Презентація "Обпилювання заготовок із листового металу"

Про матеріал
Презентація до розділу "Обробка тонколистового металу", тема "Обпилювання заготовок із листового металу"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Обпилювання заготовок із листового металу. Мета: Ознайомитись з інструментами та технологією обпилювання заготовок із листового металу.

Номер слайду 2

Обпилюванням називається операція з обробки металів та інших матеріалів зняттям незначного шару напилками вручну або на обпилювальних верстатах.

Номер слайду 3

Напилок — це сталевий брусок певного профілю і довжини, на поверхні якого є насічки (нарізки), що утворюють западини і гострозаточені зубці, у перерізі мають форму клина. Будова напилка

Номер слайду 4

Класифікація напилків за формою поперечного перерізу А – плоский; Б – плоский гостроносий; В – квадратний; Г – тригранний; Д – круглий; Е – напівкруглий; Ж – ромбічний; З – ножівковий

Номер слайду 5

Види насічки напилків одинарна (проста); подвійна (перехресна); рашпільна (точкова); дугова.

Номер слайду 6

Класифікація напилків за номером Промисловість випускає напилки № 0, 1, 2, 3, 4 і 5, що розрізняються за кількістю насічок на довжині 10 мм. Напилки з насічками № 0 та 1 - кількість насічок 4... 12 називають драчевими. Призначені для грубого, чорнового обпилювання металів з великим припуском на обробку. Напилки з насічками № 2 та 3 - кількість насічок 13...24 називають личкувальними. Застосовують для чистового обпилювання. Напилки з насічками № 4 і 5 - кількість насічок - понад 25 називають бархатними, або оксамитовими. Їх застосовують для остаточної, дуже точної обробки поверхонь виробів.

Номер слайду 7

Технологія обпилювання Обпилювання - більш точна, ніж різання ножівкою та рубання зубилом, слюсарна операція, а в деяких випадках навіть основна операція технологічного процесу. Сутність обпилювання полягає в тому, що під час роботи напилком із зовнішньої чи внутрішньої поверхні оброблюваної заготовки знімається тонкий шар металу. Припуски на обпилювання залишають невеликі - від 0,5 до 0,025 мм. Застосовуючи різні за щільністю насічки напилки: драчеві (для чорнового обпилювання), личкувальні (для чистового обпилювання) та бархатні (для точної обробки), - у процесі обпилювання можна досягти високої точності обробки металевих заготовок. Для цього треба не тільки правильно дібрати напилок, а й ураховувати певні особливості обпилювання заготовок, що мають різну форму, зокрема із сортового прокату й листового металу.

Номер слайду 8

Робоча поза при обпилюванні

Номер слайду 9

Розподіл зусиль під час обпилювання Під час руху напилка в робочому напрямку натискання правої руки повинне поступово збільшуватися, а лівої – зменшуватися. Під час холостого ходу напилок відводять, не натискаючи.

Номер слайду 10

Обпилювання вузьких поверхонь Для обробки вузьких площин застосовують поперечне й поздовжнє обпилювання. При поперечному обпилюванні за один хід напилка знімається більший шар металу, ніж при поздовжньому.

Номер слайду 11

Обпилювання перехресним штрихом Щоб отримати прямолінійну поверхню заготовки при обпилюванні широких плоских поверхонь, увагу треба зосереджувати на забезпеченні прямолінійності руху напилка та лініях розмітки. Обпилювання виконують перехресним штрихом (з кута на кут) під кутом 30...40° до бічних сторін лещат.

Номер слайду 12

Контроль якості обпилювання кутником лінійкою

Номер слайду 13

Обпилювання опуклих поверхонь Опуклі криволінійні поверхні можна обробляти, використовуючи прийом «розгойдування» напилка.

Номер слайду 14

Обпилювання увігнутих поверхонь Увігнуті криволінійні поверхні залежно від радіуса кривизни обробляють круглими чи напівкруглими напилками. Напилком виконують складний рух уперед і вбік із поворотом навколо осі заготовки.

Номер слайду 15

Обпилювання по копіру Копір – це пристосування, робочі поверхні якого оброблено відповідно до контуру оброблюваної деталі з точністю від 0,05 до 0,1 мм, загартовано та відшліфовано.

Номер слайду 16

Очищення робочої поверхні напилка Під час обробки напилком м’яких металів його очищують дротяною щіткою , а ті ошурки, що не видалилися щіткою, видаляють спеціальними металевими пластинами (шкребками) з латуні або дюралюмінію.

Номер слайду 17

Способи зберігання напилків

Номер слайду 18

Правильне кріплення та знімання ручки напилка Якщо виникла необхідність кріплення або знімання ручки напилка, то такі прийоми необхідно виконувати так, як показано на малюнку.

Номер слайду 19

Під час обпилювання металевих заготовок необхідно дотримуватися таких правил безпеки праці 1. Використовувати за призначенням справний, добре налагоджений інструмент. Інакше можна не тільки зіпсувати його та заготовку, але й отримати травму. 2. Не відволікатися і не відвертати увагу інших. 3. Не підгинати пальці лівої руки, щоб при зворотному русі напилка не поранити їх об затиснуту в лещатах заготовку. 4. Не перевіряти пальцями якість обробленої напилком поверхні. 5. Утримувати робоче місце в порядку. 6. Дбайливо ставитися до устаткування та інструментів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Варченко Олег Борисович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Технології, 6 клас, Презентації
Додано
13 лютого 2023
Переглядів
1555
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку