Презентація " Образ Башмачкіна та засоби його створення"

Про матеріал
Презентація до уроку зарубіжної літератури у 9 класі . Тема"Образ Башмачкіна та засоби його створення"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Показовий урок із зарубіжної літератури у 9 класі Учитель Бандурського НВК Дар’єва Наталя

Номер слайду 2

Які відчуття ви переживали, читаючи твір М. В. Гоголя «Шинель»? 412

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Вправа «Мудрі думки» Недостатньо тільки отримати знання; їх треба застосувати. Недостатньо тільки бажати; треба діяти, – Йоганн Вольфганг Гете. Варто тільки повірити, що ви можете – і ви вже на півдороги до цілі, – Теодор Рузвельт. Вірте в себе! Вірте в свої здібності! Без скромної, але розумної впевненості у власних силах ви не зможете бути успішним чи щасливим, - Норман Вінсент Піл. Ідіть впевнено у напрямку до мрії, - Генрі Девід Торо. Визначеність мети — відправна точка всіх досягнень, – Вільям Клемент Стоун. Не важливо, як повільно ти просуваєшся, головне, що ти не зупиняєшся, - Конфуцій. Почніть робити те, що потрібно. Потім робіть те, що можливо. І ви раптом виявите, що робите неможливе, – Св. Франциск Асізський. Навчання ніколи не вичерпує розум, – Леонардо да Вінч.

Номер слайду 5

Прийом «Знайди пару»1. Що спонукало М. Гоголя написати про Башмачкіна?2. Яку країну Гоголь називав «батьківщиною своєї душі»? 3. До якого циклу належить повість «Шинель»?4. Якою була улюблена справа головного героя «Шинелі»?5. Що стало символом злиденного життя Башмачкіна?6. Щоб стати іншою людиною, Акакію Акакійовичу було потрібно ….7 Що сталося з обновкою Башмачкіна в перший же вечір?8. Привид, що блукав Перербургом, зник після того, як знайшов «значну особу» і …. Анекдот, Україна, «Петербурзькі повісті», переписувати документи, стара шинель, пошити нову шинель, вкрали, зідрав шинель.

Номер слайду 6

1. Що спонукало М. Гоголя написати про Башмачкіна? – анекдот.2. Яку країну Гоголь називав «батьківщиною своєї душі»? – Україна.3. До якого циклу належить повість «Шинель»? - «Петербурзькі повісті».4. Якою була улюблена справа головного героя «Шинелі»? -переписувати документи.5. Що стало символом злиденного життя Башмачкіна? - стара шинель.6. Щоб стати іншою людиною, Акакію Акакійовичу було потрібно … - нову шинель.7. Що сталося з обновкою Башмачкіна в перший же вечір? – вкрали.8. Привид, що блукав Петербургом, зник після того, як знайшов «значну особу» і …. зідрав шинель. Прийом «Знайди пару»

Номер слайду 7

«Гоголю багато в чому зобов'язані ті, які потребують захисту; він став на чолі тих, які заперечують зле і вульгарне». М. Г. Чернишевський, літературний критик, публіцист, письменник

Номер слайду 8

Прийом «Хмара слів»

Номер слайду 9

Образ Башмачкіна та засоби його створення

Номер слайду 10

Картка цілевизначення Навчитися аналізувати образ Башмачкіна з визначенням засобів його створення. Зрозуміти причину трагічної долі Акакія Акакійовича. Пробувати себе в різних видах діяльності. Отримати гарну оцінку. Формувати впевненість у власних силах. Навчитися бути активним.

Номер слайду 11

Проблемне питання: У чому полягає трагедія Акакія Акакійовича і хто винен у ній?

Номер слайду 12

Презентація дослідницької роботи І пара. Завдання для роботи: Знайдіть портрет Башмачкіна. Розкажіть про вибір імені героя. Дізнайтесь, що означає ім’я «Акакій», використовуючи словник. Як ви думаєте, чому автор дав герою таке ім’я і прізвище?

Номер слайду 13

Презентація дослідницької роботиІІ пара. Завдання Які стосунки були у Акакія Башмачкіна з колегами та начальством?Знайдіть у тексті матеріал, який розповідає про те, яким працівником був герой повісті, як ставився до служби. Як ви думаєте, чому Башмачкін не зміг зробити кар'єру?

Номер слайду 14

Презентація дослідницької роботиІІІ пара. Завдання Якою була мова героя? Про що це свідчить?Розкажіть про спосіб його життя. Знайдіть підтвердження своїх думок у тексті.

Номер слайду 15

Знайомтесь: Башмачкін!

Номер слайду 16

Сенкан «Акакій Акакійович в новій шинелі».

Номер слайду 17

Прийом «Мозковий штурм». Щаслива людина…

Номер слайду 18

Прийом «Займи позицію»Чи відповідає створеному вами ідеалу щасливої людини Башмачкін? Аргументуйте.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Гронування

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Володар Гран-прі Міжнародної виставки «Карлюка – 2009» Омар Заваллос. Карикатура «Гоголь у шинелі».

Номер слайду 23

Усна рефлексія Що потрібно пам’ятати і як жити, щоб бути у наш час ЛЮДИНОЮ? Закінчіть речення: «Кожна людина….». 

Номер слайду 24

Самоцінювання{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}№Оцініть себе за кожним із критеріїв. Бали(0-2)1. Я активно працював(ла) на уроці 2. Я давав(ла) правильні відповіді на запитання 3. Я виконав(ла) всі завдання вчителя 4. Працюючи в парі, я висловлював(ла) свою позицію 5. Я запам’ятав(ла) нову інформацію  6. Я зрозумів(ла) тему  Всього  Картка самооцінки. Прізвище, ім’я учня

Номер слайду 25

Домашнє завдання. Обов’язкове: - характеризувати образ Башмачкіна; - висловлювати оцінні судження й аналізувати особливості сюжету й композиції повісті М. В. Гоголя «Шинель». За бажанням: - скласти сенкан «Башмачкін-привид»;- створити рекламу-звернення для молоді «Відкрий для себе «Шинель» М. Гоголя».

Номер слайду 26

Завжди залишайтеся людяними, допомаайте один одному, поважайте інших людей. Ставтеся до інших так, як хочете, щоб ставилися до вас.

pptx
Додано
7 лютого 2020
Переглядів
10181
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку