Презентація "Нове оцінювання в 1-2 класах"

Про матеріал
На допомогу колегам для організації навчання в новому навчальному році відповідно до наказу МОН від 17.07.2021р. №813.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Нове оцінюванняв 1 - 2 класах 13.07.2021 р.

Номер слайду 2

Освітній процес організовується, зокрема, відповідно до освітньої програми для закладів загальної середньої освіти, розроблена під керівництвом Р. Шияна або О. Савченко.

Номер слайду 3

Однією з ключових змін в оцінюванні є підхід до вираження оцінки. Результати оцінювання особистісних надбань учнів у 1-2 класах рекомендовано виражати вербальною оцінкою№813 від 13.07.2021

Номер слайду 4

Особливості організації оцінювання в певному класі можуть ініціюватися вчителем і бути затвердженими на засіданні педагогічної ради закладу.

Номер слайду 5

Відповідно до Державного стандарту початкової освіти, отримання даних, їх аналіз та формулювання суджень про результати навчання учнів здійснюють у процесі:формувального оцінювання, мета якого – відстеження особистісного розвитку учнів й опанування навчального досвіду;підсумкового оцінювання, мета якого – співвіднести навчальні досягнення учнів з обов'язковими/очікуваними результатами навчання, визначеними Держстандартом або освітньою програмою.

Номер слайду 6

Формувальне оцінювання розпочинається з перших днів у школі і триває постійно. Для ефективності формувального оцінювання рекомендовано дотримува- тись алгоритму діяльності вчителя під час його організації:

Номер слайду 7

формулювання об'єктивних і зрозумілих для учнів навчальних цілей;визначення разом з учнями критеріїв оцінювання;формування суб'єктної позиції учнів у процесі оцінювання;створення умов для формування вміння учнів аналізувати власну навчальну діяльність (рефлексія);коригування спільно з учнями підходів до навчання з урахуванням результатів оцінювання.

Номер слайду 8

Підсумкову оцінку за рік рекомендовано визначати з урахуванням динаміки досягнення того чи іншого результату навчання.

Номер слайду 9

. Коли ми оцінюємо, то підтримуємо дитину чи караємо? Як оцінювати, не нашкодивши, а, навпаки, мотивувавши учня ?

Номер слайду 10

За багато років у вчителів склався стереотип, що оцінювання – це їхній інструмент, що вони мають право виносити вердикт. Учителі звикли оцінювати, чого не знають чи не вміють учні, а нова філософія оцінювання полягає в тому, щоби бачити, почути, проаналізувати і справедливо оцінити те, що учні знають, уміють і застосовують у повсякденному житті, та які наскрізні вміння, ціннісні якості в них сформовані. За новою філософією, оцінювання є для навчання, воно постійне. Коли вчитель бачить поступ дитини і її труднощі, то він не занижує оцінку, а, навпаки, підтримує, мотивує й виводить на кращий результат

Номер слайду 11

В оцінювальному судженні розкривають прогрес учнів та поради щодо подолання утруднень. Наприклад:«Іменники в тексті визначено правильно, однак перевір написання слів у рядку...», «Дякую за старанність, хід розв'язування задачі обрано правильно, повтори способи обчислень за № 102 на с. 34» тощо). Рекомендуємо не допускати формулювання оцінювальних суджень, що принижують гідність дитини.

Номер слайду 12

Під час перевірки письмових робіт учнів учитель пропонує учням дотримуватися культури записів виконаних завдань. З метою формування навички письма, за потреби, подає зразок правильного написання цифри, букви, з'єднань букв у 1 класі у вільних рядках, у 2-4 класах - на полях сторінки зошита.

Номер слайду 13

Завдання діагностувальних робіт пропонуємо добирати таким чином, щоб результат навчання, який оцінюють на даному етапі навчання, можна було чітко визначити за результатами виконання завдання. З предметів мовно-літературної освітньої галузі (мова навчання) система тематичних діагностувальних робіт може містити такі навч. завдання: аудіювання (2-4 кл.), читання вголос (1-4 кл.), читання мовчки (3-4 кл.), читання напам'ять (2-4 кл.), роботу з літературним твором/медіа текстом (2-4 кл.), діалог (усно/письмово, 2-4 кл.), усний переказ (2-4 кл.), письмовий переказ (3-4 кл.), усний твір (2-4 кл.), письмовий твір (4 кл.), списування (1-4 кл.), диктант (2-4 кл.), робота з мовними одиницями (2-4 кл.). Комбінації навчальних завдань у діагностувальних роботах учитель може визначати самостійно.

Номер слайду 14

З математики тематичні діагностувальні роботи можуть бути комбінованими, у тому числі з тестових завдань закритого й відкритого типів, та містити навчальні завдання на виявлення стану сформованості навичок читання, запису і порівняння чисел, обчислювальних навичок, навичок читання і запису математичних виразів/рівностей/нерівностей, розв'язування рівнянь, уміння розв'язувати задачі, розпізнавання й побудову геометричних фігур, оперування величинами тощо з урахуванням програмового матеріалу, що опрацьовувався. Водночас учитель може практикувати проведення тематичних діагностувальних робіт, які передбачають перевірку одного із результатів навчання (обчислювальних навичок, уміння розв'язувати задачі тощо). 

Номер слайду 15

З інтегрованих курсів, змістове наповнення яких охоплює природничу, соціальну і здоров'язбережувальну, громадянську та історичну освітні галузі, тематичні діагностувальні роботи можуть містити тестові завдання закритого і відкритого типів на виявлення стану опанування учнями програмового матеріалу, практичні роботи з картами, приладами, моделями,  графічні роботи, за допомогою яких перевіряється вміння інтерпретувати інформацію за допомогою моделі, малюнка, схеми тощо.

Номер слайду 16

м Тематичні діагностувальні роботи з предметів вивчення таких освітніх галузей, як «Технологічна», «Інформатична», «Мистецька» і «Фізкультурна», а також з курсів за вибором, зазвичай, не проводять.

Номер слайду 17

Кількість і періодичність діагностувальних робіт з предмета вивчення/нтегрованого курсу учитель може визначати самостійно під час складання календарно-тематичного плану. Але зазвичай, їх планують через кожні 16-20 навчальних годин опрацювання програмового матеріалу.

Номер слайду 18

Оцінювальні судження за результатами тематичного оцінювання рекомендуємо фіксувати у зошитах для тематичних діагностувальних робіт, на аркушах з роботами учнів до наступного уроку з того предмета вивчення, на якому виконували роботу, і повідомляти учням та їхнім батькам.

Номер слайду 19

Якщо учня не було в школі в день проведення діагностувальної роботи, то після повернення він не пише діагностувальної роботи.

Номер слайду 20

Міністерство освіти і науки в методичних рекомендаціях щодо оцінювання учнів 1 – 4 класів опублікувало оновлені свідоцтва досягнень для учнів початкових класів.

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Пропонуємо навчальний день у 1–3 класах Нової української школи розпочинати ранковими зустрічами, метою яких є створення психологічно комфортної атмосфери в класному колективі та формування в учнів мотивації до навчальної діяльності.

Номер слайду 23

Доцільно домашні завдання починати з 2 класу. Сумарний час виконання домашніх завдань з різних предметів вивчення у співвіднесенні з Державними санітарними вимогами максимум 40 хвилин. Завдання мають бути цікавими і посильними для учнів, формувати в них впевненість і відповідальність за власні дії, розвивати творчість та ініціативність.

Номер слайду 24

Педагогічне спостереження за навчальною та іншими видами діяльності учня здійснюється учителем протягом року. Результати (зміни в поведінці учня, його емоційних реакціях, мотивації, вольових проявах, зниження чи підвищення результативності навчальної діяльності тощо) рекомендується фіксувати у зошиті спостережень учителя.

Номер слайду 25

Ім’я учня ____________________________________________________________________++ має значні успіхи; + демонструє помітний прогрес;V досягає результату з допомогою вчителя; ! потребує значної уваги і допомогиціль/уміннядатадатадатадата. Відповідає на питання «так/ні»++++++Відповідає на спеціальні питання!VV+Взаємодіє з іншимиІм’я учня ____________________________________________________________________++ має значні успіхи; + демонструє помітний прогрес;V досягає результату з допомогою вчителя; ! потребує значної уваги і допомогиціль/уміннядатадатадатадата. Відповідає на питання «так/ні»++++++Відповідає на спеціальні питання!VV+Взаємодіє з іншими

Номер слайду 26

Учнівські портфоліо передбачають систематизацію робіт учнів як свідчення їхніх успіхів і досягнень. У другому класі діти започатковують ведення портфоліо у вигляді папки з прикріпленими аркушами таблиці для переліку робіт та графою для дати або іншому форматі, за спільним рішенням учителя та учнів. До портфоліо долучають малюнки, діагностичні та інші письмові роботи, їх результати, а також результати творчої та проектної діяльності учнів.

Номер слайду 27

Інформація про формувальне та підсумкове оцінювання результатів навчання учня є конфіденційною. Вона обговорюється лише під час індивідуальних зустрічей учителя з учнем/ученицею та його/її батьками або консультацій з фахівцями

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Ступницкая Лилия
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
31 серпня 2021
Переглядів
2615
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку