Презентація навчального проекту "Епергозбереження. Що залежить від нас?"

Про матеріал

Визначити шляхи енергозбереження в школі. Дослідити проблему енергозбереження, як одну із передумов стійкого екологічно-безпечного розвитку. З'ясувати слабкі місця у теплозбереженні будівлі школи. Проаналізувати переваги різних джерел енергії.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Енергозбереження. Що залежить від нас? Навчальний проект з фізики Учитель Бахмутської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №10 Бак Тетяни Миколаївни Вся природа прагне до самозбереження Цицерон

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Паспорт проекту Тип проекту Природничо-науковий, практично-орієнтований, дослідницький, міжпредметний, груповий, середньотривалий Виконавці проекту Учні 8 класу Мета проекту Визначити шляхи енергозбереження в школі. Дослідити проблему енергозбереження, як одну із передумов стійкого екологічно-безпечного розвитку. З’ясувати слабкі місця у теплозбереженні будівлі школи. Проаналізувати переваги різних джерел енергії. Тривалість проекту 2 тижні Актуальність проекту Стрімке виснаження природних ресурсів, їх велика собівартість та неефективне використання енергоносіїв набувають глобальних масштабів та змушують замислитись над проблемою енергозбереження. Об’єкт дослідження Теплова енергія. Предмет дослідження Умови збереження та джерела теплової енергії.

Номер слайду 4

Завдання проекту 1. Розширити діапазон знань з проблеми енергозбереження. 2. Формувати навички пізнавальної і дослідницької діяльності через метод проектів як форми навчання, що забезпечує уміння самостійно набувати знання і застосовувати їх на практиці. 3. Навчитися збирати, аналізувати, систематизувати і поширювати інформацію. 4. Вчитися співпрацювати в групах через організацію роботи за напрямками дослідження. 5. Презентувати матеріали дослідження. 6. Ознайомити з результатами проекту учнів, батьків та вчителів школи. Методи дослідження: аналіз, порівняння, інтерв’ю, підрахунки, спостереження, вимірювання.

Номер слайду 5

Очікувані результати 1. Розширення знань з питань енергозбереження. 2. Формування переконань, що неефективне використання теплової енергії - одна з причин екологічних проблем, у тому числі й зміни клімату на Землі. 3. Запровадження заходів, які допоможуть ефективно використовувати тепло в школі та у повсякденному житті. 4. Підготовка презентації «Енергоспоживання та енергозбереження в школі та родинах». 5. Оформлення стенда «Енергозбереження. Що залежить від нас?» у кабінеті фізики. 6. Висвітлення матеріалів дослідження на сайті школи. 7. Виховання економічного і екологічного мислення, почуття патріотизму, відповідальності за те, що відбувається довкола.

Номер слайду 6

Етапи виконання проекту І. Організаційно – підготовчий етап. 1.1. Обговорення проблеми, визначення напрямків дослідження, завдань проекту. 1.2. Систематизація теоретичних знань. 1.3. Пошук додаткової інформації. 1.4. Створення дослідницьких груп (3 групи). 1.5. Підготовка завдань для дослідницьких груп, розподіл ролей.

Номер слайду 7

Орієнтовні завдання для дослідницьких груп І група: Аналітики. Проаналізуйте джерела традиційної та альтернативної енергії з точки зору екологічності та економічності. Результати узагальніть у вигляді порівняльної таблиці. ІІ група: Логісти. З’ясуйте, хто ж створює тепло в нашій школі? Візьміть інтерв’ю у оператора газової котельні, яка обслуговує нашу школу, та підрахуйте об’єм та вартість газу, який витрачається за добу. У заступника директора з АГЧ дізнайтеся скільки тепла отримує школа (за лічильником). * Обчисліть ККД системи опалення. IІІ група: Аудітори. Виміряйте температуру повітря в навчальних кабінетах, температуру радиаторів опалення, їх кількість, кількість вікон та якість утеплення. Зробіть висновки.

Номер слайду 8

Етапи виконання проекту ІІ. Пошуковий етап. 2.1. Пошук інформації. Виконання завдань. 2.2. Складання проміжних звітів. 2.3. Консультації вчителя. ІІІ. Результативно-узагальнюючий етап. 3.1. Опрацювання та узагальнення матеріалів досліджень. 3.2. Створення презентацій за матеріалами досліджень. 3.3. Формулювання та систематизація висновків. 3.4. Складання проекту шляхів енергозбереження в школі. 3.5. Розроблення пам’ятки «дбайливих господарів», оформлення стенда «Енергозбереження. Що залежить від нас?». 3.6. Презентація результатів дослідження на засіданні учнівського самоврядування

Номер слайду 9

Етапи виконання проекту ІV. Оцінка процесу і результатів роботи (колективне обговорення, самоцінка, оцінка вчителя/експерта) - Підведення результатів досліджень. Оцінка зусиль учнів, їх креативності, активності кожного учасника проекту з урахуванням його індивідуальних можливостей. Аналіз самостійності, відповідальності під час участі у проекті. V. Післяпроектні дії - Застосування проектних результатів для популяризації енергозбереження серед учнів, педагогів та батьків. - Оприлюднення результатів на сайті школи.

Номер слайду 10

Орієнтовні критерії оцінювання навчального проекту Актуальність -1 бал. Оформлення роботи, обчислення - 2 бали. Достовірність - 1 бал. Науковість - 1 бали. Захист - 3 бали. Комп'ютерна презентація (малюнки, фото) - 2 бали. Обговорення, висновки, пропозиції з удосконалення - 2 бали.

Номер слайду 11

Використані джерела 1. https://disted.edu.vn.ua/courses/learn/3106 2.http://yarmolrmk.at.ua/Rozrobku_yrokiv/Osnovi_energozberezheniya.pdf 3. Півняк Г. Прищепити громадянам ген ощадливості // Дзеркало тижня. - № 2, 2006 р. 4. М. Коноплянка. «Матеріали до уроків фізики, 8 клас» (електронна версІя)

ppt
До підручника
Фізика 8 клас (Бар’яхтар В. Г., Божинова Ф. Я., Довгий С. О., Кі-рюхіна О.О. (за ред. Бар’яхтар В. Г., Довгого С.О.))
До уроку
Орієнтовні теми проектів. Теми рефератів і повідомлень. Теми експериментальних досліджень
Додано
9 липня 2018
Переглядів
2621
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку