Цікавинки. Площа території Австрії. У самому центрі Європи розташувалася дивовижна країна - Австрія, площа території якої становить 83.871 км2. Цікаво, що водойми займають в регіоні близько півтори тисячі кв.км і відрізняються винятковою чистотою і прозорістю. Найбільше з 580 водних об'єктів - озеро Нойзідлер (320 км2). Сусідами батьківщини Моцарта є італійці, ліхтенштейнці, чехи, швейцарці, угорці, німці, словаки і словенці. Велика частина поверхні країни представлена хребтами Східних Альп, які створюють тут ланцюги з височин, плавно переходять у мальовничі долини і плоскогір'я. Клімат досить м'який - зимові температури - близько 0, в середині літа термометр піднімається в середньому до +19. Сніг іде часто, але, в основному, накопичується в районі Альп, де можна спостерігати хуртовини, снігопади, заледеніння і сходи лавин, через що траси в цьому районі стають непрохідними. Велика частина країни знаходиться в басейні річки Дунай. Велика кількість води і гірський рельєф роблять Австрію суцільно вкритою лісами. У долинах можна помилуватися чудовими видами альпійських лугів і подихати найчистішим гірським повітрям. Багато мандрівників схильні асоціювати «альпійську республіку» з зеленим островом: в кристальних озерах мешкає близько 70 видів риб, а популяція диких тварин тут більше, ніж в цілому по Європі.
АРХІТЕКТУРА АВСТРІЇАвстрія здавна була країною музики і драматичного мистецтва. Віденська драматична школа на чолі з Артуром Шніцлером вдихнула на рубежі 19-20 ст. нове життя в європейську драматургію. Макс Рейнхардт зробив Відень центром навчання театральному мистецтву. Світову популярність придбали Віденська філармонія і віденська Державна опера, де працювали такі прославлені диригенти, як Густав Малер і Ріхард Штраус. Високу репутацію має і Віденський симфонічний оркестр. Провінційні театри й оркестри популяризують мистецтво по всій Австрії. Тірольський «Ландестеатр» в Інсбруку з успіхом ставить опери і твори класичної та сучасної драматургії. Центром спортивних видовищ служить Відень, де є стадіон на 95 тис. місць, та Інсбрук, місце проведення зимових олімпійських ігор у 1964 і 1976. Велике зібрання творів мистецтв, що належить Габсбургам знаходиться в Музеї історії мистецтв у Відні. Музей сильно постраждав від авіанальотів під час Другої світової війни, але потім був реконструйований і відновлений. Ця колекція разом із всесвітньо відомою колекцією графіки в музеї «Альбертіна» зробила Відень однієї зі столиць європейського мистецтва. Палаци Бельведер і Шенбрунн у передмістях Відня служать прекрасними зразками палацового мистецтва. У всіх землях є велика кількість найбагатших пам’яток архітектури пізньої готики, бароко і рококо. Отримала визнання австрійська школа економіки, а Фрідріх фон Хайєк отримав світове визнання,як ліберальний економіст. В Австрії за допомогою МАГАТЕ створені дві науково-дослідні лабораторії, що займаються ядерною фізикою.
десятка, а то й більше.10 страв, які потрібно спробувати в АвстріїПро Австрію іноді говорять, що це маленька країна з великою кухнею. У той же час місцеві кухарі жартують, що у них поняття «австрійська національна кухня» просто-напросто не існує: так багато вона увібрала в себе кулінарні традиції з різних куточків світу, в основному Чехії, Німеччини, Угорщини та Італії. Втім, навіть незважаючи на таку самокритичність, тут точно знають готувати смачно. Не дивно, що однією з кращих в світі визнається саме австрійська кухня, і зараз ми подивимося, що з неї варто спробувати в першу чергу. Віденські ковбаски Чи любите ви ковбаски і сосиски так, як їх люблять в Австрії?У Відні буквально на кожному кроці можна побачити спеціальні кіоски з вуличною їжею, де продається величезна кількість найрізноманітніших ковбасних виробів: Підкопчена сосиска з свинячого фаршу з додаванням сиру, подається з гірчицею або хріном);Смажена ковбаска зі свинини і яловичини під соусом каррі);Варена або смажена ковбаска зі свинини з додаванням спецій);Варена ковбаска, в яку, крім свинини і яловичини додається бекон). Список можна продовжувати і продовжувати, але набагато краще вивчити всі різновиди віденських ковбас безпосередньо на місці.
«Млинцевий» суп Нехай не сама благозвучна за мірками української мови назва не завадить вам покуштувати це просте і в той же час дивне традиційну австрійську страву. По суті, воно являє собою м'ясний бульйон з млинцями смужками. Вони можуть бути довгими і короткими, тонкими і товстими, прямими і скрученими в рулетики - варіацій існує близько десятка, а то й більше. Віденський шніцель Складаючи список того, що спробувати в Австрії з їжі, відведіть в ньому гідне місце віденському шніцелю. Його історія, як і історія багатьох кулінарних рецептів в країні, налічує не одне століття, - майстерність приготування відточувалося і дійшло практично до досконалості. Традиційний шніцель - це ніжне, тонке відбите м'ясо теляти, обсмажене в особливій паніровці на свинячому салі або рослинному маслі. Як правило, його подають з часточками лимона, брусничним джемом, картопляним або овочевим салатом. Яблучний штрудель Якщо вас цікавить «солодка» кухня Австрії, і ви не знаєте що спробувати з десертів, шукайте в меню знаменитий яблучний штрудель - рулет з найніжнішого тіста з яблуками, корицею, горіхами і родзинками. У віденських кафе і ресторанах він зазвичай подається з фруктами, ягодами, гарячим ванільним соусом або кульками морозива. Це звичайнісінька страва вважається гастрономічним символом країни. У Віденській бібліотеці, наприклад, зберігається найстаріший рукописний рецепт цього десерту, який підтверджує, що придуманий був штрудель саме в Австрії.
Торт «Захер» Хіба можна говорити про національні страви Австрії і не згадати, мабуть, найбільш «славнозвісне» з них - торт «Захер»? Він вінчає собою список головних кулінарних шедеврів австрійської кухні і вже понад століття викликає гастрономічний захват у любителів солодкого. Якщо вірити історії виникнення прославленого торта, то він був створений молодим Францем Захер за наказом принца Меттерніха в далекому 1832 році. Однак остаточний вигляд рецепт придбав кілька пізніше, з легкої руки Едуарда, старшого сина кондитера. З цього часу торт «Захер» практично не зазнавав змін, якщо не брати до уваги незначних варіацій. В Австрії ви зможете спробувати торт “Захер”, приготований за класичним, споконвічним рецептом. Секрет торта полягає в простоті і ідеальних пропорціях інгредієнтів, серед яких кілька видів шоколаду і шоколадної глазурі.
ВОЛЬФГАНГ АМАДЕЙ МОЦАРТ(1756-1791) Австрійський композитор і музикант-віртуоз. Один з найпопулярніших класичнихх композиторів, Моцарт зробив великий вплив на світову музичну культуру. За свідченням сучасників, Моцарт мав феноменальний музикальний слух, пам'ять і неперевершену здатність до імпровізації.
Йоганесс Брамс(1833-1897) Німецький композитор, піаніст і диригент, один із головних представників епохи романтизму. Брамс писав музику камерну і симфонічну, для фортепіано, а також для голосу і хору. Як піаніст-віртуоз, він часто виконував прем'єри своїх творів; він також співпрацював з провідними музикантами свого часу
ЙОЗЕФ ГАЙДН (1732-1809)Австрійський композитор, представник віденської класичної школи, один з основоположників таких музичних жанрів, як симфонія і струнний квартет. Для музики Гайдна характерною є широта фольклорних зв'язків. Він автор 104 симфоній, 83 квартетів, 52 фортепіанних сонат, ораторій , 14 мес, 24 опер. Автор музики гімну Австро-Угорщини.