Презентація "Невідомий відомий Тарас"

Про матеріал
Шевченківські дні у школі. Презентація містить цікаві факти з життя і творчості Тараса Шевченка.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НЕВІДОМИЙ ВІДОМИЙ ТАРАС Цікаві факти з життя Т.Г.Шевченка підготувала вчитель української мови та літератури Наталія ГЛУМ

Номер слайду 2

ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО 9 березня 1814 року у родині простих селян-кріпаків народився Тарас Шевченко, якого небезпідставно вважають основоположником літературної української мови.

Номер слайду 3

ОСВІТА Основна освіта Тараса Шевченка тривала лише два роки. Її він здобув у церковно-приходській школі.

Номер слайду 4

КОХАННЯ Першим коханням молодого Шевченка була Оксана Коваленко, його ровесниця. Родичі закоханих були впевнені, що молоді одружаться. Але надії були марними — Тарас мусив поїхати до Вільна. Усе своє життя Шевченко згадував ту дівчину, яку колись кохав.

Номер слайду 5

КОХАННЯ Останнім коханням поета була 19-річна дівчина Лукерія Полусмак, яка наймитувала в Петербурзі. Простакувату дівчину Тарас зваблював дорогими подарунками, але вона не захотіла залишити столичного життя й переїхати в Україну, щоб жити в селі. Покинула поета й вийшла заміж за перукаря Яковлева. І лише 1904 року, після смерті свого чоловіка, Лукерія Яковлева-Полусмак, залишивши дітей в Петербурзі, приїхала до Канева і щодня приходила на могилу Шевченка.

Номер слайду 6

ВИКУП З НЕВОЛІ 2500 рублів – еквівалент 45 кілограмів срібла – саме стільки було витрачено на викуп поета з кріпацтва. Заробити таку фантастичну суму зміг Карл Брюллов, написавши портрет Василя Жуковського і продавши його на аукціоні. Тепер портрет зберігається у Національному музеї Т.Шевченка, що у Києві; його вважають оригінальним твором Карла Брюллова.

Номер слайду 7

ВПОДОБАННЯ Улюбленим напоєм Тараса Шевченка був чай з ромом, а улюбленою їжею були: справжній український борщ, «затертий пшонцем і затовчений старим салом», вареники з сиром з грубої гречаної муки та такі ж самі галушки. Не байдужим також був і до рибних страв.

Номер слайду 8

ВПОДОБАННЯ Тарас Шевченко був відомим модником, любив дорогий одяг і дуже легко витрачав на нього гроші. Поет завжди одягався досить модно, оскільки добре заробляв у Петербурзі, будучи успішним портретистом. У своєму щоденнику він писав про величезне задоволення від придбання гумового плаща-макінтоша за 100 рублів, що було значною сумою для того часу.

Номер слайду 9

«КОБЗАР» Найменше в світі видання Кобзаря має розмір близько половини квадратного міліметра, що менше за макове зернятко. Створив його український майстер Микола Сядристий. Гортати сторінки збірки можна лише кінчиком загостреного волоска через їхній неймовірно крихітний розмір.

Номер слайду 10

УКРАЇНА В ЖИТТІ ТАРАСА 15 років – стільки поет провів в Україні за все життя. У 14 років він виїхав із України з поміщиком Енгельгардтом, якому прислужував із дитинства, і потім приїжджав в Україну лише погостювати. Перебуваючи у членстві Кирило-Мефодіївського товариства, Шевченко висував ідеї автономного статусу України та інших слов'янських держав, і столицею такої багатонаціональної держави він бачив місто Київ, а не Москву. Тарас зробив усе, щоби ми героїзували й багато знали про козаків. Наприклад, про гайдамаків ми знаємо не з підручників історії, а з поеми “Гайдамаки”.

Номер слайду 11

ШЕВЧЕНКО – ХУДОЖНИК За життя Шевченко намалював 1300 картин, портретів, малюнків, офортів, ескізів тощо, з яких дійшли до нас близько 800 робіт.

Номер слайду 12

ОСТАННІ РОКИ ЖИТТЯ Останні дні свого життя Шевченко провів у Петербурзі. Поховали його на Смоленському кладовищі. Проте за день до своєї смерті, у свій день народження, 9 березня, поет попрохав свого вірного друга Григорія Честахівського, щоб у разі його смерті похорон відбувся у місті Канів. Останнє бажання видатного митця виконали лише через два роки. 

Номер слайду 13

ПАМ’ЯТНИКИ 1384 – стільки пам’ятників Тарасові Шевченку встановлено в світі. З них в Україні налічується 1256 монументів, і ще 128 – в 35 країнах світу — Бразилії, США, Китаї тощо. найвищий у світі пам’ятник Шевченкові, висотою 7м, стоїть у м. Ковелі; перший пам’ятник Шевченку на українській землі встановили у Харкові у 1897 році;

Номер слайду 14

ПАМ’ЯТНИКИ У 1939 році, коли споруджували пам’ятник Кобзареві і визначали точне місце поховання Шевченка, то розрили могилу, а відкривши труну, побачили, що Шевченко лежав, як живий, після 78 років поховання;

Номер слайду 15

ПАМ’ЯТНИКИ понад 300 сходинок ведуть на Тарасову гору у Каневі; ними пройшли 11 млн людей зі 150 країн світу (приблизні підрахунки )

Номер слайду 16

ЧИ ЗНАЄТЕ ВИ, ЩО: слово «Бог» у творах Т.Шевченка зустрічається майже 630 разів; у творах Тараса Шевченка згадується понад 80 різних рослин, а верба – аж 40 разів; найбільше пам’ятників Шевченку у Галичині (500 ), де він ніколи не був.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Савченко Тетяна Терентіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
8 березня 2023
Переглядів
2032
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку