Презентація "Нитяна графіка"

Про матеріал
Нитяна графіка приваблює доступністю, особливо популярна серед дітей і підлітків, адже завдяки їй вони тренують уважність і посидючість, розвивають дрібну моторику рук, навчаються орієнтуватися на площині, вивчають основні геометричні фігури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ІЗОНИТКАПрезентація розроблена вчителем трудового навчання та технологіїІ-Іванівського ліцею Барвінківської міської територіальної громади Ізюмського району Харківської областіПереверзєвою Ольгою Василівною 

Номер слайду 2

Мистецтво вишивання на картоні та інших матеріалах– один з видів декоративно-прикладного мистецтва.  «Малювати» ниткою по картону дуже просто, тому цей вид творчості доступний людям будь-якого віку.. Мистецтво полягає в тому, щоб знайти незвичайне в звичайному і звичайне в незвичайному. Д. Дідро.

Номер слайду 3

Мета заняття :1. Навчальна : - ознайомити учнів з новим видом декоративно – прикладного мистецтва – ізонитка; навчити дітей прошивати прямий кут,коло. 2. Виховна: - прищеплювати любов до декоративно – прикладного мистецтва; виховувати охайність, точність, уважність. 3. Розвивальна: - розвивати зорову і моторну координацію у системі «око – рука».

Номер слайду 4

Ниткова графіка  (варіанти назви:  ізонитка, зображення ниткою, нитковий дизайн) — графічна техніка отримання зображення на картоні чи іншому твердому матеріалі. Ниткову графіку також інколи називають ізографіка або вишивка на картоні. Як основу інколи використовують також оксамит  (оксамитовий папір) або цупкий папір. Нитки можуть бути звичайні швейні, вовняні та інші. Також використовують кольорові шовкові нитки.

Номер слайду 5

Ниткова графіка як вид декоративно-прикладного мистецтва, уперше з'явилася в Англії в XVII столітті. Англійські ткачі придумали особливий спосіб переплетення ниток. Вони забивали в дощечки цвяхи й у певній послідовності кріпили на них нитки. У результаті виходили ажурні мереживні вироби, якими прикрашали житло. (Виникла версія, що ці роботи були свого роду ескізами для візерунків на тканині).

Номер слайду 6

Для роботи знадобляться :щільний картон або оксамитовий папір; ножиці, голка; шовкові нитки різних кольорів; лінійка; циркуль; гумка; кольорові та прості олівці;рамка

Номер слайду 7

Правила безпечної роботи з голками. Голки бережи тільки в спеціальній коробці чи подушечці. Не користуйся ржавою голкою. Подавай голку вушком вперед. Працюючи голкою з довгою ниткою, не порань товариша!

Номер слайду 8

Правила безпечної роботи з ножицями. 1. Правильно тримай ножиці. 2. Подавай ножиці кільцями вперед. 3. Стеж, щоб пальці не потрапили під леза!

Номер слайду 9

Погляньмо на зразки. Яке враження вони у вас викликають? ( красиво, незвично, складно).   Ці роботи виконані на картоні, швейними нитками. Вони «намальовані» прямими лініями. Техніка виконання ізонитки проста і доступна. Для її засвоєння потрібно знати лише декілька основних прийомів, головними з яких є прошивання кола і кута та утворених від них різних форм: зірки, квадрата, трикутника, овала, дуги, сльози. 

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Аркуш картону, та два кольори ниток – от і картинаstyle.colorfillcolorfill.typefill.onrrrrr

Номер слайду 12

Навіть на звичайному, білому картоні, це має досить красивий вигляд

Номер слайду 13

Прошивання овала через центр

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Прошивання овала і дуги

Номер слайду 16

Прошивання кута Для прошивання прямий кут повинен мати сторони однакової довжини, які треба розділити на рівну кількість частин, проставити точки та пронумерувати їх. Нумерація однієї сторони кута починається зверху – вниз, а іншої – від вершини до краю.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Прямий кут

Номер слайду 19

Гострий кут

Номер слайду 20

Зверніть увагу! -із зворотнього боку розташовані короткі стібки між сусідніми точками,а на лицьовому боці – довгі стібки між точками з однаковими номерами на різних сторонах кута.

Номер слайду 21

Тепер навчимося заповнювати коло. Для цього зі зворотнього боку накресліть коло і розділіть його на рівні частини. В кожній точці проколіть отвір. Тепер натягуємо нитку, тобто проводимо хорди. Чим довша хорда, тим менший центральний отвір. Змінюючи довжину хорди і кількість точок на однакових колах можна одержати різні візерунки. Вишивати потрібно за годинниковою стрілкою. Прошивання кола (овала)

Номер слайду 22

Стібок трохи коротший від діаметра кола

Номер слайду 23

Стібок ще коротший від діаметра кола

Номер слайду 24

Чим коротший стібок, тим більший центральний отвір

Номер слайду 25

Дуги, спіралі, слізки  Дуги, спіралі, слізки прошиваються за тими ж правилами, що і коло.

Номер слайду 26

Прошивання дугиstyle.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 27

Неповне прошивання овала(слізки або пелюстки). Робота починається з гострого кінця елементу, там же і закінчується вишивка. Ширина першого стібка дорівнює ширині нижньої частини пелюстки.

Номер слайду 28

Пелюстки

Номер слайду 29

Прошивання спіралі  Робота розпочинається з початкової крапки завитка, довжина стібка від 3 до 5 проколювань. Заповнення спіралі здійснюється шляхом просування до останньої крапки в одному напрямку

Номер слайду 30

Прошивання спіралі

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Прийом «прошивання трикутниками» Коли треба прошити зображення віялом з однієї точки (наприклад, бутони, пелюстки, квіти), застосовують прийом “ прошивання трикутниками ”

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Номер слайду 35

Старий компакт – диск може стати шедевром

Номер слайду 36

Ізонитка

Номер слайду 37

Можна комбінувати диск і картонrr

Номер слайду 38

Так свердлять отвориrr

Номер слайду 39

На картоні шили ниткою,Яка перетиналась. Ну а що ж у нас тут вийшло?Гості здогадались.

Номер слайду 40

Експериментуйте. З’єднуйте нез’єднуване. Творіть і отримуйте велике задоволення від вашої роботи.

pptx
Пов’язані теми
Технології, 5 клас, Презентації
Додано
1 березня 2023
Переглядів
855
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку