Презентація "Небезпечні і паразитичні Павукоподібні України"

Про матеріал
Презентація стане у нагоді під час вивчення теми "Членистоногі.".Розширить знання учнів про небезпечні і паразитичні види павукоподібних, що мешкають на території України. Містить відомості про профілактику та першу допомогу при укусах небезпечних павуків.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Небезпечні та паразитичні Павукоподібні України

Номер слайду 2

Пригадайте 1.З яких частин складається тіло павуків? 2.Що таке хеліцери? 3.3 чого утворений зовнішній скелет павуків? 4. Скільки пар ходильних ніжок у павуків? 5. Які особливості будови кровоносної системи Павукоподібних? 6.Чим лихають павуки?

Номер слайду 3

Пригадайте 7.За допомогою яких органів павуки пересуваються, за допомогою яких полюють? 8.Які особливості процесу травлення характерні для павуків? 9.Яким є запліднення- зовнішнім чи внутрішнім? 10.Перерахуйте павукоподібних.яких ви запам’ятали.

Номер слайду 4

Клас Павукоподібні налічує близько 70 тис. видів.В Україні мешкає близько 4 тис. видів. Поширені переважно на суходолі, але серед них є і мешканці прісних водойм і морів.

Номер слайду 5

До небезпечних та паразитичних павукоподібних,що мешкають в Україні належать: Куракурт Тарантул Іксодовий кліщ Коростяний кліщ

Номер слайду 6

Каракурт-чорний павук з червоними плямами на череві.Мешкає в південних регіонах нашої країни. В перекладі з казахської мови назва цього виду означає “чорна вдова”, через те, що самка після запліднення з’їдає самця

Номер слайду 7

Каракурт (Latrodectus tredecimguttatus) — один з найнебезпечніших видів павуків роду Чорних вдів. Укус його у 50 разів отруйніший, ніж укус тарантула. Смертність від його укусу за підрахунками вчених становить приблизно 4 %, а отрута у 15 разів сильніша за отруту гримучої змії.

Номер слайду 8

Відчуття після укусу каракурта Після укусу на шкірі з'являється маленька червона цятка, що швидко блідне. Укус каракурта викликає психічну неврівноваженість у людини, пекучий біль, який через 15-30 хвилин розповсюджується по всьому тілу. У потерпілого виникає біль в області живота, слиновиділення і потовиділення, порушення роботи серця, утруднення дихання.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Перша допомога при укусах каракурта 1) дати протикаракуртову сироватку (якщо є можливість) ; 2) не пізніше 2 хв місце укусу припекти палаючим сірником; 3) прийняти ліки від алергії; 4) пити багато води чи неміцного чаю. Увага! У важких випадках за відсутності медичної допомоги через 1-2 доби може наступити смерть!

Номер слайду 11

Тарантул Великих або середніх розмірів павук, довжиною до 35 мм, брунатного кольору, густо вкритий волосками. Селяться в норах. Ловильних сіток не будують, підстерігають здобич із засідки. Самка восени відкладає від 100 до 400 яєць, із яких навесні виходять молоді павуки. Молодь певний період часу знаходиться в тілі самки. У цей час самка найбільш агресивна.

Номер слайду 12

Під час укусу відчувається сильний біль, згодом почервоніння шкіри і набряк. Біль зберігається впродовж доби. У місці укусу можна побачити дві плями, що знаходяться одна від одної на відстані 3-15мм (сліди хеліцер).

Номер слайду 13

Перша допомога та профілактика укусів тарантула Холод на місце укусу, пити багато води. У тяжких випадках — протикаракуртова сироватка. Профілактика укусів Для привалу і нічлігу в польових умовах вибирають рівні майданчики без каменів, тріщин ґрунту, пучків сухої трави. Вхід у намет щільно закривають. Одяг, взуття оглядають перед використанням. У приміщеннях на вікнах встановлюють сітки, знищують павукоподібних за допомогою інсектицидів.

Номер слайду 14

Іксодовий кліщ

Номер слайду 15

Іксодовий кліщ Це досить великі кліщі (їх розмір до 2 см залежно від ступеня насичення). Покриви тіла і травна система самиці сильно розтяжні. Ротовий апарат пристосований для проколювання шкіри і висмоктування крові. Хоботок має виріст, на якому розташовані гострі, спрямовані до заду зубці. Хеліцери зазубрені . З їх допомогою на шкірі хазяїна утворюється ранка, в яку занурюється хоботок. При укусі в ранку вводиться слина, яка застигає навколо хоботка. Так кліщ може щільно прикріплятися до тіла господаря і мешкати на ньому довгий час (іноді до 1 місяця).

Номер слайду 16

Як кусає кліщ? Кліщ обирає на тілі жертви дільницю з найніжнішою шкірою та присмоктується протягом 15-20 хвилин, при цьому виділяє анестезуючу рідину, що робить укус практично безболісним. Через кілька днів в місці укусу з’являються припухлість, свербіж, почервоніння, сам кліщ збільшується у розмірах. 

Номер слайду 17

Іксодові кліщі- переносники бореліозу ( хвороби Лайма)

Номер слайду 18

Номер слайду 19

На місці укусу кліща з'являється червона пляма, чітко відокремлена від здорової шкіри. Зона почервоніння розширюється, мігрує в усі боки.

Номер слайду 20

Як вберегтися від кліщів 1) на прогулянку одягати відповідний одяг: вітровки з капюшоном, головний убір; 2) заправляти штани в чоботи; 3) не заходити у високу траву; 4) користуватися репелентами- відлякувачами для комах; 5) після прогулянки ретельно себе оглянути на наявність кліщів

Номер слайду 21

Як дістати кліща? Беріться пінцетом біля самої шкірки і обертальними рухами викрутити разом з голівкою.

Номер слайду 22

Що не слід робити? видавлювати кровососа; виколупувати гострим предметом ; припікати вогнем (сірником, цигаркою); змазувати кліща олією, бензином, лаком для нігтів і іншими подібними речовинами.

Номер слайду 23

Обробіть місце укусу !

Номер слайду 24

Коростяний кліщ- шкірний паразит Кліщ білого або жовтувато-білого кольору, самець до 0,23 мм завдовжки і 0,19 мм завширшки, самка до 0,45 мм завдовжки і 0,35 мм завширшки; яйце 0,14 мм. У самця присоски на 1, 2 і 4, у самки на 1 і 2 парі ніг; на решті щетинки. Риють ходи в шкірі хазяїна, де і розмножуються; живляться кров'ю.

Номер слайду 25

Коростяний кліщ- збудник корости.Вони проробляють у шкірі ходи і самки відкладають там яйця .З них вилуплюються личинки, які виходять на поверхню і переміщуються на нове місце.Там вони знову проникають у шкіру. Стають дорослі і знову відкладають яйця

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Увага! Заразитися коростою можна від хворого при контакті з ним, користування його одягу, білизною

Номер слайду 28

Лікувати коросту слід медикаментозно!

Номер слайду 29

ppt
Додано
15 жовтня 2019
Переглядів
8576
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку