Презентація “НЕМА НІЧОГО КРАЩОГО ЗА ДРУЖБУ!”. Вивчення повісті Всеволода Нестайка "Тореадори з Васюківки"

Про матеріал

У презентації подано теоретичний матеріал, щоб допомогти учням зрозуміти поняття романтичного і пригодницького, використовувати набуті знання під час аналізу твору.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

“НЕМА НІЧОГО КРАЩОГО ЗА ДРУЖБУ!” Вивчення повісті Всеволода Нестайка "Тореадори з Васюківки"

Номер слайду 2

Мета: ознайомити учнів з життєвим і творчим шляхом В. Нестайка, розпочати роботу щодо аналізу його пригодницького твору, виявити ідейно-тематичну спрямованість твору, допомогти учням зрозуміти поняття романтичного і пригодницького, вчити аналізувати поведінку героїв, їхні вчинки, моральний вибір у різних життєвих ситуаціях, осмислювати авторський задум, емоційно виконувати ролі, виступати перед широкою аудиторією; розвивати вміння уявляти ситуацію, співпереживати, толерантно і аргументовано доводити свою думку, відстоювати власну позицію, узагальнювати, порівнювати, робити власні висновки; формувати активну життєву позицію, етичні смаки школярів; виховувати почуття пошани до творчості В. Нестайка, повагу до друзів, доброту.

Номер слайду 3

Цілі уроку: Учні повинні знати: - факти про дитячі роки письменника; - зміст повісті; - тему й основну думку твору; - імена головних і другорядних героїв; - зміст понять пригодницька повість, романтичне в повісті, комічне в повісті.

Номер слайду 4

Учні повинні вміти: - розповідати про дитинство письменника; - самостійно визначати тему і головну думку твору; - виразно читати і переказувати фрагменти повісті; - аналізувати дії, вчинки, риси характеру головних героїв; - оцінювати поведінку персонажів; - добирати цитати з тексту на підтвердження власної думки, характеристики образів; - висловлювати та обґрунтовувати власне ставлення до прочитаного;

Номер слайду 5

Епіграф: "Святе це діло - дружба. Той, хто на все життя збереже друга дитинства, той щасливий. Бо найбільше ти людина, коли щось робиш для друга!" В.Нестайко

Номер слайду 6

Теорія літератури ( група літературознавців) Повість — епічний прозовий твір (рідше віршований), який характеризується однолінійним сюжетом, а за широтою охоплення життєвих явищ і глибиною їх розкриття посідає проміжне місце між романом та оповіданням. Розрізняють повісті історичні, науково-фантастичні, соціально-побутові, пригодницькі, біографічні.

Номер слайду 7

Романтика — незвичайність, казковість чого-небудь, що викликає до себе емоційне, піднесене ставлення з боку людини. Героїка, піднесеність.

Номер слайду 8

Пригодницький твір — це твір, в якому зображені непередбачені, несподівані події, випадки (допомога в скрутну хвилину та ін.), що трапляються з героями під час подорожі, мандрівки і часто пов'язані з ризиком.

Номер слайду 9

Словникова робота (група дослідників). Тореадор – головний учасник бою биків в Іспанії та країнах Латинської Америки.

Номер слайду 10

Гангстер – учасник бандитської зграї, бандит. Буцегарня – приміщення для тимчасового ув’язнення. Баналюки – небилиці. Реманент – сукупність предметів, потрібних для якої- небудь діяльності. Калабаня – калюжа.

Номер слайду 11

Підготувала вчитель української мови та літератури Смілянської ЗОШ І-ІІІ ступенів №7 ШПИЛЬОВА СВІТЛАНА ПАВЛІВНА

ppt
Додано
27 серпня 2018
Переглядів
1950
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку