Презентація "Нервова система та органи чуття людини".

Про матеріал
Презентація розроблена для проведення уроку пізнаємо природу зі здобувачами освіти з порушеннями слуху 5 класу. В презентації представлені різні форми та методи роботи для розвитку критичного мислення здобувачів освіти з порушеннями слуху.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Нервова система та органи чуття людини. Н. ШУТКО

Номер слайду 2

«Мозок - найбільш дивовижний, складний і загадковий орган, який ми знаємо». Мейт-Брітт Мозер, норвезька професорка неврології, лауреатка Нобелівської премії з фізіології та медицини.І справді, нервова система керує та координує роботу різних органів організму людини.

Номер слайду 3

1. Як організована нервова система від нейронів до органів. Вона складається з головного мозку, спинного мозку і нервів. У людини є 12 пар нервів, що відходять від головного мозку, і 31 пара спинномозкових нервів (мал. 213). Основними клітинами нервової системи є нейрони, які сприймають, обробляють інформацію й передають її далі у вигляді електричного або хімічного сигналу (мал. 214). Нейрони як клітини мають ядро та інші органели, а також коротші відростки - дендрити, і довші - аксони.

Номер слайду 4

Мал. 214. Будова нейрона

Номер слайду 5

Це цікаво. У головному мозку людини - близько 86 000 000 000 нейронів. Разом вони здатні виробити достатньо енергії, щоб засвітити лампочку1. У 20-річної людини - близько 176 000 км аксонів у мозку. Цього достатньо, щоб обгорнути екватор Землі 4,5 рази (52 Brain Facts).

Номер слайду 6

. Що таке рефлекси і які вони у людини. У нервовій системі інформація передається своєрідною мережею нейронів, у якій вони виконують різні функції. Одні нейрони - чутливі, сприймають зовнішні й внутрішні впливи. Інші, вставні, передають інформацію від одного нейрона до іншого. Третя група - рухові нейрони, передають до органів команди для їхньої дії. Для сприймання впливів на організм, їхнього аналізу та вироблення відповіді для робочих органів утворюється ланцюг нейронів різних типів, який називають рефлекторною дугою (мал. 215). А реакції організму на різні впливи за участю нервової системи називають рефлексами.

Номер слайду 7

Мал. 216. Частки півкуль головного мозку

Номер слайду 8

Мал. 217. Функції ділянок кори півкуль головного мозку

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Органи чуття - це органи, які містять рецептори - закінчення чутливих нейронів або спеціальні клітини, що сприймають сигнали й утворюють нервові імпульси, які надходять до нервової системи. Є п’ять основних органів чуття: зору (очі), слуху (вуха), смаку (язик), нюху (ніс), дотику, температури, болю (шкіра).

Номер слайду 11

Як працює око. Відомо, що найбільше інформації про світ ми одержуємо за допомогою зору.

Номер слайду 12

Мал. 219. Будова ока людини

Номер слайду 13

Як працює око. Розглянь малюнок 219. Вії (1), брови (2), повіки (3) захищають око від пилу, яскравих променів, вітру тощо. Забарвлення райдужки (5) визначає колір очей. Отвір у райдужці - зіниця (6) - може змінювати діаметр, регулюючи скільки світла надходить всередину ока. Прозора рогівка (4) розміщена спереду ока, через неї першу проходить світло всередину ока. Кришталик (7) подібний на маленьку лінзу. У сітківці (8) розміщені рецептори, що перетворюють світло на нервовий імпульс, який проводить до головного мозку зоровий нерв (9).

Номер слайду 14

Мал. 222. Будова вуха

Номер слайду 15

Як людина сприймає запахи і смак. Дослідження. Прочитай статтю за QR-кодом, щоб дізнатись скільки смаків розпізнає людина. На колір і смак товариш не всяк. Подивись відео за QR-кодом про те, як людина відчуває запах.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

ЗАПИТАННЯ ЗАВДАННЯ ДОСЛІДЖЕННЯ

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Перейдіть за посиланням та пройдіть тестування:https://naurok.com.ua/test/nervova-sistema-ta-organi-chuttiv-piznaemo-prirodu-nush-2168569.html

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Домашнє завданняhttps://wordwall.net/uk/resource/46882159https://wordwall.net/uk/resource/25351402https://wordwall.net/uk/resource/7918304

Номер слайду 22

Використано матеріали інтернету

pptx
Пов’язані теми
Природничі науки, 5 клас, Презентації
Інкл
Додано
14 січня
Переглядів
1718
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку