивчення розділу: "Розвиток культури і повсякденне життя (кінець ХVІІІ - початок ХХ ст.)""
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Наука і технікакінець ХvІІІ - початок ХХ ст.

Номер слайду 2

Розвиток географічних знань

Номер слайду 3

Тадей Беллінсгаузен та Михайло Лазарєв (російська морська експедиція)М. М. Семьонов. Шлюпи «Схід» і «Мирний» в Антарктиці{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}1820 Антрактида

Номер слайду 4

Девід Лівінгстон (Британський дослідник)Подорож Центральною і Південною Африкою. Відкрив водоспад Вікторія. Середина ХІХ ст..

Номер слайду 5

Генрі Стенлі (англієць)Перетнув Африку зі сходу на захід. Відкрив і дослідив р. Конго. Справжнє ім’я Джон Роулендс

Номер слайду 6

Роберт Берк і Віллс О’Хора (англійці)Вперше перетнуто Австралію з півдня на північ1860-1861

Номер слайду 7

Микола Міклухо-Маклай (українець)Досліджував населення Океанії, жив серед аборигенів Нової Гвінеї і вивчав їх життя. Миклухо-Маклай на півострові Малакка, 1874—1875 рік. Корвет «Витязь» (з 27 червня 1882 року — «Скобелев»), на якому Миклухо-Маклай здійснив свою першу подорож до Нової Гвінеї у 1870—1871 роках

Номер слайду 8

Петро Семенов-Тян-Шанський та Микола Пржeвальський (росіяни)Досліджували внутрішні райони Сибіру і Центральної АзіїКоні Пржевальського.

Номер слайду 9

Англійці Джон Еверест та Годвін Остіндісталися Гімалаїв і зробили опис найвищої гірської вершини світу Джомолунгми. Гималайский горный пейзаж Балтистана или Малого Тибета. Генри Хавершам Годвин Остин

Номер слайду 10

На кінець ХІХ ст. були складені достатньо повні карти материків. Єдиною недослідженною частиною світу залишалась Антарктида.

Номер слайду 11

Розвиток наукиstyle.colorfillcolorfill.typefill.on

Номер слайду 12

Значному розвитку хімії сприяв французький учений Антуан Лоран де Лавуазьє. Завдяки його працям хімія стала самостійним науковим напрямком. Ще одним відомим французьким хіміком був Клод Луї Бертоле, який встановив, що особливості хімічних реакцій залежать від маси та властивостей речовин, які взаємодіють, і від умов реакції.

Номер слайду 13

Відомий французький вчений Луї Пастер розробив метод теплової обробки для збереження продуктів – пастеризацію. В 1869 р. Дмитром Менделєєвим було відкрито періодичну таблицю хімічних елементів – періодичний закон Менделєєва

Номер слайду 14

Визначним відкриттям XIX ст. вважається відкриття Чарльзом Дарвіном теорії еволюції тваринного й рослинного світу. У 1859 р. вчений видав книгу «Походження видів шляхом природного відбору». Дарвін висловив припущення, що людина походить від якогось спільного з мавпою предка.

Номер слайду 15

У 1897 р. англійський фізик Джозеф Томсон відкрив першу елементарну частинку – електрон що входив до складу атома. Німецький учений Август Вейсман та американський учений Томас Морган створили основи генетики – науки про передачу спадкових ознак у рослинному й тваринному світі.

Номер слайду 16

Російський учений Іван Павлов розробив теорію умовних рефлексів. Німецький мікробіолог Роберт Кох відкрив збудники туберкульозу (паличка Коха), черевного тифу, дифтериту, сифілісу та винайшли ліки проти цих хвороб.

Номер слайду 17

Англійський інженер Генрі Бессемер винайшов для виробництва чавуну, заліза та сталі обертову піч – конвертер, а французький інженер П'єр Мартен – піч для виготовлення сталі високої якості.

Номер слайду 18

З ім’ям чеського природознавця Грегора Менделя пов’язують виникнення науки про спадковість. Вчений вивів закономірності передачі спадкових ознак і цим започаткував розвиток генетики, яка вивчає спадковість і мінливість організмів.

Номер слайду 19

У 1901 р. німецький фізик Макс Планк установив, що енергія виділяється не безперервним потоком, як вважали раніше, а окремими пучками — квантами.

Номер слайду 20

У 1905 р. 26-річний німецький фізик Альберт Ейнштейн опублікував працю «До електродинаміки тіл», у якій було закладено основи теорії відносності. А. Ейнштейн довів, що швидкість світла у вакуумі є сталою, не залежить від напрямку та швидкості руху джерела світла та гранична для передачі будь-яких взаємодій.

Номер слайду 21

Продовжуючи дослідження визначного французького бактеріолога Л. Пастера, співробітники Пастерівського інституту в Парижі вперше розробили запобіжні щеплення проти сибірки, курячої холери та сказу.

Номер слайду 22

Технічні винаходи

Номер слайду 23

В першій половині XIX ст. ручний верстат для друку був замінений механічним. У 1816 р. в Лондоні друкували 1100 примірників газети «Таймс» на годину, а в 1850 р. – уже 10 тисяч.

Номер слайду 24

У 1844 р. американський вчений Семюель Морзе винайшов телеграфний апарат. У 1818–1826 рр. в Англії інженер Телфорд спорудив перший залізничний навісний міст.

Номер слайду 25

Джон Реблінг побудував у США п’ять славнозвісних ланцюгових мостів. Найвідоміший із них — Бруклінський міст у Нью-Йорку, загальна довжина якого становить 1825 м.

Номер слайду 26

У 1876 р. Александр Грейам Белл винайшов телефон

Номер слайду 27

у 1877 р. Томас Алва Едісон – фонограф

Номер слайду 28

у 1895 р. Олександр Попов – радіоприймач

Номер слайду 29

у 1895 р. брати Луї Жан та Огюст Люм`єр – кіно

Номер слайду 30

У 1807 р.відбулося випробування першого пароплава Роберта Фултона.

Номер слайду 31

Необхідність розвитку світової торгівлі сприяла спорудженню каналів. Найбільшим із них став Суецький канал будівництво якого в 1859 р. розпочав французький інженер Фердінанд Лессепс.

Номер слайду 32

Технічною подією великого значення стала поява новогокласу моторів, які сконструювали німецькі винахідники Ніколаус Отто (1876 р.) і Рудольф Дизель (1897 p.).

Номер слайду 33

Ці компактні високоекономічні двигуни, що працювали на рідкому пальному, швидко знайшли застосування в першому автомобілі Г. Даймлера і К. Бенца (1886 p., Німеччина)

Номер слайду 34

Почалося створення авіації.

Номер слайду 35

Перший літак. Брати Вілбер та Орвілл Райт (1903 p., США).

Номер слайду 36

У 1881 р. з’явився трамвай, а невдовзі й метро.

Номер слайду 37

Флот отримав броньовані кораблі з гарматами великого калібру й підводні човни.

Номер слайду 38

Значні досягнення відбулися і у військовій техніці. У 1883 р. з’явився кулемет американського інженера Xайрема Максима.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Іванько Яніна
    дякую за змістовний і гарно поданий матеріал!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 квітня 2021
Переглядів
5570
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку