Презентація "Образ у костюмі. Сценічний портрет героя"

Про матеріал
Дану презентацію можна використати під час проведення уроку образотворого мистецтва у 7 класі на тему "Образ у костюмі"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Образ у костюміСценічний костюм героя. Підготувала. Прохоренко С. М.

Номер слайду 2

Які види театрів ви знаєте?Назвіть професії людей, які працюють над створенням спектаклю. Над чим працює художник у театрі?

Номер слайду 3

Що означає слово костюм? Костюм (від італ. costume - звичай) - визначена система предметів та елементів одягу, які поєднані єдиним замислом та призначенням, відображаючи соціальну, національну, регіональну належність, стать, вік та професію споживача.

Номер слайду 4

М. Реріх. Ескізи костюмів до балету І. Стравінського «Весна священна»

Номер слайду 5

У «Весні священній» Ігоря Стравінського звучать відлуння давнього обряду, стихійне поривання до весняного відновлення. М. Реріх створює образи використовуючи в костюмах старослов’янську орнаментику.

Номер слайду 6

Леон Бакст. Ескіз костюма до балету І. Стравінського «Жар-Птиця»

Номер слайду 7

Колір і фактура тканини допомагають створити повний образ героя. Яку гаму кольорів використовує художник Леон Бакст, створюючи образ жар-птиці? Зверніть увагу, як художник, використав при­родні форми жар-птиці, переніс їх на костюм.

Номер слайду 8

М. Врубель «Царівна-Лебідь»

Номер слайду 9

Відоме полотно М. Врубеля «Царівна-Лебідь» зображує героїню казок. Спочатку художник намалював ескізи до декорацій і костюмів для опери М. Римського-Корсакова «Казка про царя Салтана». Головну партію виконала його дружина українська оперна співачка Надія Забіла-Врубель. Ескіз перетворився на чудовий портрет. Зверніть увагу, як за допомогою кольору художник передає образ лебедя, як фактурно зображене пір’я, як завершений образ формою розправлених крил.

Номер слайду 10

О. Екстер. Ескізи до театральних костюмів

Номер слайду 11

Неоціненний вклад художниці Олександри Екстер в театральне мистецтво першої половини XX століття. Олександра Екстер увійшла в історію мистецтва насамперед завдяки своїм реформаторським ідеям у сценографії. Вона вперше запропонувала замість пласких розмальованих декорацій використовувати складні багатоярусні конструкції, займаючи таким чином увесь простір сцени, а не лише її підлогу. Друге театральне новаторство — костюми. Лише три вистави в Камерному театрі забезпечили їй усесвітнє визнання як реформатора сценографії та театрального костюма: «Фаміра-кіфаред» (1916), «Саломея» (1917), «Ромео і Джульєтта» (1921). Поєднання художнього досвіду кубізму, футуризму, супрематизму та нової пластичної драми полтавчанина Олександра Таїрова назавжди змінили уявлення про театр. Образи, створені костюмами Екстер, надмірно виразні, шалено темпераментні, неначе доведені до крайньої межі, сповнені підкорюючої сили.

Номер слайду 12

О. Екстер. Ескізи до театральних костюмів

Номер слайду 13

1. На аркуші паперу обведіть трафарет.2. Виконайте ескіз костюма олівцем на папері. Етапи виконання роботи.

Номер слайду 14

Використані інтернет-джерела:https://uk.wikipedia.org/wiki http://aristocrats.fm/oleksandra-ekster-amazonka-ukrayinskogo-avangardu/ http://tyzhden.ua/History/183397 Дякую за увагу!

pptx
Додано
14 квітня 2020
Переглядів
3057
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку