Презентація “ Небезпечні звички ”

Про матеріал

Матеріал можна використовувати при опрацюванні теми "Особливості дії тютюнового диму, алкоголю і наркотиків на розвиток репродуктивної системи підлітків".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

“ Небезпечні звички ”Підготувала вчитель основ здоров’я Новокалинівського ОЗ Романів Г. Я.style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 2

Номер слайду 3

В організмі підлітка при курінні: Порушується діяльність серця і шлунково-кишкового тракту;Знижується еластичність кровоносних судин;Діяльність мозку пригнічується або збуджується;Зменшується кількість вітаміну С;Затримується розвиток статевих залоз;Швидко формується залежність від нікотину.

Номер слайду 4

Під дією алкоголю у підлітків: Порушується функція головного мозку, тому переоцінюються можливості й недооцінюється складність ситуації;Порушується розумова і фізична працездатність, увага, маскується втома;Порушується координація рухів, їх точність, різко збільшується час і знижується швидкість рухової реакції;Відбуваються зміни у структурі статевих клітин;Спостерігається дратівливість емоційна нестабільність, поганий сон.

Номер слайду 5

Під дією наркотичних речовин у незрілому організмі відбуваються : Глибоке ураження кори головного мозку;Швидке звикання і домінуюча потреба у повторному вживанні наркотика ;Різке погіршення самопочуття;Зниження імунного захисту організму, порушення гормонального балансу;Різке зниження рівня самоконтролю, самооцінки і самокритичності;Незворотнє порушення функції незрілих органів репродуктивної системи.

Номер слайду 6

Яку шкоду завдають небезпечні звички нашим нащадкам ? style.font. Sizer

Номер слайду 7

Куріння нерідко спричиняє безпліддя у жінок. Учені довели, що речовини, які містяться в тютюновому димі, призводять до загибелі яйцеклітин. За своєю дією куріння подібне до видалення одного яєчника. Існує чимало доказів того, що куріння під час вагітності дуже небезпечне для дитини, оскільки утруднює транспортування кисню і поживних речовин до плода. Воно підвищує ризик :*невиношування плода, передчасних пологів або мертвонародження;* недостатньої маси тіла дитини при народженні;* синдрому раптової смерті новонароджених;* респіраторних інфекцій, бронхіальної астми, отиту. Куріння матері може стати причиною відставання інтелектуального розвитку дитини та її проблемної поведінки. Установлено, що коли вагітна жінка викурює більш як 10 сигарет на день, ризик зловживання наркотиками для її доньки зростає у 5 разів, а проблемної поведінки для її сина — у 4 рази. Проблеми понеділки виникають задовго до підліткового віку. З раннього дитинства діти демонструть імпульсивність, негативізм, схильність до бунтарства . Вони є менш успішними у навчанні, схильні до порушення дисципліни в школі, тяжко пережинають підлітковий вік, мають психічні проблеми у дорослому житті.style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 8

Нерідко воно має наслідком безпліддя чоловіків і жінок. Особливо небезпечно вживати алкоголь під час вагітності, адже він проникає через плаценту. Концентрація алкоголю в крові дитини така ж, як і в матері. Зловживання алкоголем може спричинити викидень на ранніх термінах вагітності. У батьків-алкоголіків часто народжуються діти з багатьма фізичними та розумовими розладами, що мають загальну назву - алкогольний синдром плода. Для нього характерні дефекти розвитку голови, обличчя, кінцівок і серця, сплющення верхньої щелепи, розумова відсталість і підвищене емоційне збудження.

Номер слайду 9

Уживання під час вагітності наркотичних речовин (героїну, кокаїну, марихуани та інших) підвищує ризик вроджених вад розвитку плода, передчасних пологів і мертвонародження. Подібно до алкоголю, наркотики проникають через плаценту, і дитина може народитися з наркотичною залежністю. Кокаїн знаходять у мозку новонародженого, шкірі голови, у волоссі, печінці, крові, серці. Найбільша його концентрація -у печінці і мозку. Потрапляючи через плаценту в кров плода, кокаїн спричиняє у нього спазми судин, прискорене серцебиття, підвищення кров'яного тиску, може призвести до інсульту.

Номер слайду 10

Коли майбутніх батьків запитують, кого вони більше хочуть — хлопчика чи дівчинку, ті найчастіше відповідають: «Це не має значення. Головне, щоб дитина була здорова». На жаль, діти не завжди народжуються здоровими, і перед родиною постають труднощі, які треба долати у боротьбі за малюка. Особливо прикро, коли батьки вчасно не подбали про своє репродуктивне здоров'я.

Номер слайду 11

Не варто ставити у залежність здоров’я наших майбутніх дітей від наших небезпечних звичок ! ! ! Здорова людина – щаслива родина !!!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Науменко Ирина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Основи здоров`я 8 клас (Бех І. Д., Воронцова Т. В., Пономаренко В. С., Страшко С. В.)
Додано
19 березня 2021
Переглядів
960
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку