Презентація "Обережно!Вибухонебезпечні предмети."

Про матеріал

Презентація спрямована сприяти формуванню у школярів стійкої мотивації щодо питань безпеки життєдіяльності, збереження свого здоров'я, ознайомлення з основними правилами поводження з вибухонебезпечними предметами.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Обережно!Вибухонебезпечні предмети

Номер слайду 2

Запам’ятайте! Якщо ви випадково виявили вибухонебезпечний предмет,до нього не можна навіть торкатися – це дуже небезпечно. Знешкоджувати вибухонебезпечні предмети мають правотільки спеціально підготовлені фахівці піротехнічних груп, які пройшли фахову підготовку та мають практичні навички роботи з вибуховими речовинами та різноманітними боєприпасами. 

Номер слайду 3

Більшість із них залишились нам у спадок після Другої світової війни, але і в післявоєнний час цей «арсенал» постійно поповнювався сучасними боєприпасами, які не вибухнули з різних причин на військових полігонах та за їх межами. Зовнішній вигляд боєприпасів від тривалого перебування в ґрунті або у воді сильно змінюється: під впливом вологи вони деформуються, іржавіють, проте вони не втрачають здатності вибухати навіть від невеликого тертя, струсу чи легкого удару.

Номер слайду 4

Основну небезпеку у вибухонебезпечних предметах становлять пристрої ініціювання вибуху основної маси вибухівки боєприпаса. Під час перебування у землі від впливу вологи, взаємодії металу та вибухової речовини боєприпаса утворюються хімічні сполуки – пікрати, які зовні мають вигляд білуватих порошкоподібних наростів. Пікрати також можуть вибухати від тертя, іскри чи удару.

Номер слайду 5

До вибухонебезпечних предметів відносяться: –          вибухові речовини — хімічні з’єднання або суміші, здатні під впливом певних зовнішніх дій (нагрівання, удар, тертя, вибух іншого вибухового пристрою) до швидкого хімічного перетворення, що саморосповсюджується з виділенням великої кількості енергії і утворенням газів;–          боєприпаси – вироби військової техніки одноразового вживання, призначені для  поразки живої сили супротивника. До боєприпасів відносяться–  бойові частки ракет;– авіаційні бомби;   – артилерійські боєприпаси (снаряди, міни);

Номер слайду 6

- інженерні боєприпаси (протитанкові і протипіхотні міни); - ручні гранати; - стрілецькі боєприпаси (патрони до пістолетів, автоматів, гранатометів). - освітлювальні, імітаційні, спеціальні ракети; - вибухові пакети та петарди, освітлювальні, сигнальні ракети; - димові гранати та шашки.

Номер слайду 7

При знаходженні серійних мін, снарядів, гранат: ЗАБОРОНЕНО: Наближатися до предмету;Пересувати його або брати в руки;Розряджати, кидати, ударяти по ньому;Розпалювати поряд багаття або кидати в нього предмет;Приносити предмет до дому, у табір, школу. Необхідно негайно повідомити міліцію про знахідку або зателефонувати на безкоштовні телефонні номери 101 або 102!Практично всі вибухові речовини отруйні, чутливі до механічних дій і нагрівання. Поводження з ними вимагає граничної уваги і обережності!

Номер слайду 8

Під час прогулянок в лісі або в туристичному поході: Ретельно вибирайте місце для багаття. Воно повинно бути на достатній відстані від траншей і окопів, що залишилися з війни. Перед розведенням багаття в радіусі п’яти метрів перевірте наявність вибухонебезпечних предметів щупом (або лопатою зніміть верхній шар ґрунту, перекопайте землю на глибину 40-5 3 см ) Користуватися старими багаттями не завжди безпечно. Там можуть виявитися підкинуті військові «трофеї»або такі, що не вибухнули. У жодному випадку не підходьте до знайдених багать, що горять (особливо вночі). В цьому багатті може виявитися предмет, що може вибухнути

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Пам'ятайте! Після вашого повідомлення фахівці Державної служби надзвичайних ситуацій обов’язково відреагують, виїдуть на місце, вивезуть та знищать вибухонебезпечний предмет в установленому порядку.

Номер слайду 11

Особливу небезпеку становлять піротехнічні вироби

Номер слайду 12

Якщо ж, ви все ж таки вирішили скористатись піротехнічними виробами, Запам’ятайте загальні правила безпеки користування ними:• зберігайте піротехнічні вироби потрібно у недоступному для дітей місці;• не допускайте відкритого вогню у приміщенні, де зберігаються вироби;• розташовуйте їх подалі від обігрівальних приладів;• не використовуйте піротехнічні засоби для ігор, а застосовуйте тільки за призначенням;• чітко дотримуйтесь інструкцій, які повинні мати всі піротехнічні засоби.• запускайте піротехнічні вироби лише на відкритому повітрі, за відсутності сильного вітру;• не використовуйте піротехнічні іграшки для пустощів, застосовуйте їх лише за призначенням.

Номер слайду 13

Категорично забороняється:• носити піротехнічні вироби в кишенях;• спалювати їх у багатті;• розбирати вироби та піддавати їх механічним впливам;

Номер слайду 14

Ваша безпека в ваших руках!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Паламарчук Світлана Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 жовтня 2018
Переглядів
14842
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку