Презентація "Навчальний проєкт: Дослідження pH грунтів своєї місцевості.Складання карти рН грунтів смт.Козлова"

Про матеріал
Навчальний проєкт: Дослідження pH грунтів своєї місцевості.Складання карти рН грунтів смт.Козлова. Мета проєкту - визначення кислотності ґрунтів та її вплив на розвиток рослин. Робота актуальна тим, що підвищена кислотність негативно впливає на ріст і розвиток більшості культурних рослин, заважає сприятливому ходу мікробіологічних процесів в ґрунті.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Навчальний проєкт: Дослідження p. H грунтів своєї місцевості. Складання карти. Проєкт виконали: учні 11 класу. Козлівського ліцею. Вчитель хімії: Бучинська М. І.

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Значно віддалена від нейтральної кислотність ґрунту (як закислення, так і залужнювання) робить недоступними у ґрунтовому розчині поживні речовини, необхідні рослинам для життя, впливає на діяльність ґрунтової мікробіоти. Різні рослини залежно від фізіологічних особливостей по-різному реагують на кислотність. Надмірна (p. H > 9) або низька (p. H < 4) кислотність ґрунту токсична для коренів рослин. В межах цих значень p. H визначає поведінку окремих поживних речовин, їх осадження або перетворення в недоступні рослинам форми.

Номер слайду 6

Рослини кислих ґрунтівволошка луговаверес фіалка триколірнаподорожник великий

Номер слайду 7

Рослини лужних ґрунтів. Горобина та калина. Тис ягідний. Мак. Морозник

Номер слайду 8

Рослини нейтральних ґрунтівкапуста. Мати-й-мачуха. Виноград. Конюшина

Номер слайду 9

Початок проєкту. Мета проєкту - визначення кислотності ґрунтів та її вплив на розвиток рослин. Робота актуальна тим, що підвищена кислотність негативно впливає на ріст і розвиток більшості культурних рослин, заважає сприятливому ходу мікробіологічних процесів в ґрунті.

Номер слайду 10

Предмет дослідження - ґрунти селища та їх властивості. Об'єкт дослідження - землі сільськогосподарського призначення смт. Козлів.

Номер слайду 11

Здійснення аналізу літературних джерел, присвячених екологічним проблемам грунтів, його освновним забруднювачам, кислотності ґрунтів та методам її визначення. Дослідження практично-можливими методами якості грунтів смт. Козлів, оцінка рівня р. Н забруднення за рослинами-біоіндикаторами та методами хімічного аналізу. Визначення головних шляхів охорони навколишнього середовища, і грунтового покриву, зокрема. Активізація пізнавальної, творчої та просвітницької діяльність учнів. Отримані результати допоможуть у майбутньому для розробки додаткових шляхів зменшення забруднення грунтів. Виходячи з мети, об'єкта та предмета дослідження можна визначити такі завдання:

Номер слайду 12

Для одержання достовірних даних про склад та властивості ґрунтів дуже важливим є правильно взяти зразок ґрунту в полі та вміло його підготувати до аналізу.1. Відбір ґрунтових зразків для аналізів проводять після описування морфологічних ознак ґрунту в розрізах.2. Відібрані проби висушують до повітряносухого стану в добре провітрюваному приміщенні.3. Висушені проби зберігають у сухому приміщенні, в якому не повинно бути парів аміаку, кислот та інших реактивів.4. Висушену пробу ґрунту зважують на технічних терезах, ретельно перемішують, висипають на листок паперу, відбирають коріння, включення та новоутворення.5. Дві протилежні частини висипають до коробки, додають у середину етикетку, а другу етикетку приклеюють на стінку коробки.6. Із залишеного на папері ґрунту беруть у паперовий пакетик пробу для підготовки визначення гумусу та азоту. Ця проба береться до розтирання ґрунту в ступці, тому що з розтертого ґрунту неможливо вибрати подрібнене коріння. Розтирання ґрунту, повторюють до тих пір поки на ситі не залишиться скелет ґрунту – кам’янисті частинки розміром понад 1 мм.7. Ґрунт, що залишився, переносять у пакет і використовують для аналізів. Хід роботи

Номер слайду 13

Забір ґрунту Підготовка ґрунту. Висушування зразків

Номер слайду 14

Суть методу полягає у вилученні іонів водню Н+ вільних кислот дистильованою водою (р. Н = 5,6 — 6) при співвідношенні ґрунту до води 1 : 2,5 для мінеральних ґрунтів і 1 : 25 для торф'яних з наступним вимірюванням активності водню потенціометричним методом. Визначення р. Н водної витяжки

Номер слайду 15

Зважуємо проби ґрунту. Підготовка водної витяжки Готуємо розчин ґрунту Фільтруємо розчин

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

За допомогою універсального p. H-індикатора визначаємо кислотність проби ґрунту. Визначення кислотності

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Отримані дані систематизуємо та наносимо на мапу. Систематизація отриманих даних

Номер слайду 22

Козлівський ліцей 11 клас 2024р.

Номер слайду 23

Основними екологічними проблемами є:ерозія ґрунтів - руйнування і знесення верхніх, найбільш родючих горизонтів ґрунту під дією вітру (вітрова ерозія), потоків води (водна), перевипасання (пасовищна), зрошення (іригаційна), оранки (агротехнічна);забруднення важкими металами - це потрапляння й накопичення в ґрунті металів у концентраціях, що є вищими від фонових. Це спричиняє зниження р. Н, зменшення кількості корисних бактерій, збільшення кількості хвороботворних грибів, зменшення кількості корисних ґрунтових комах, червів та ін.радіоактивне забруднення - це потрапляння й накопичення в ґрунті радіонуклідів (Цезій-137, Стронцій-90, Калій-40) у концентраціях, що є вищими від фонових;засолення - процес накопичення в ґрунтах легкорозчинних солей (хлоридів, сульфатів і карбонатів).

Номер слайду 24

Найпоширенішими полютантами (забруднювачами) є хімічні речовини:пестициди - отрутохімікати для боротьби з бур'янами (гербіциди), комахами (інсектициди), кліщами (акароциди), грибами (фунгіциди), для скидання листя перед збиранням врожаю (дефоліанти);мінеральні добрива, що їх вносять для компенсації біогенних елементів (здебільшого N, K, P); сполуки важких металів (переважно Pb, Cd, Sn, Hg);компоненти газодимових викидів (діоксини, феноли);нафта і нафтопродукти (бензин, мастильні матеріали).

Номер слайду 25

Екологія грунтів Охорона ґрунтів - система правових, організаційних, технологічних та інших заходів, спрямованих на збереження й відтворення родючості та цілісності ґрунтів, їх захист від деградації, ведення сільськогосподарського виробництва з дотриманням ґрунтозахисних технологій та забезпеченням екологічної безпеки довкілля. Найважливішим заходом збереження ґрунтів є правильне формування культурного агроландшафту. У кожній екосистемі має бути своє, науково обґрунтоване співвідношення між полем, лісом, луками, болотами, водоймами. Це дасть найвищий господарський ефект і збереже довкілля.

Номер слайду 26

Оцінка кислотності грунту за р. Н водної витяжки{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}№ пробірки. Місце відбору проби. Універсальний індикатор(папір)Оцінка кислотності грунту(р. Н водної витяжки)1 Вул. Вел. Луб’янка,Тернопільська. Жовтезабарвлення. Нейтральне(р. Н=7)2 Вул. Галицька,14 (шкільна клумба)Блідорожевезабарвлення. Слабокислотний (р. Н=6) 3 Вул. _Передмістя. Світлозелене забарвлення. Слаболужний (р. Н=8)

Номер слайду 27

ВИСНОВКИ: Таким чином, ми розкрили екологічну сутність проблеми – забруднення родючих ґрунтів селища Козлів хімічними речовинами, що утворюють викиди автотранспорту. Дослід показав цікаві результати (таблиця 1): витяжка з ґрунту вул. Галицька (біля ліцею) має слабу кислотність (р. Н=6), витяжка з вул. Передмістя слаболужне середовище (р. Н=8). Ми дійшли висновку, що найбільш сприятливим середовищем для розвитку рослин є нейтральна (р. Н=7),що на вул. Луб’янка і вул. Тернопільська .

Номер слайду 28

Висновок. За результатами нашої дослідницької роботи та практичних дій стало очевидним, що ґрунт є важливим компонентом біосфери та національним багатством суспільства. Без ґрунту неможливе життя. Наша робота включала такі кроки: Збір інформації: Ми зібрали матеріал про склад ґрунтів, їх кислотність та методи визначення рівня р. Н середовища. Аналіз впливу кислотності: Вивчили, як кислотність впливає на розвиток рослин. Науково-дослідницький проект: Виконали проект, метою якого була оцінка стану ґрунтів. Забруднення ґрунту - одна з найважливіших проблем, і для її вирішення потрібно об’єднати зусилля всіх членів світового співтовариства. Кожен житель нашої планети повинен розуміти, що Земля - це наше спільне багатство, і включитися в активну боротьбу за її охорону. 🌍🌱

Номер слайду 29

Дякуємо за увагу!!!

pptx
Пов’язані теми
Хімія, 11 клас, Презентації
Додано
19 квітня
Переглядів
180
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку