Презентація " Негативний вплив наркотиків на здоров'я людини"

Про матеріал
Презентація " Негативний вплив наркотиків на здоров'я людини" наповнить урок змістом і формою, додасть наочності і допоможе краще опрацювати матеріал.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вплив наркотиків на організм людини

Номер слайду 2

План1. Що таке наркотики? 2. Наркоманія 3. Форми залежності наркоманії4. Розвиток стадії наркоманії5. Прояви наркоманії 6. Чинники поширенню наркотиків7. Вплив наркотиків на людину8. Негативні наслідки вживання наркотиків9. Жінка і наркотики

Номер слайду 3

Наркотики наркотики – хімічні речовини рослинного чи синтетичного походження, що викликають зміну психічного стану людини, систематичне вживання яких формує залежність від них; наркотиками у широкому значенні є наркотичні засоби, психотропні речовини, їх аналоги і прекурсори, обіг яких регулюється законом;

Номер слайду 4

Наркоманія. Наркоманія – важке захворювання, що розвивається внаслідок хворобливої пристрасті до будь-якої наркотичної речовини та супроводжується фізичною і психічною залежністю від наркотику. Наркоманія розвивається стрімко. Важко заздалегідь передбачити, коли забавка переростає в рабську залежність людини від наркотику. Часто досить 1-3 вживань препарату, щоб з’явилася потреба повторити, щоб зродився нездоланний до нього потяг.

Номер слайду 5

Форми залежності наркоманіїТолерантність (витримування) до наркотику збільшується в міру того, як організм звикає до нього. Зі збільшенням толерантності зростає кількість наркотику, необхідна для одержання колишнього ефекту. Залежність — це термін, який описує стан звикання організму жити під впливом наркотику. Коли прийом наркотику припиняється, наркоман відчуває крайній дискомфорт, тобто синдром скасування. Психологічна залежність — потреба або бажання продовжувати приймати наркотик, незалежно від того, чи є фізична залежність, чи немає. Однак людина після довгого вживання або застосування при специфічних обставинах може звикати до наркотику

Номер слайду 6

Прояви наркоманіїбігаючий погляд, постійно звужені і розширені зіниці;поганий зовнішній вигляд – тьмяніє шкіра, стає блідою;зміна режиму сну;втрата інтересу до роботи, навчання;змінюється коло спілкування;ігнорується особиста гігієна;манера поведінки стає агресивною, настрій часто змінюється.

Номер слайду 7

Розвиток стадії наркоманії-початкова або звикання, коли змінюється реактивність та формується психічна залежність;— середня або хронічна, коли формується фізична залежність від наркотиків, перебудовується функціональна діяльність організму, порушується нормальна робота його органів і систем, що викликає з часом нестерпно болісні відчуття;— пізня або виснаження, коли руйнуються структури нервової та інших систем, людина втрачає контроль за своїми вчинками, нездатна аналізувати та адекватно оцінювати свій стан.

Номер слайду 8

Чинники поширенню наркотиків — величезні прибутки від торгівлі ними;— поширення у мистецтві та масовій культурі творів, які показують задоволення від уживання наркотиків, створюють позитивний образ наркоманів;— зниження негативного ставлення з боку суспільства, родичів та знайомих на вживання наркотиків.

Номер слайду 9

Вплив нанаркотиків На людину. Висунуто кілька теорій дії наркотиків на організм — фармакологічну, нервово-гуморальну та змішану. Більшість психоактивних наркотиків хімічно подібні до речовин, які виділяються нервовими клітинами при їхній стимуляції. Ці речовини взаємодіють з іншими нервовими клітинами, що забезпечує передачу імпульсів та реагування на них. Одні наркотики придушують нервову активність мозку, інші стимулюють її, у Цьому полягає розходження в їхніх психічних ефектах. 

Номер слайду 10

Вплив нанаркотиків на мозок. Відомо, що у головному мозку наркотичні і токсичні речовини затримуються значно у більшій кількості, ніж в інших органах. Великі дози спричиняють втрату чутливості, параліч нервових закінчень, а також загибель найтонших механізмів нервових клітин мозку. Майже всі наркотичні речовини, прямо або опосередковано, сприяють надмірному викиду в мозок допаміна. У здорової людини цей нейромедіатор функціонує у тих частинах мозку, що контролюють рухи, емоції, мотивацію та відчуття задоволення. У нормальному стані ця система відповідає за поведінку людини, пов’язану із життєво необхідними процесами (їжа, бажання любові й уваги тощо). Її надмірна стимуляція викликає відчуття ейфорії, що виникає під час вживання наркотиків. Така реакція породжує модель поведінки, що примушує людину знову і знову повертатися по згубної звички. Коли людина продовжує приймати наркотики і робить це тривалий час, мозок починає блокувати нормальне вироблення допаміна або гальмує дію допамінових рецепторів.

Номер слайду 11

Вплив наркотиків на нервову систему Завдання нервової системи, як уже зазначалося, - забезпечити зв'язок організму з навколишнім середовищем, миттєво помітити. Коли наркотик потрапляє у нервову клітину, відбувається збій у її роботі, тепер людина вже нічого не бачить, не чує, перед очима все пливе, тілом не керує - ефект зміненої свідомості. Така людина повністю беззахисна. В організмі людини є рецептори, призначені для наркотичних речовин типу морфію, так звані опіатні рецептори. Вони містяться на поверхні нервових клітин. Молекула морфію входить у них і змінює роботу мозку. Пізніше в організмі людини були виділені речовини, що відповідають цим рецепторам, - морфологічні пептиди, які називаються енкефаліни, та подібні до них речовини - ендорфіни. Головний мозок сам виробляє речовини, які зв'язуються з призначеними для них рецепторами й діють на «центри задоволення мозку, що викликають у людини почуття радості, душевного спокою, задоволення життям.

Номер слайду 12

Вплив наркотиків на серцево-судинну систему Під тиском крові на стінки судин збуджуються барорецептори. Вуглекислим газом збуджуються хеморецептори. Від цих структур відходять нервові волокна до судинорухового центру й збуджують його. Наркотичні ж речовини, «анальгезуючи» баро- і хеморецептори, сприяють пригніченню судинорухового центру, а це, у свою чергу, призводить до зниження кров'яного тиску й уповільнення пульсу. Саме з цієї причини в організмі людини, яка вживає наркотики, завжди відбувається зниження функцій серцево-судинної системи. Зменшується постачання клітинам необхідних їм речовин, а також «очищення» клітин і тканин. Функції всіх клітин слабшають, вони та й увесь організм у цілому стають дряхлими. У наркоманів порушення серцево-судинної системи виявляються болем у ділянці серця, зміною ритму його скорочень, задишкою, серцебиттям. Навіть у підлітків, які вживають наркотики, електрокардіограма така ж, як у дорослого в передінфарктному стані.

Номер слайду 13

Вплив на дихальну систему При вживанні наркотичних речовин відбувається порушення в регуляції дихання. Наркотики «анальгезують» хеморецептори, внаслідок чого при накопиченні вуглекислого газу ці рецептори до нормального рівня не збуджуються. Неминуче знижується, а пізніше і пригнічується активність дихального центру. Наркомани також найчастіше помирають від зупинки дихання при випадковому передозуванні наркоти­ків. Причому смерть настає вже через 5 хв. після внутрівенного введення. При передозуванні смерть може настати і від того, що наркоман, вдихаючи повітря, ковтає язика, який, у свою чергу, перекриває носоглотку і взагалі робить неможливим проникнення повітря звичайним дихальним шляхом. І чим більше людина намагається вдихнути, тим більше западає язик і тим менше залишається шансів на порятунок.

Номер слайду 14

Вплив Ендокринна система та система травлення В ендокринними людини ендокринна система представлена залозами внутрішньої секреції, або ендокринними залозами. До них належать щитоподібна, паращитоподібна, підшлункова, надниркові, статеві залози. У разі негативного впливу наркотичних речовин на ендокринні залози, їхні функції пригнічуються, знижується основний обмін, у результаті чого температура тіла падає нижче норми, виникають симпатоадреналінові кризи, що спричиняють головний біль, серцебиття, збліднення обличчя, підвищення або зниження артеріального тиску. Нейроендокринні порушення впливають на гормональний обмін і його рівновагу. Внаслідок постійної інтоксикації може розвинутися цукровий діабет та інші ендокринні захворювання.

Номер слайду 15

Зазнає порушення й травна система. Роль харчування загальновідома. їжа необхіднсмаковіа для життя. У людей, які вживають наркотики, зменшуються всі смакові й нюхові відчуття. Вони нездатні повною мірою отримувати задоволення від приймання їжі. У них зменшується вироблення ферментів, жовчі, пригнічується виділення соляної кислоти, знижується секреція шлункового і кишкового соків. У , результаті цього розладжується травлення, їжа перетравлюється і засвоюється не повною мірою. Зникає апетит аж до відрази до їжі, що призводить до значної втрати маси тіла й різкого виснаження організму. Наркоман прирікає себе на хронічне голодування. Також внаслідок вживання наркотичних речовин розвиваються токсичні порушення функції нирок, їхнє некротичне ураження, так звана токсична нефропатія, з розвитком надалі гострої ниркової недостатності.

Номер слайду 16

Жінка і наркотики Нині жінки становлять 20-25% усіх хворих на наркоманію у світі. Значна частка тих, хто зловживає наркотиками, припадає саме на жінок дітородного віку та вагітних. На відміну від чоловіків, звикання до наркотиків у жінок відбувається дуже швидко, що й призводить до їхньої деградації. Жінка стає агресивною, байдужою до дітей, скоює злочини. Наслідками вживання жінками наркотичних речовин є виснаження їхньої нервової системи, інтелектуальна убогість, недоумство, психози, судорожні припадки, етична й соціальна деградація. Часте вживання наркотиків може викликати в жінки менструальний цикл без овуляції, коли менструації не передує виділення яйцеклітини. Жінки-наркоманки на вигляд старші за свої роки. Шкіра в них стає в'ялою, набряклою. Виникають хвороби печінки, серця, шлунково-кишкового тракту. А помирають вони здебільшого через 7-12 років після початку вживання наркотиків. Іноді смерть настає від випадкового передозування наркотичної речовини

Номер слайду 17

Негативні наслідки наркотиків знижується імунітет;втрата ваги через зниження апетиту і погіршення обмінних процесів;проблеми з зубами;порушення гормонального фону у чоловіків і жінок, що призводить до зниження процесу і порушень дітородної функції;порушення психіки, агресія;розвиток хронічних хвороб печінки, нирок, дихальної системи, нервової та серцево-судинної систем;погіршення функцій головного мозку, пам'яті та інтелекту.

Номер слайду 18

Дякую за Увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Пономаренко Лина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 грудня 2020
Переглядів
25963
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку