Презентація "Небезпечні кімнатні рослини для здоров'я людини"

Про матеріал
Презентацію можна використовувати при вивченні розділу "Взаємозв'язки живих організмів"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НЕБЕЗПЕЧНІ КІМНАТНІ РОСЛИНИ ДЛЯ ЗДОРОВ΄Я ЛЮДИНИ Вчитель Курнос І. Т.

Номер слайду 2

ВСТУПРослини в будинку – це не тільки гарно, але й корисно, адже вони очищають повітря в приміщенні і виробляють необхідний нам кисень. Але, на жаль, не всі рослини приносять людині лише користь. Багато рослин, у тому числі і кімнатні, здатні сильно нашкодити здоров΄ю людині.

Номер слайду 3

РОСЛИНИ ЩО МІСТЯТЬ ОТРУЙНІ РЕЧОВИНИ В УСІХ ОРГАНАХ: ДИФФЕНБАХІЯОЛЕАНДР ЗВИЧАЙНИЙПАХИПОДІУМ ЛАМЕРАТРІХОЦЕРЕУСШЕФЛЕРАРОСЛИНИ ЩО МІСТЯТЬ ОТРУЙНІ РЕЧОВИНИ У СТЕБЛІ : АЛОКАЗІЯАНТУРІУМФІКУСРОСЛИНИ ЩО МІСТЯТЬ ОТРУЙНІ РЕЧОВИНИ У ЛИСТКАХ: АЗАЛІЯКЛІВІЯ КІНОВАРНАМОНСТЕРАПЛЮЩ ВІЧНОЗЕЛЕНИЙРОСЛИНИ ЩО МІСТЯТЬ ОТРУЙНІ РЕЧОВИНИ У БУЛЬБАХ АБО ЦИБУЛИНАХ: ГІППЕАСТРУМЦИКЛАМЕН ПЕРСЬКИЙ

Номер слайду 4

Диффенбахія. Отруйні всі частини рослини, але найбільш небезпечне насіння. А наслідком може бути параліч. Небезпеку представляє сік із стебел цієї рослини. Він може викликати харчове отруєння і проблеми з диханням. Потрапивши на шкіру, сік диффенбахії також може спровокувати невеликий опік. Тому в будинку, де є маленькі діти або домашні тварини, цю рослина тримати не варто.

Номер слайду 5

Олеандр звичайний. Отруйні всі частини рослини. В одному листку олеандра міститься смертельна для людини доза отрути. Загрожує зупинкою дихання, судомами. При попаданні в організм людини соку його ланцетних листків може розвинутись аритмія і блокада серцевої провідності. Таке явище виникає через серцевий глікозид, який міститься в листках. Під час цвітіння сильний аромат може викликати у чутливих людей запаморочення, мігрень, тому краще тримати його в добре провітрюваних приміщеннях

Номер слайду 6

Пахиподіум Ламера. Отруйна вся рослина. І викликає вона судоми, зупинку дихання. В стеблі цієї рослини міститься молочний сік, який дуже отруйний і може викликати гострий біль і нариви при потраплянні на відкриті рани, очі або рот. Виділяється сік при ушкодженні стовбура. Якщо при роботі з рослиною на шкіру потрапили краплі соку, відразу ж промийте уражену область під струменем холодної води, а на майбутнє запасіться декількома парами рукавичок і працюйте з пахиподіумом тільки в них.

Номер слайду 7

Тріхоцереус. У цієї рослини отруйні всі частини. Речовини ,що містяться в тріхоцериусі здатні не тільки викликати сильні галюцинації, але також привести до паралічу центральної нервової системи.

Номер слайду 8

Шефлера. Незважаючи на те що шефлеру можна охарактеризувати як слабоотруйну рослину, всі її частини містять отруту, яка може викликати подразнення шкіри, а також сильне отруєння при вживанні всередину.

Номер слайду 9

Алоказія. Отруйний не тільки сік рослини, але його випаровування від кореня при розсадці рослин. При розрізуванні йде характерний запах присутніх ціанідів. Випадково потрапивши в око в будь-якій кількості отруйні речовини алоказії, можуть викликати сліпоту. Лизнувши виділену на поверхні листа крапельку вологи, людина приречена на тривалі муки.

Номер слайду 10

Антуріум. Сік цієї квітки з сімейства ароїдних містить солі щавлевої кислоти. Потрапивши на шкіру, сік може викликати сильне почервоніння, печіння і болісний свербіж. Якщо сік антуріума випадково потрапить всередину, він може викликати набряклість гортані і незначний опік верхніх органів травлення.

Номер слайду 11

Фікус. Цей представник домашньої флори небезпечний виключно з тієї причини, що є сильним алергеном. Необхідно також дотримуватися обережності при контакті з соком цієї рослини – він може викликати як подразнення шкіри, так і опік.

Номер слайду 12

Азалія Листя азалії містить отруйну речовину глікозид. При потраплянні до організму ця речовина викликає отруєння, а згодом аритмію і летальний результат. Однак варто зазначити, що смерть викликає тільки вживання значної кількості глікозиду. У будь-якому випадку необхідно розміщувати горщики з цією квіткою в місцях, недоступних для дітей і домашніх тварин.

Номер слайду 13

Кливія кіноварна. Незважаючи на всю свою привабливість, у листках клівія містить сильну отруту, яка у великих дозах може викликати параліч. При роботі з цією рослиною необхідно дотримуватися особливої ​​обережності і ретельно стежити за тим, щоб діти не контактували з нею.

Номер слайду 14

Монстера. Якщо ви вирішили поселити у себе цього «монстра», радимо пам’ятати, що в його листі міститься вкрай отруйна речовина, яка при потраплянні на слизову може викликати сильну токсичну реакцію. Вживання листя монстери всередину може привести до серйозних отруєнь, які вимагають медичного втручання.

Номер слайду 15

Плющ вічнозелений. У цієї рослини отруйні ягоди і листя. Наслідки – марення, зупинка серця. Це отруйна класична рослина серед ліан. Він досить безпечний при контакті зі шкірою, але сік листя і плодів при попаданні всередину викликає сильне отруєння.

Номер слайду 16

Цикламен перський. Найбільш отруйні частини – насіння і бульби. Небезпечними в цій квітці є тільки бульби, що містять сильну отруту. Можуть з'явитися судоми. Слідкуйте, щоб ними не поласували домашні тварини, і насолоджуйтеся прекрасними квітами у своєму домі.

Номер слайду 17

Гіппеаструм. В цибулинах цієї рослини містяться алкалоїди. Потрапляючи в організм, вони викликають роздратування нервових закінчень. В результаті цього в мозок подається сигнал, що викликає блювотний рефлекс. Смак цибулини дуже гіркий, зовні вона схожа на ріпчасту цибулю, тому люди, далекі від квітникарства, нерідко плутають їх. Небезпечне і листя рослини. Його сік, потрапивши в організм, викликає судоми. У себе на батьківщині, в Південній Америці, це рослина також часто використовувалося для обробки наконечників стріл.

Номер слайду 18

Для безпечного утримання рослин слід дотримуватися наступних основних правил: Обов'язково дізнатися точну назву квітки, принесеного в будинок. Найбільше число отруєнь відбувається саме через незнання особливостей того чи іншого виду. Якщо в сім'ї є маленькі діти, від свідомо небезпечних екземплярів краще тимчасово відмовитися. Розташовувати будь-які, а особливо отруйні рослини тільки в недоступних для дітей і домашніх тварин місцях. Використання прогумованих захисних рукавичок при будь-якій роботі з зеленими вихованцями. З обережністю потрібно обрізати соковиті частини, пам'ятаючи про отруйність соку, який може бризнути на слизові оболонки очей або рота. Не можна чесати очі, торкатися губ, носа під час пересадки або обрізки кімнатних рослин. Слід пам'ятати, що навіть висушені отруйні тканини рослин зберігають свої токсичні властивості.

Номер слайду 19

https://sad.ukr.bio/ua/articles/8967/https://ukr.media/garden/384256/У роботі використано власні фото зроблені у школі та дома, а також інформаційні матеріали Інтернет ресурсу:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лисницкая Евгения
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
27 лютого
Переглядів
117
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку