Презентація "Навколо світу за... 80 хвилин"

Про матеріал

Позакласний захід "Навколо світу за ... 80 хвилин" спрямований на повторення і узагальнення знань за курс "Географія материків та океанів", що вивчається у 7 класі.

Тут сценарій заходу: https://naurok.com.ua/scenariy-pozaklasnogo-zahodu-navkolo-svitu-za-80-hvilin-40275.html


Зміст слайдів
Номер слайду 1

НАВКОЛО СВІТУЗА 80… ХВИЛИН

Номер слайду 2

Ніхто краще за Філеаса Фоґґа не знався на мапі земної кулі. Не було такого пункту, навіть дуже віддаленого, про який він не мав би найточніших відомостей. Гра для нього була змаганням, боротьбою з певними труднощами. Заставляюся на двадцять тисяч фунтів проти кожного охочого, що об’їду навколо земної кулі не більше ніж за вісімдесят днів, тобто за тисячу дев’ятсот двадцять годин, або сто п’ятнадцять тисяч двісті хвилин. За Ж. Верном

Номер слайду 3

МАРШРУТ ПОДОРОЖІ

Номер слайду 4

ЛОНДОНЛОТЕРЕЯ{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}123456789101112

Номер слайду 5

Як в Україні називається те, що в  Північній Америці - прерія,  а в Південній Америці - пампа?    (степ)

Номер слайду 6

2. Назвіть ім’я англійського мореплавця, який тричі перетинав південне полярне коло, але не дійшов до Антарктиди та помилково стверджував: «Південного материка немає!»   

Номер слайду 7

3. Чому країни Південної і Центральної Америки називають Латиноамериканськими?  (Тому, що державними мовами там є іспанська і португальська, які є близькими до латині)

Номер слайду 8

4. Назва якого океану не відповідає дійсності і хто цю назву дав? ( Тихий)(Фернан Магеллан)

Номер слайду 9

5. Яка домашня тварина завезена з Європи в Австралію, здичавіла і стала хижою?  (Дикий собака Динго)

Номер слайду 10

6. Які хвилі в океані мчать зі швидкістю реактивного літака? (цунамі)

Номер слайду 11

7. Чому евкаліптові ліси Австралії дуже світлі і не дають тіні?  (Їх листки розташовуються ребром до Сонця)

Номер слайду 12

8. Як називається область, діаметрально протилежна Антарктиді?  (Арктика)

Номер слайду 13

9. В якому морі ловлять рибу жителі трьох частин світу?  Яких?(В Середземному – жителі Європи, Азії і Африки)

Номер слайду 14

10. Які племена Африки є найвищими і найнижчими на Землі? (тутсі)(пігмеї)

Номер слайду 15

11. В океані є річка. Вона не пересихає і в найсильніші посухи, і не виходить з берегів під час найбільшої повені. Її береги з холодної води, а бистрина з теплої. (Гольфстрім)

Номер слайду 16

12. Скажіть мовою індіанців, які проживають біля озер Ері і Онтаріо – “грім води”  (Ніагара)

Номер слайду 17

Команда «Філеаса Фоґґа »2. Команда «Фікса»

Номер слайду 18

СУЕЦ«ГЕОГРАФІЯ НА ВСІ СТО!»1. _ СТО _ _ _ - держава в Прибалтиці.2. _ _ _ _ СТО_ _ _ _ - героїчне місто в Криму, що дав назву знаменитому вальсу.3. СТО_ _ _ _ _ _ - столиця Швеції, порт на Балтійському морі. Відгадайте слова, які є географічними поняттями, назвами та іменами, в яких є числівник 100.5. _ _ _ _ _ _ СТО _ - прізвище дослідника, який відкрив водоспад Вікторія, однойменний місто Замбії. (ЕСТОНІЯ)(СЕВАСТОПОЛЬ)4. _ _ _ СТО _ _ _ - ім'я мореплавця, який відкрив Америку.(СТОКГОЛЬМ)(ХРИСТОФОР КОЛУМБ)(ЛІВІНГСТОН)

Номер слайду 19

8. СТО_ _ _ _ - постійні, дуже сильні вітри, що дмуть із внут­рішніх районів Антарктиди до узбережжя.6. _ _ _ _ СТО _ - столиця Ямайки, порт на Карибському морі. 7. СТО_ _ _ _ - головне місто країни.9. _ _ _ _ _ СТО _ _ - національний парк в Пн. Америці, найстаріший в світі.10. _ _ _ _ _ СТО _ _ _ _ - максимальне положення Сонця влітку або взимку.(КІНГСТОН)(СТОЛИЦЯ)(СТОКОВІ)(ЄЛЛОУСТОУН)(СОНЦЕСТОЯННЯ)

Номер слайду 20

БОМБЕЙ«НІМА КАРТА»Позначити на контурній карті цифрами географічні об'єкти.1 - о. Великобританія2 - Гібралтарська протока3 – Середземне море4 – Суецький канал5 – Червоне море6 – Аравійський півострів7 – півострів Індостан8 – Індійський океан9 – Японські острови10 – течія Куросіо11- Північна Америка12 - Гольфстрім

Номер слайду 21

КАЛЬКУТТА«ЧЕТВЕРТЕ ЗАЙВЕ»Гімалаї, Кракатау, Анди, Карпати. Об, Волга, Памір, Дніпро. Сарезьке, Синевир, Азовське, Ялпуг. Берингова, Дунай, Лєна, Амазонка. Вікторія, Анхель, Хуанхе, Ігуасу. Сахара, Наміб, Конго, Атакама. Ла- Манш, Магелланова, Дрейка, Танганьїка. Середньо-Сибірське, Ефіопське, Кордильєри, Декан. Вибрати 1 зайвий об'єкт і пояснити чому він зайвий.(ГОРИ) (РІКИ)(ОЗЕРА)(РІКИ)(ВОДОСПАДИ)(ПУСТЕЛІ)(ПРОТОКИ)(ПЛОСКОГІР’Я)

Номер слайду 22

ГОНКОНГ«ГЕОГРАФІЧНІ ПАЗЛИ»

Номер слайду 23

ЙОКОГАМА«ФОТОКОНКУРС»Символом якого материка є ця гора?Як вона називаться? Це озеро називають «мертвим серцем» Австралії. Що це за озеро?(Африки, це найвища вершина материка – Кіліманджаро) (Озеро Ейр)

Номер слайду 24

Де розташована найбільша рівнина планети? Як вона називається?(Амазонська низовина, Пд. Америка)Як називаться цей вулкан?Символом якої країни він?(Влк. Фудзіяма, Японія)

Номер слайду 25

Яка природна зона зображена? На якому материку розташована?Що це за тварина?На якому материку вона живе?(Качкодзьоб, Австралія)(Саванна, Африка)

Номер слайду 26

ПІВНІЧНА АМЕРИКА: САН-ФРАНСИСКО – НЬЮ-ЙОРК«РЕБУСИ»АРКТИКА

Номер слайду 27

«РЕБУСИ»ЯПОНІЯКАРТА

Номер слайду 28

МАСШТАБСАВАННА«РЕБУСИ»

Номер слайду 29

«РЕБУСИ»КОЛУМБ

Номер слайду 30

АВСТРАЛІЯ«РЕБУСИ»

Номер слайду 31

«РЕБУСИ»АМЕРИКА

Номер слайду 32

ДОДОМУ – В ЛОНДОН ! «КОНКУРС КАПІТАНІВ»ЛОНДОНСУЕЦБОМБЕЙ (суч. МУМБАЇ)КАЛЬКУТТА (суч. КОЛКАТА)ГОНКОНГ (суч. СЯНГАН)ЙОКОГАМАСАН-ФРАНЦИСКОНЬЮ-ЙОРКВИЗНАЧИТИ КООРДИНАТИ ОСНОВНИХ ПУНКТІВ ПОДОРОЖІ:

Номер слайду 33

«КОНКУРС КАПІТАͲ»²ДПОВІДІ: ЛОНДОН - 51° пн. ш. 00° д. Лондонське Сіті — один з найзначніших фінансових центрів світу

Номер слайду 34

СУЕЦ – 30°пн. ш. 33°сх. д. СУЕЦЬКИЙ КАНАЛ

Номер слайду 35

БОМБЕЙ (сучасне місто МУМБАЇ) –19° пн. ш. 73° сх. д.

Номер слайду 36

КАЛЬКУТТА (сучасне місто КОЛКАТА) – 23° пн. ш. 88° сх. д. Меморіал Вікторії

Номер слайду 37

ГОНКОНГ (сучасне місто СЯНГАН) – 22° пн. ш. 114° сх. д.

Номер слайду 38

ЙОКОГАМА - 35° пн. ш. 140 сх. д.

Номер слайду 39

САН-ФРАНЦИСКО – 37° пн. ш. 122° зх. д.

Номер слайду 40

НЬЮ-ЙОРК -41° пн. ш. 74° зх. д.

Номер слайду 41

ЕПІЛОГ ЗАВДЯКИ ЧОМУ ФІЛЕАС ФОҐҐ ВИГРАВ ПАРІ?

Номер слайду 42

Філеас Фоґґ, сам того не відаючи, виграв цілу добу порівняно зі своїми записами, бо, подорожуючи навколо світу, він рухався на схід, і, навпаки, він втратив би цілу добу, якби рухався в протилежному напрямку, тобто на захід. Справді, просуваючись на схід, Філеас Фоґґ ішов назустріч сонцю, і, отже, дні для нього стільки разів зменшувалися на чотири хвилини, скільки градусів він проїжджав у цьому напрямку. Тому що окружність земної кулі ділиться на триста шістдесят градусів, ці триста шістдесят градусів, помножені на чотири хвилини, дають рівно двадцять чотири години, тобто добу, яку й виграв Філеас Фоґґ. Інакше кажучи, тоді, як Філеас Фоґґ, рухаючись на схід, бачив вісімдесят разів проходження сонця через меридіан, його колеги, що залишилися в Лондоні, бачили тільки сімдесят дев’ять таких проходжень.

Номер слайду 43

Наук на світі є багатоЇх навіть важко полічити,Та географію слід добре знати, Щоб Всесвітом оволодіти.Із нею добре треба подружитись,Куди не кинься — треба її знати,Щоб гарно жити й на відмінно вчитись,І, навіть, для того, щоб відпочивати.

Номер слайду 44

Дякую за увагу)))

pptx
Додано
17 липня 2018
Переглядів
2384
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку