Презентація "О.Смакула - гордість української нації"

Про матеріал
Презентація присвячена Олександру Смакулі. Аби належно поцінувати внесок України у розвиток людської цивілізації, ми повинні знати історію науки і тих її корифеїв, які творили впродовж століть на рідних теренах і в зарубіжжі. Олександр Теодорович Смакула увійшов у історію науки як один із найвидатніших українських фізиків ХХ ст. Він є гордістю не лише українського народу, а й світової науки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Олександр Смакула – гордість української нації

Номер слайду 2

Уже мені і невідомо,Чи я в Америці, чи вдома – Перезаплуталося все.І час відносить далі й даліЧекання, радощі, печаліТа в небо пам,яті несе…Там десь Добриводи і гори, Там камінь тесовий і горе. Там пісня і вода свята. Вони ж мені надали крила,Науки таїну відкрили,…Летять журавками літа. Де ж ви, стежки й стара хатино?Де ж ти, сердешна Україно?!О Господи, надай же сил,Щоб ми утвердились народом,Постали (замість нагороди)Душа і воля із могил. Тоді сельчани і родина. Розкажуть про Смакулів сина. Та свічка згадки засія. У золоту осінню пору. В село до батьківського двору Моє повернеться ім,я.“Бути здібним – то ліпше, ніж бути багатим (Олександр Смакула)

Номер слайду 3

Медобори

Номер слайду 4

Добриводи

Номер слайду 5

Перша світова війна

Номер слайду 6

Андрій Музичка

Номер слайду 7

Українська галицька армія

Номер слайду 8

Тернопільська гімназія

Номер слайду 9

Мирон Онуфрійович Зарицький —український математик, професор Львівського державного університету, дійсний член Наукового Товариства ім. Т. Шевченка (з 1927 р.), фундатор української математичної культури.

Номер слайду 10

Геттінгенський університет (США)

Номер слайду 11

Одеський університет

Номер слайду 12

Гейдельберг

Номер слайду 13

Всесвітньо відомий німецький інженер і виробник оптики, засновник фабрики оптичних систем «Цейс» (Zeiss в Єні). Карл ЦейсЄна

Номер слайду 14

Суть відкриття в тому, що поверхню скляної лінзи покривають спеціальним шаром певного матеріалу..., що значно зменшує відбивання світла від поверхні лінзи й одночасно збільшує контрастність зображення. У 1935 році О. Смакула робить епохальне відкриття, на яке отримав перший у світі патент, - спосіб поліпшення оптичних приладів, що отримав назву "просвітлення оптики".style.colorfillcolorfill.type

Номер слайду 15

Массачусетський технологічний іститут

Номер слайду 16

Професор Олександр Смакула в лабораторії фізики кристалів Массачусетського технологічного інституту(1966 рік)

Номер слайду 17

Норберт Вінер. Клод Шеннон

Номер слайду 18

Олександр Смакула зміг пояснити радіаційне забарвлення кристалів і вивести кількісне математичне співвідношення, відоме в науці як «формула Смакули».

Номер слайду 19

Доробок Олександра Смакули -Програмовані, тонкоплівкові технології - гетеролазери - надчисті («космічні») кристали - однокристальні мікропроцесори -радіаційна фізика твердотільних матеріалів -модерна сенсорика

Номер слайду 20

Добриводи

Номер слайду 21

Олександр Смакула помер 17 травня 1983 р., у місті Обурн у США, де його і поховали.

Номер слайду 22

Меморіальна дошка О. Смакулі

Номер слайду 23

Олександр Смакула увійшов в історію науки як один із найвидатніших українських фізиків ХХ століття. Він є гордістю не лише українського народу, а й світової науки. Понад 40 років свого життя Олександр Смакула віддав науці за межами України. «Але своєї Батьківщини не забув і повік не забуду», — писав він.

Номер слайду 24

pptx
Додано
23 березня 2020
Переглядів
1233
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку