Дана презентація створена до підручника Біологія і екологія В.І.Соболя. Містить інформацію про особливості обміну речовин в організмі людини. Матеріал структурований, змістовний, ілюстрований. Відповідає чинній програмі з біології
Обмін речовин – це процес надходження речовин в організм, їх перетворення та виведення з організму. Основні етапи обміну речовин. Система обміну речовин в організмі людини
Номер слайду 3
Організм – відкрита система, а тому його функціонування можливе лише завдяки безперервному споживанню енергії.
Номер слайду 4
Системи органів, які забезпечують обмін речовин в організмі людини. Травна. Дихальна. Кровоносна. Сечовидільна. Шкіра
Номер слайду 5
Травна система. Травна система забезпечує фізичне й хімічне розщеплення складних органічних речовин на прості з подальшим їхнім всмоктуванням у кров та лімфу й видалення неперетравлених решток. Ця фізіологічна система є наскрізною й складається з травного каналу й травних залоз
Номер слайду 6
Дихальна система Здійснює надходження кисню до клітин, газообмін та видалення з клітин вуглекислого газу як кінцевого продукту окиснення органічних речовин. Завдяки диханню вивільняється хімічна енергія поживних речовин
Номер слайду 7
Кровоносна система Транспортує по замкненій системі судин від травної системи й легень до клітин прості поживні речовини та кисень, а від клітин до органів виділення — продукти метаболізму. Транспортування речовин кровоносною системою відбувається за участі крові, що складається з плазми та формених елементів
Номер слайду 8
Сечовидільна система Є сукупністю органів, що здійснюють утворення та видалення сечі, в якій містяться сечовина, надлишок солей й води, сечова кислота, жовчні пігменти тощо. Шкіра в обміні речовин реалізує видільну й терморегуляторну функції. Потові залози видаляють надлишок води й солей, а через усю поверхню шкіри відбувається тепловіддача в зовнішнє середовище
Номер слайду 9
Динамічна біохімія — розділ біохімії, що вивчає обмін речовин в організмі від моменту надходження поживних речовин до утворення кінцевих продуктів обміну, механізми нейтралізації токсичних продуктів, виведення їх з організму і регулювання швидкості відповідних перетворень. Центр, що регулює обмін речовин міститься у гіпоталамусі
Номер слайду 10
«Впізнай мене» Про яку органічну речовину йде мова?Це біополімер!Розкладається на мономери!Друга назва протеїни!Їх багато в м’ясі, яйцях, бобових рослинах!
Номер слайду 11
Які особливості обміну білків в організмі людини?Білки – основний будівельний матеріал. Особливості обміну:утворення сечовини як кінцевого продукту обмінувідсутність процесів депонування білківоднонапрямлене перетворення білків на жири й вуглеводинеобхідність для білкового синтезу незамінних і замінних амінокислотсинтез специфічних білків та ін. Регуляція обміну білків відбувається за участі гіпоталамуса та гормонів тироксину, глюкокортикоїдів і соматотропіну
Номер слайду 12
Які особливості обміну ліпідів в організмі людини?Жири виконують енергетичну й пластичну функціїОсобливості обміну:утворення великої кількості енергії під час окисненнянаявність процесів депонуванняможливість утворення з білків та перетворення на вуглеводинеобхідність для синтезу власних жирів незамінних та замінних жирних кислот та ін..
Номер слайду 13
Які особливості обміну ліпідів в організмі людини?Необхідною умовою розщеплення жирів є їх подрібнення з утворенням емульсії, чому сприяють жовчні кислоти. Для відкладання про запас жири надходять до клітин підшкірної клітковини, сальника, бурої жирової тканини. Центр регуляції обміну жирів розміщується в гіпоталамусі, який впливає на перетворення жирів через гіпофіз, статеві, щитоподібну і підшлункову залози
Номер слайду 14
«Впізнай мене» 1. Це біополімер!2. Розкладається на мономери!3. Паливо нашого організму!4. Є в овочах, фруктах..
Номер слайду 15
Які особливості обміну вуглеводів в організмі людини?Вуглеводи виконують енергетичну функцію. Особливості обміну:для обміну вуглеводів характерні легке й швидке окиснення з утворенням значної кількості енергіїздатність постачати енергію в кисневих і безкисневих умовахнаявність процесів депонування в печінці та м'язахможливість утворення з білків й жирів та ін.
Номер слайду 16
Які особливості обміну вуглеводів в організмі людини?Якщо в організмі спостерігається нестача вуглеводів, то вони синтезуються з білків і жирів. Центром регуляції вуглеводного обміну є гіпоталамус проміжного мозкуІнсулін — єдиний гормон, який знижує концентрацію глюкози в крові; гормони глюкагон та адреналін підвищують рівень глюкози в крові
Номер слайду 17
Яке значення всмоктування поживних речовин?Всмоктування поживних речовин — активний фізіологічний процес транспортування поживних речовин крізь слизову оболонку травного тракту в рідини внутрішнього середовища. Основною структурно-функціональною одиницею всмоктування поживних речовин є ворсинка тонкого кишечнику
Номер слайду 18
Всмоктування відбувається після остаточного перетравлення складних поживних речовин до простих Їжа (під дією ферментів) білки полісахариди жири. Амінокислоти моносахариди (глюкоза) гліцерин, жирні к-ти
Всмоктування забезпечує надходження поживних речовин у рідини внутрішнього середовища і далі до клітин. Велика роль у процесах всмоктування належить інтенсивності кровотоку. Якщо до приймання їжі крізь слизову оболонку тонкої кишки проходить близько 200 мл/хв крові, то під час всмоктування кровотік зростає до 500—600 мл/хв. Гладкі м'язи в стінці тонкої кишки забезпечують ритмічні скорочення ворсинок, що посилює відтік із кровоносних і лімфатичних капілярів
Номер слайду 21
Дайте відповіді на питання:1. Які поживні речовини є у складі їжі?2. Які травні ферменти розщеплюють складні поживні речовини їжі?3. У якому вигляді всмоктуються поживні речовини?4. Які види транспортування забезпечують надходження речовин у клітини?5. Які процеси обміну забезпечують перетворення поживних речовин?6. Які кінцеві продукти обміну видаляються з клітин у кров?7. У якому вигляді транспортуються кінцеві продукти обміну?8. Які органи беруть участь у видаленні продуктів обміну?