Презентація "Найбільш розповсюджені речовини, які використовуються під час хімічних атак"

Про матеріал

Матеріали з презентації можна використовувати як окремий посібник до розділу « Домедична допомога», а також, як доповнення до моєї попередньої презентації «Хімічна атака: як реагувати, щоб вижити»

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ХІМІЧНА АТАКАнайбільш розповсюджені речовини, які використовуються під час хімічних атак

Номер слайду 2

Зарин. Зарин – це нервово-паралітична речовина, не має вираженого запаху чи кольору. Створена людиною. Її використовували під час терористичних атак в Японії в 1994 та 1995 роках. Якщо газ вивільняється в повітря, то потрапляє в організм людини через шкіру, слизові оболонки ока та органи дихання. Якщо одяг людини забруднений зарином, то він може випаровувати газ та шкодити людям довкола. Зарин важчий за повітря. Тому буде парувати на низинах, і умовно в підвалі небезпека вища. Тяжкість отруєння залежить від кількості газу та як довго людина знаходилась під його дією.

Номер слайду 3

Основні ознаки того, що людина зазнала дії зарину. Якщо людина вдихнула пари газу, симптоми з’являться вже через декілька секунд. І через декілька хвилин/годин, якщо це була рідка форма заринушмарклі;сльозотеча;звужені зіниці;біль в очах;порушення зору;сильне слиновиділення та пітливість;кашель;відчуття скованості в грудях;пришвидшене дихання;діарея;нудота/блювання/біль в животі;посилене сечовиділення;сплутаність свідомості;запаморочення; слабкість;головний біль;сповільнене або пришвидшене серцебиття;знижений або підвищений артеріальний тиск. Навіть мікроскопічна крапля зарину, яка потрапить на шкіру, може спричинити пітливість та посмикування м'язів в місці, де відбувся контакт.

Номер слайду 4

Іприт Іприт або гірчичний газ також був одним з видів хімічної зброї, який використовували під час війни з Сирією. Якщо це був запах часнику чи цибулі – скоріше за все проти людей використовували іприт. Іноді люди відчували запах гірчиці або редьки. Проте не можна вважати запах єдиним індикатором діагностики. на це є дві причини: Перша полягає у тому, що токсичні концентрації БОР зазвичай є нижчими за нюхові. Друга – БОР використовують у сумішах і у розчинах в гасі. Основний симптом – великі та болісні пухирі на шкірі. Шкірно-наривні отруйні речовини однаково згубно впливають і на шкіру, і на органи дихання, і навіть на органи травлення. При серйозних отруєннях пухирі на шкірі з'являються через 6-8 годин, так само, як і пошкодження в дихальних шляхах – аж до крововиливу і набряку легень

Номер слайду 5

симптоми Гірчичний газ руйнує клітини через хвилини після контакту. Але через декілька годин після ураження почне з'являтись біль та інші симптоми. сильне слиновиділення;діарея;блювання;звуження зіниць;сльозотеча.

Номер слайду 6

Хлор. Хлор – отруйний газ, який має жовтувато-зелений колір. В Сирії атаку хлором здійснили у 2018 році. Тоді бомбу на місто Саракіб скинув гелікоптер. Основні шляхи атаки хлором:розпилення газу в закритому приміщенні;розпилення газу на вулиці;зараження води хлором. Головний шлях ураження – вдихання парів хлору. Немає антидота або якогось особливого типу лікування.

Номер слайду 7

Ціанід. Ціанід або синильна кислота може використовуватись як газ або спрей. Цією речовиною можуть забруднювати і воду, і їжу, її використовують для атак як всередині приміщення, так і на вулиці. Серед ранніх симптомів отруєння ціанідом:відчуття запаморочення;нудота;блювання;відчуття задухи;відчуття тривоги;пришвидшене дихання;відчуття скованості в районі шиї;проблеми з диханням;спазм м'язів;кома тощо. Усі вищезгадані симптоми і навіть смерть можуть проявитись як і через декілька хвилин після контакту з БОР, так і через декілька годин чи навіть днів. Наприклад, при отруєнні ціанідом симптоми можуть з'явитись через 30-60 хвилин.

Номер слайду 8

Не нехтуйте попередженнями про повітряні тривоги. Не зловживайте провітрюванням оселі, зокрема під час і одразу після авіанальотів чи обстрілів. Тримайте у місці свого постійного сховища запаси питної води, їжі і ліків на дві доби, елементарних засобів гігієни та змінного одягу ретельно упакованими у плівку. Негайно одягніть окуляри

Номер слайду 9

Презентація створена вчителем «захисту україни» чкаловського опорного ліцею, Лебедин наталею володимирівною за публікацією Наталії Бушковської, кореспондента Української правди «УП ЖИТТя»Березень2022 рік. Матеріали з презентації можна використовувати як окремий посібник до розділу « Домедична допомога», а також, як доповнення до моєї попередньої презентації «Хімічна атака: як реагувати, щоб вижити»

pptx
Додано
30 березня 2022
Переглядів
730
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку