Презентація "Нове життя ялинки"

Про матеріал
Дослідницький проект: нове життя вторинної сировини. (Природничий матеріал рослинного походження) Тема «Нове життя ялинки» Після свят усі смітники міста переповнені викинутими, як непотріб, ялинками…Не поспішайте викидати ялинку! Можливо Ви знайдете їй корисне застосування.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дослідницький проект: Нове життя вторинної сировини. Природничий матеріал рослинного походження«Нове життя ялинки»

Номер слайду 2

Чи ми з природою єдині, чи вірно спрямували крок? Ми кожну річку і горбок від лиха зберегти повинні!  Ганна Черінь 

Номер слайду 3

У лісі, лісі темному…Росла собі ялиночка…

Номер слайду 4

Ну, і який Новий рік і Різдво без зеленої красуні, прикрашеної всілякими іграшками,коли по квартирі витає легкий запах хвої і відчувається, що ось воно,справжнє свято!Кожну хвилину на Землі вирубується 10 га «зелених легенів» планети.

Номер слайду 5

І як прикро, коли деревце росло не один рік, щоб перетворитися на сосонку або ялиночку, а потім радувало нас протягом якихось трьох- чотирьох тижнів… І його викидають на смітник…

Номер слайду 6

Після свят усі смітники міста переповнені викинутими, як непотріб, ялинками…

Номер слайду 7

Не рубай ялинку! Бережи ялинку!Хай пташки співають в її вітах дзвінко,Хай маленька білка тут гризе горішки,А вухастий зайчик відпочине трішки. Глянь, яка чудова наша Україна,Будь природі другом, будь природі сином!

Номер слайду 8

У кого є своя лазня, ялинку можна використовувати як дерево на дрова. При спалюванні вони будуть виділяти приємний хвойний аромат. Голки ялинки можна використовувати як мульчу і добриво на газонах, квітниках. Гілки хвої можна використовувати для укриття грядок на городі чи дачі, для затримання снігу на городі. Влітку дерево може стати відмінною шпалерою для в’юнких рослин. Візьміть ще ялинки у своїх сусідів і можна створити чудову композицію. Відвар голок хвої - відмінне добриво для кімнатних квітів. Можна зібрати голки з дерева, перед тим, як викинути ялинку, за умови, що Ви точно впевнені що Ваша ялинка росла в екологічно чистому місці. Далі голки можна використовувати для заварки корисного хвойного чаю, для ванн, для приготування лосьйону для шкіри. Взимку такий лосьйон буде особливо корисний для шкіри, яка страждає від зимових холодів і вітру. А хвойні ванни знімуть напругу і втому трудового дня. Міцний здоровий сон після такої ванни забезпечений. Не поспішайте викидати ялинку! Можливо Ви знайдете їй корисне застосування. Природа унікальна, що й казати,Про це повинен знати всяк. Тож кожен з нас повинен пам'ятати: Зламати легко, відновити ж як?

Номер слайду 9

Не поспішайте викидати ялинку! Вона ще може придатися! Кому? По перше, городникам і садівникам. Виявляється, за допомогою хвої можна захистити рослини від комах-шкідників, таких як капустянка, дротяники, парша. Для цього треба, висаджуючи овочі на грядці, в лунку додати трохи хвої. Вона виділяє речовини - фітонциди, які й відлякують комах.   Хвоя дуже добре підходить і як утеплювач для рослин. Укривши грядки гілками з голками, ялинка захистить рослини від холодного вітру. Хвоя також пропускає кисень до ґрунту, завдяки чому насадження вбирають його і ростуть швидше. Крім цього, хвоя допомагає волозі довше затримуватися в землі. А соснові голки перешкоджають росту бур'янів.

Номер слайду 10

В Німеччині, а також в Одесі, Харкові, Межигір’ї використані після свят ялинки віддають в зоопарки, де їх охоче поїдають не тільки копитні, а й такі екзотичні тварини, як слони! Крім їжі для тварин, тріски від сосен застосовують в якості підстилки для вихованців зоопарку.

Номер слайду 11

В багатьох країнах з подрібнених ялинок роблять паливні брикети або компост ( Відень). Ялинки переробляють на меблевих фабриках, використовуються для виробництва косметики, або спалюються в невеликих котельнях, приносячи в будинок тепло і гарячу воду (Швеція і Фінляндія)Не поспішайте викидати ялинку! А знаючи про цілющі властивості хвої, з неї роблять екстрати для ванн.

Номер слайду 12

Навіщо користуватися хімією, коли можна приготувати відмінний натуральний відвар для ванни? Отже, беремо велику каструлю і заварюємо в ній голки і гілочки сосонки або ялини. Проціджуємо відвар і виливаємо його в ванну. Допомагає не тільки заспокоїтися, але й зміцнює серце, додає сили, бадьорості, знімає біль при ревматизмі і хворобах суглобів.

Номер слайду 13

Рецепт мила в домашніх умовах для початківців. Робимо водяну баню середньої інтенсивності. Натираємо дитяче мило на крупній тертці або нарізаємо шматочками мильну основу, поміщаємо це на водяну баню, щоб основа розплавилася. У процесі танення основи, до неї потрібно додати олію, яка відіграє базову роль. Беремо 3 столові ложки на 100 г мильної основи. В цей же час додаємо в основу відвар хвої і, за бажанням, дрібно порізану хвою. Робити це потрібно поступово, щоб отримати консистенцію, схожу на сметану. Знімаємо з водяної бані повністю розтоплену суміш і додаємо в неї ефірні масла (не більше 5 крапель на 100 г продукту), чайну ложку гліцерину. Розливаємо майбутнє мило у формочки, які попередньо необхідно протерти спиртом. Щоб позбутися від пухирців на поверхні мила, його треба скропити спиртом із дрібного розпилювача. Залишаємо формочки із сумішшю у прохолодному місці на декілька днів. Мило готове.

Номер слайду 14

Гілочки ялинки відмінно підходять як еліксир для квітів. Треба дрібно їх порубати і розкласти у 3 - літрові банки. Потім залити в банки крутий окріп і дати три дні настоятися. Цією хвойною водою поливайте кімнатні рослини і квіти на городі – вони будуть рости ще краще. До речі, гілочки можна нарубати і про запас. Висушіть їх і складіть в паперовий пакет, щоб потім приготувати з них «чарівну поливальну воду».

Номер слайду 15

У зимовий період гарний такий напій: кладемо в емальовану каструльку 50 г соснових голок, 10 сухих ягід шипшини, жменьку лушпиння цибулі. Доводимо відвар до кипіння і тримаємо в розігрітій духовці ще півгодини. Такий напій можна пити замість чаю, додаючи в нього не цукор, а мед. Фахівці кажуть, що такий відвар допомагає очистити судини і підтримує організм вітамінами. Взимку це те, що треба!

Номер слайду 16

Нове життя Головної ялинки України 2015

Номер слайду 17

18 грудня 2015 р у Музеї історії Києва відбувся благодійний аукціон « Головна ялинка України 2015 – друге життя». Зібрані кошти організатори витратили на подарунки та допомогу дітям, які втратили своїх батьків під час АТО. Також частину коштів направлено на закупівлю саджанців для лісництва, де росла ялинка.

Номер слайду 18

Над реалізацією проекту понад півроку працювали художники. Як результат – у виставкому центрі «Музей історії міста Києва» за підтримки Департаменту культури КМДА відкрито експозицію з 39 унікальних, яскравих та неповторних творів. Кожен з художньо оформлених спилів Ялинки 2015 – сконцентроване добро та радість, адже художники віддавали свою творчість на гарну справу. Хтось зробив традиційний олійний живопис, хтось оформив різьбленням, керамічними накладками, дехто написав ікону, а в когось вийшов модерний декоративний твір.

Номер слайду 19

Власноруч можна виростити звичайну ялинку. Без будь-яких перешкод саджанець ялинки до 3-5 років може зростати навіть у вашій кімнаті у звичайному горщику для розсади. Коли стрижневому кореню стає обмаль місця для росту, рослину пересаджують просто неба.

Номер слайду 20

Пам’ятка. Виростіть ялинку самі! 1. У горщик з землею покладіть по 2 насінини, які присипте шаром землі.2. Горщик накрийте поліетиленовим мішечком і обв'яжіть шнурочком, щоб земля залишалася вологою.3. Як тільки з'являться паростки, мішечок зніміть і землю поливайте.4. Влітку рослинку можна виставити на вулицю з північної сторони.5. Ялинку можна висадити у відкритий ґрунт разом із шаром землі восени або навесні і добре полити.

Номер слайду 21

  У Сихівському районі міста Львова навпроти кінотеатру імені О. Довженка, причепурили ялинку, яка росте там кілька десятків років. Мешканці кажуть, що їм не треба їхати у центр Львова, аби побачити святкову ялинку. "У нас є своя зелена красуня. І зауважимо, що вона не зрубана", – зазначають люди.

Номер слайду 22

Роботи учнів початкових класів

pptx
Додано
24 липня 2020
Переглядів
998
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку