Презентація "Наука. Природничі науки. Наукові терміни та факти"

Про матеріал
Презентація "Наука. Природничі науки. Наукові терміни та факти" За підручником: Пізнаємо природу. 5 клас. Л. Я. Мідак, Н. В. Фоменко, В. Я. Гайда, С. М. Подолюк, В. І. Кравець, І. В. Кравець, І. В. Олійник, В. П. Стахурська, З. М. Пушкар, С. В. Банах, Л. П. Козловська.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НАУКА. ПРИРОДНИЧІ НАУКИ. НАУКОВІ ТЕРМІНИ ТА ФАКТИ. За підручником: Пізнаємо природу. 5 клас. Мідак Л. Я.

Номер слайду 2

У ЦЬОМУ ПАРАГРАФІ ВИ ДІЗНАЄТЕСЯ ПРО: Поняття «наука» та її особливості; Наукові терміни й факти; Овості природничих наук.010203

Номер слайду 3

НАУКА. НАУКОВІ ТЕРМІНИ ТА ФАКТИНАУКА — сфера діяльності людини, спрямована наздобуття (вироблення і систематизацію у вигляді теорій, гіпотез, законів природи або суспільства тощо) нових знань про навколишній світ. ОЗНАКИ НАУКИ наявність систематизованого знання (наукової концепції) наукова проблема, об’єкт, предмет практична значущість. НАУКОВИЙ ТЕРМІН — слово або словосполучення, що означає чітко окреслене спеціальне поняття певної галузі науки і відображає суттєві ознаки об’єктів і явищ природи. НАУКОВИЙ ФАКТ — складова наукового знання про об’єкт або явище, що потребує пояснення і становить базу для наукового пізнання.

Номер слайду 4

ОСНОВНЕ ЗАВДАННЯ НАУКИ — відкриття законів існування та розвитку природи, суспільства, мислення і процесу пізнання. Для реалізації цього завдання наука використовує такі методи:1. Збір, аналіз, узагальнення фактів. 2. Систематизацію здобутих знань. 3. Пояснення суті явищ і процесів. 4. Прогнозування подій, явищ і процесів. 5. Встановлення напрямків та форм практичного використання знань.

Номер слайду 5

Озеро Синевир. Україна. ПРИРОДНИЧІ НАУКИПРИРОДНИЧІ НАУКИ — це такі науки, які вивчають природу. До них належать фізика, астрономія, хімія, біологія, екологія та географія. ПРИРОДА — це все, що знаходиться довкола нас: на Землі, в Сонячній системі, Галактиці і Всесвіті в цілому. До природи не належать речі, створені людьми.

Номер слайду 6

РОЗРІЗНЯЮТЬ ЖИВУ І НЕЖИВУ ПРИРОДУ. До живої природи належать різноманітні організми: бактерії, гриби, рослини, тварини, людина. До неживої природи — повітря та інші гази, вода та інші рідини, гірські породи, Земля, Місяць, Сонце, зорі тощо. Жива природа характеризується тим, що складаєтьсяз органічних речовин. Інші характерні риси живої природи: ПОДРАЗЛИВІСТЬ — здатність організму реагувати на зовнішні чинники: зміну температури, хімічного складу середовища, освітлення тощо; РОЗМНОЖЕННЯ — утворення нових живих організмів; СПАДКОВІСТЬ — здатність передавати новоствореним організмам більшість своїх рис; АДАПТАЦІЯ — здатність організму пристосовуватися до зміни умов життя; ЕВОЛЮЦІЯ — здатність живих організмів до розвитку та вдосконалення від покоління до покоління.

Номер слайду 7

ФІЗИКА вивчає закони, за якими існують і розвиваються всі природні об’єкти — від найменшого атома до Всесвіту в цілому. АСТРОНОМІЯ досліджує рух небесних тіл (планет, їхніх супутників, Сонця та інших зірок, галактик), еволюцію зірок і Всесвіту в цілому, їхнє народження і загибель, хімічний склад та внутрішню будову. ХІМІЯ досліджує склад, будову, властивості речовин та умови перетворення одних речовин на інші.

Номер слайду 8

БІОЛОГІЯ вивчає живу природу: будову організмів, функціонування внутрішніх і зовнішніх органів, будову і роботу клітин, з яких складаються майже всі живі істоти, а також різноманітні системи живої природи. ЕКОЛОГІЯ досліджує закономірності відносин між організмами та їх взаємодію з навколишнім середовищем. ГЕОГРАФІЯ — це наука про Землю, її природу, населення та господарську діяльність людей.

Номер слайду 9

ПІДСУМКИ ПАРАГРАФА НАУКА— сфера діяльності людини, спрямована на здобуття (вироблення і систематизацію у вигляді теорій, гіпотез, законів природи або суспільства тощо) нових знань про навколишній світ. ДОВЕДЕНИЙ НАУКОВИЙ ФАКТ — знання про ознаки предметів, явищ, подій, достовірність якого доведена. ПРИРОДНИЧІ НАУКИ — це науки, які вивчають природу. Д/З §1

pptx
Додано
30 червня 2023
Переглядів
3000
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку