Сценарій позакласного заходу "Навколо світу за ... 80 хвилин"

Про матеріал

Сценарій позакласного заходу "Навколо світу за ... 80 хвилин" дозволяє за короткий час пригадати, повторити та узагальнити знання , набуті під час вивчення "Географії материків та океанів". Тут презентація до уроку: https://naurok.com.ua/prezentaciya-navkolo-svitu-za-80-hvilin-40273.html


Перегляд файлу

1

 

НАВКОЛО СВІТУ ЗА 80… ХВИЛИН.

Ведучий 1. Увага! Увага! Оголошується навколосвітня експедиція.

Ведучий 2. Ми плануємо здійснити її за маршрутом всесвітньовідомого героя Жуля Верна  - Філеаса Фоґґа.

Ведучий 1. « Ніхто краще за Філеаса Фоґґа  не знався на мапі земної кулі. Не було такого пункту, навіть дуже віддаленого, про який він не мав би найточніших відомостей. І тому він заставився на 20 тис. фунтів, що об’їде навколо земної кулі не більше, ніж за вісімдесят днів, тобто за тисячу дев’ятсот двадцять годин, або сто п’ятнадцять тисяч двісті хвилин».

Ведучий 2. Для нього це була гра.

Ведучий 1. Гра для нього була змаганням, боротьбою з певними труднощами, які можна було передбачити і подолати, маючи великий багаж знань.

Ведучий 2. Отож, і ми повторимо його мандрівку, але не виходячи з цього приміщення, і всього за 80 хвилин.

Ведучий 1. А можливо, як наш герой,  і швидше.

Ведучий 2. Ми будемо пересуватися  різними транспортними засобами: поїздом, пакеботом, і, навіть, на слоні.

Ведучий 1. Під час мандрівки побуваємо у:

Лондоні, пройдемо по Суецькому каналу, відвідаємо міста - Бомбей (суч. Мумбаї), Калькутту (суч. Колката), Гонконг (суч. Сянган), Йокогаму, Сан-Франциско та Нью-Йорк.

Вчитель. Розпочинаємо нашу мандрівку з Лондона. Тут ми проведемо «ЛОТЕРЕЮ», яка визначить, як будуть називатися команди та черговість ходів.

ЗАВДАННЯ 1.   Перед вами є 12 запитань. Кожен по-черзі вибирає запитання і дає на нього відповідь. Якщо учасник не знає відповідь або дав неправильну відповідь,  то може відповісти учасник з іншої команди. Правильна відповідь оцінюється 5 балів.

За підсумками цього конкурсу – команді-переможцю присвоюється назва «Філеаса Фоґґа», а інша команда отримує назву поліцейського «Фікса», який помилково вважав містера Фоґґа злочинцем.

Вболівальників теж попросимо розділитися відповідно до своїх команд, бо для них будуть конкурси, бали за які доплюсуються до командних.

(ЖУРІ)

 

Наступна зупинка в м. Суец, що розташовується в Єгипті на узбережжі Суецького каналу. Канал було відкрито 17 листопада 1869 року. Він проходить між Порт-Саїдом на півночі й Суецом на півдні. Скоротив шлях з Англії в Азію майже в 3 рази.

Щоб пройти каналом вам треба показати, чи знаєте ви географію «На всі 100»

ЗАВДАННЯ 2. Відгадайте слова, які є географічними поняттями, назвами та іменами, в яких є числівник 100. Починає команда «Філеаса Фоґґа». Відповіді даються по-черзі.  Якщо команда не знає відповідь або дає неправильну відповідь,  то може відповісти учасник з іншої команди. Правильна відповідь оцінюється по 5 балів.

(ЖУРІ)

 

Продовжуємо наш шлях по Червоному морю, через Баб-ель-Мандебську протоку, Аравійське море, і підходимо до Бомбею.

ЗАВДАННЯ № 3. «НІМА КАРТА».

Кожній команді дається контурна карта світу, на якій ви повинні позначити 12 географічних об’єктів, назви яких пов’язані з нашою мандрівкою. Часу дається 3 хвилини. Кожна правильна відповідь – 1 бал.

 

(ЖУРІ)

Поки команди виконують завдання, для вболівальників оголошується конкурс:

Цікаві географічні загадки

1. Яка протока з’єднує два моря, два океани; розділяє дві частини світу, два материки та два півострови? (Берингова протока)

2. Кого вважають хрещеним батьком географії? (Ератосфена)

3. Чому на глобусі Бехайма не було Америки (Антарктиди,Австралії)? ( вони ще не були відкриті)

4. Чому корінних жителів Америки називають індіанцями? (їх так назвав Хр.Колумб; він був впевнений, що відкрив Індію)

5. Яку протоку назвали на честь керівника першого навколосвітнього плавання? (Магелланову протоку)

6. Який материк часто називають материком «навпаки»? (Австралію)

7. Яке географічне «закриття» здійснив Дж. Кук? (Антарктиди; стверджував,що материка не існує)

8. Перший назвали за «характером», але трохи помилково;другий – на честь міфічних героїв,що «тримають на своїх плечах небо»; третій - на честь країни, яку так і не відвідав Колумб;четвертий – за своїм географічним положенням? (Тихий океан,Атлантичний океан,Індійський океан,Північний Льодовитий океан)

9. Саме так називають степи в Південній Америці (Північній Америці)? (пампа/прерія)

10. Скажи на кечуа «мідні гори»? (Анди)

11. Колись за прохід через цю протоку брали платню великою рогатою худобою, тому його назва означає «коров’ячий або бичачий брід». Знайдіть протоку на карті, якщо вона з’єднує Чорне та Мармурове моря? (протока Босфор)

12. «Течія з затоки» - найпотужніша серед теплих течій Світового океану. Яку назву має вона на географічній карті? (Гольфстрім)

13. Одну з цих великих заток називають образно – «мішок з льодом», іншу - «гарячою сковорідкою». Під якими назвами ми знайдемо їх на карті? ( Гудзонова та Мексиканська)

14. Цю,одну з найбільших рік Південної Азії, називають на хінді «батько вод». Як називаємо її ми на географічній карті? (Інд)

15. Назва найбільшого півострова Північної Америки означає «землероб»,в нас його назва асоціюється з відомою породою собак. Яку назву має півострів на географічній карті? (Лабрадор)

16. У Південній Америці є «срібна річка» та «срібна країна». Назвіть їх. (Ла- Плата та Аргентина)

17. Цей острів- вулкан,що відомий винятково сильним виверженням у 1883 році, має відповідну назву,яка в перекладі означає «тріщати».Як ми називаємо цей вибухонебезпечний географічний об’єкт? (Кракатау)

18. Найвищий гірський масив та вершина Європи має назву «біла гора».Яку назву має цей об’єкт на географічній карті? (Монблан)

19. Це дві великі ріки Північної Америки;одна – «велика річка», друга - «каламутна, мулиста». Іноді їх жартівливо називають «велика та товста бруднуля». Як їх названо на географічній карті? (Міссісіпі та Міссурі.

20. Це озеро в Африці, що глибиною поступається лише Байкалу, має місцеву назву «зібрання вод». Яка його назва на карті? (Танганьїка)

21. Назви «кольорові моря»? (Біле,Чорне,Червоне,Жовте)

22. Назвіть  «кольорові річки»? (Хуанхе-Жовта, Колорадо-Червона, Янцзи-Голуба, Оранжева)

23. Назва цієї найпротяжнішої гірської системи земної кулі означає «шнур, ланцюг». Яку назву мають ці гори на карті? (Кордильєри)

24. Назва цього географічного об’єкта означає «льодова земля»,однак льодовики займають лише 1/10 його території. Що це за об’єкт? (острів Ісландія)

25. Скажи на суахілі «гора бога холоду»? (Кіліманджаро)

26. Ця найбільша річка Європи в перекладі означає «світла», а під якою назвою ми знайдемо її на карті? (Волга)

27. Цей географічний об’єкт має назву,що походить від арабського «Джебель-аль-Тарік», тобто гора Тарика - полководця, який перетнув її з військами в 711 році. За іншою версією цей же об’єкт називали Геркулесові Стовпи. Під якою назвою знаємо цей географічний об’єкт ми? (Гібралтарська протока)

28. Скажіть на санскриті «оселя снігів»? (Гімалаї)

29. Його назва «видовжене озеро», а унікальне воно через те, що на заході-прісне, на сході – солоне. (Балхаш)

30. Який канал сполучив два моря двох океанів; розділив два материки та дві частини світу? (Суецький канал)

 

(Джерело: http://dovidka.biz.ua/geografichni-zagadki-na-ukrayinskiy-movi/ Довідник цікавих фактів та корисних знань)

 

Ми перетинаємо Індію в потязі Великої Індійської півострівної залізниці, і прямуємо до Калькутти.

ЗАВДАННЯ № 4. Конкурс називається «ЧЕТВЕРТЕ ЗАЙВЕ».

Вибрати 1 зайвий об'єкт і пояснити чому він зайвий.

Починає команда, яка має більшу кількість балів. Відповіді даються по-черзі.  Якщо команда не знає відповідь або дає неправильну відповідь,  то може відповісти учасник з іншої команди. Правильна відповідь оцінюється по 5 балів.

(ЖУРІ)

 

Продовжуємо мандрівку, перетнувши Бенгальську затоку, минаючи півострів Індокитай, зробивши зупинку в Сінгапурі,  прямуємо до Гонконгу.

Гонконг — невеликий острів, який у 1842 року він перейшов у власність Англії, з 1997 року повернуто Китаю. Сучасна назва Сянган

ЗАВДАННЯ № 5. «Географічні пазли». За 3 хвилини, поки триває музика, вам необхідно скласти пазли Європи та Азії. Максимальна оцінка – 25 балів (кожен правильно положений пазл - 0,5 бала + 1 бал за повністю складені пазли)

(ЖУРІ)

Поки команди складають пазли, продовжуємо «Цікаві географічні задачі» з вболівальниками.

 

Наступна зупинка - Йокогама.

Це важливий тихоокеанський порт. Сюди заходять усі пароплави, як поштові, так і пасажирські, що здійснюють рейси між Північною Америкою, Китаєм, Японією і Малайським архіпелагом.

Завдання № 6.  «ФОТОКОНКУРС». Ви повинні за фотографією дати відповідь на питання до цих фотографій. Участь у конкурсі беруть команди, але якщо вони не знають відповіді, то можуть допомагати вболівальники. Правильна відповідь приносить команді – 5 балів.

(ЖУРІ)

 

Нам  залишився дуже довгий перехід через Тихий океан до Сан – Франциско. Під час плавання Тихий океан повністю виправдав свою назву. Ми перетнули сто вісімдесятий меридіан, той самий, на якому в Південній півкулі розміщені антиподи Лондона. По ньому проходить лінія зміни дат, про яку НЕ ЗНАВ Філеас Фоґґ, але це допомогло йому виграти парі.

Потрапивши на Північно-американський континент, ми його перетнули від Сан- Франциско до Нью-Йорку Тихоокеанською залізницею. «Від океану до океану» — так називають американці велику залізничну колію, що перетинає Сполучені Штати в найширшому місці їхньої території. Нью-Йорк і Сан-Франциско з’єднані суцільною металевою стрічкою завдовжки три тисячі сімсот вісімдесят шість миль (більше 6 тис. км). Щоб час проходив швидше, ми його скоротимо, розгадуючи «РЕБУСИ».

ЗАВДАННЯ № 7.  Починає конкурс команда, яка має меншу кількість балів. Відповіді даються по-черзі.  Якщо команда не знає відповідь або дає неправильну відповідь,  то може відповісти учасник з іншої команди. Правильна відповідь оцінюється по 5 балів.

(ЖУРІ)

Нарешті Нью-Йорк! І ми можемо відправлятися додому!

Оголошується останній конкурс – це «КОНКУРС КАПІТАНІВ». Попрошу учасників команд - спуститися в зал. А капітанам за 3 хвилини визначити координати всіх міст, в яких ми побували. Кожна правильна відповідь – 2 бали.

Поки працює наше журі, переглянемо правильні відповіді на «КОНКУРС КАПІТАНІВ».

Остаточні підсумки нашої мандрівки ми підведемо після того, коли ви дасте відповідь на важливе географічне запитання:

ЗАВДЯКИ ЧОМУ ФІЛЕАС ФОҐҐ ВИГРАВ ПАРІ?

Підсумки. Нагородження.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Подрушняк Любов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
docx
Додано
17 липня 2018
Переглядів
1368
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку