Презентація "Обсерваторії України"

Про матеріал
Пропоную інформацію про астрономічні установи України - обсерваторії. Обсерваторія Пік Терскол — міжнародна астрономічна обсерваторія, заснована у 1980 році на піку Терскол (станція Новий Кругозір) вище (на північ від) села Терскол (Кабардино-Балкарія, Ельбруський район, Приельбрусся, Росія) Національною Академією наук України в 3 км від вершини Ельбрусу (біля підніжжя, на південному плечі Ельбрусу), на висоті 3150 метрів н. р.м.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Обсерваторії України Архипова Людмила Дмитрівна, вчитель фізики та астрономії Фастівського НВК “ЗОШ І-ІІІ ступенів №7 – ЦВПВ “Гарт” Архипова Людмила Дмитрівна, вчитель фізики та астрономії Фастівського НВК “ЗОШ І-ІІІ ступенів №7 – ЦВПВ “Гарт”

Номер слайду 2

Обсерваторія (від лат. observo — спостерігаю, уважно стежу) — наукова установа, в якій за допомогою особливих інструментів виконують астрономічні (астрономічна обсерваторія),  магнітні (магнітна обсерваторія), сейсмологічні,  метеорологічні та інші спостереження, а також обробляють одержані результати. Обсерваторія

Номер слайду 3

Директор Головної астрономічної обсерваторії НАН України Ярослав Яцків: Ми маємо в Україні три великі, значимі за міжнародними мірками астрономічні установи. Це Головна астрономічна обсерваторія (ГАО), Радіоастрономічний інститут НАН України в Харкові та Кримська астрофізична обсерваторія. Останній наш здобуток – це побудова Високогірної астрономічної обсерваторії на піку Терскол в Приельбруссі ще в радянські часи.

Номер слайду 4

Головна астрономічна обсерваторія (ГАО) НАН України Заснована 17 липня 1944 р. з ініціативи відомого вченого, астронома й геофізика, Олександра Яковича Орлова (1880 — 1954). Розташована вона за 12 км від центра Києва в Голосіївському лісі (звідси походить її неофіційна назва – Голосіївська). Міжнародні координати обсерваторії: 50°21′47″ пн. ш. 30°29′45″ сх. д., висота над рівнем моря — 186 м.

Номер слайду 5

Головна астрономічна обсерваторія Обсерваторія займає провiдне мiсце у багатьох галузях астрономiї, таких як: дослідження обертання Землі й побудова координатних систем у космічному просторі, фізика фотосфери Сонця й тіл Сонячної системи, формування й еволюція зір і галактик та ін.

Номер слайду 6

Головна астрономічна обсерваторія В Головній астрономічній обсерваторії плідно працюють 8 наукових відділів: астрометрії, фізики зір та галактик, космічної геодинаміки, фізики космічної плазми, фізики тіл Сонячної системи, фізики Сонця, експериментальної астрофізики і оптики атмосфери, астрокосмічний інформаційно-обчислювальний центр (АКІОЦ).

Номер слайду 7

Імена співробітників ГАО НАН України в космосі №2724 «Орлов», №2728 «Яцків», №3965 «Конопльова», №3966 «Шульназарія» (на честь Л.М. Шульмана і Г.К. Назарчук), №7628 «Євгенифедоров» (на честь Є.П.Федорова), №14346 «Жиляєв». Кратери на Місяці названо на честь О.Я. Орлова, А.О. Яковкіна та І.В. Гаврилова Малі планети названо іменами співробітників ГАО:

Номер слайду 8

Астрономічна обсерваторія Київського національного університету імені Тараса Шевченка Напрями наукових досліджень

Номер слайду 9

Астрономічна обсерваторія Харків науковий заклад що, існує при  Харківському університеті, спочатку як астрономічний кабінет (з 1808 року), а з 1888 року, завдяки заходам  Григорія Левицького, відповідно обладнана обсерваторія в окремому будинку. На Харківській астрономічній обсерваторії велися досліди  хромосфери  і  фотосфери  Сонця, фізичних умов поверхні  Місяця  та  планет. Харківська астрономічна обсерваторія видавала  «Публікації Харківської астрономічної обсерваторії», пізніше  «Труды Астрономической Обсерватории». НДІ астрономії Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, або Харківська астрономічна обсерваторія — Інстутуту підпорядкована обсерваторія Гракове

Номер слайду 10

Астрономічна обсерваторія Харків Науково-дослідний інститут астрономії Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна – колективний член УкраїнськоїАстрономічної Асоціації Координати: 50°00′09″ пн. ш. 36°13′51″ сх. д.

Номер слайду 11

Радіотелескоп УТР-2. Головне приміщення Астрономічна обсерваторія Харків Радіоінтерферометрична система УРАН Диполь антенної решітки радіотелескопа  УТР-2 ім. С. Я. Брауде  Радіотелескоп УРАН-2 є складовою частиною системи наддовгобазової радіоінтерферометрії Національної академії наук України.

Номер слайду 12

Астрономічна обсерваторія Одеса В обсерваторії за її історію були різні напрямки досліджень: це і астрометрія, і дослідження супутників і навіть власне виробництво телескопів, які розповсюджувалися в Радянському Союзі. Зараз найактивніші дослідження відбуваються в напрямку вивчення хімічного складу зірок та структури нашої Галактики. Одеська обсерваторія при ОНУ ім. Мечникова прцює з 1871 року

Номер слайду 13

Астрономічна обсерваторія Одеса На території обсерваторії є демонстраційний телескоп і той, що бере участь у наукових дослідженнях. Телескоп відділу космічних досліджень, веде спостереження за супутниками. Обсерваторія є однією з провідних організацій у цьому напрямку, вона може спостерігати за запуском ракет навіть з космодрому Байконур. .

Номер слайду 14

Астрономічна обсерваторія Одеса Рефрактор, якому 130 років Фото: А. Калініна В минулому одеські вчені самостійно збирали телескопи Самий великий з них, діаметром 100 см, відправили в Словакію, а менший на 20 см у діаметрі — Південний Пальмір, який справно працює і нині. Завдяки цьому телескопові отримують дані , які розповідають про різні характеристики зір.

Номер слайду 15

Астрономічна обсерваторія Одеса «Я працюю в обсерваторії з 1988 року, тобто одразу після закінчення університету. Я займаюся астрометрією – визначаю координати світил. Це справа життя. Я з дитинства мріяла бути астрономом і досі рада, що ця мрія здійснилася.

Номер слайду 16

Астрономічна обсерваторія Миколаїв У 1935 році була включена в мережу наукових установ Академії наук СРСР як Миколаївське відділення ГАО. У 1992 році стає самостійним науковим закладом України, а з 2002 року - Науково-дослідним інститутом "Миколаївська астрономічна обсерваторія" (НДІ "МАО"). На даний час НДІ "МАО" знаходиться в підпорядкуванні Міністерства освіти і науки.  Миколаївська обсерваторія - одна з найстаріших обсерваторій Східної Європи, заснована в 1821 році як морська. З 1912 року вона стає Миколаївським відділенням Головної (Пулковської) астрономічної обсерваторії (ГАО).

Номер слайду 17

Астрономічна обсерваторія Миколаїв Обсерваторія розташована в центральній частині міста Миколаєва на висоті 52 м над рівнем моря з географічними координатами:  31°58'  східної довготи і 46°  58' північної широти. Миколаївська обсерваторія була включена до попереднього списку об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО від України (Tentative list # 5116, Tentative list # 5267). На даний час в обсерваторії ведуться роботи в наступних царинах: динаміка тіл Сонячної системи, дослідження об'єктів навколоземного простору, створення астрометричних каталогів зір, інформаційна підтримка астрономічних досліджень, астрономічне приладобудування,  історія астрономії.

Номер слайду 18

Астрономічна обсерваторія Миколаїв Автоматичний телескоп "Аксіальний меридіанний круг".

Номер слайду 19

Астрономічна обсерваторія є науково-дослідною установою Львівського національного університету імені Івана Франка Астрономічна обсерваторія Львів . Основниі напрямки діяльності обсерваторії: дослідження Сонця, зір, міжзоряного середовища, галактик та Всесвіту як цілого. . Це одна із найстаріших обсерваторій Східної Європи, заснована у 1771 році

Номер слайду 20

Астрономічна обсерваторія Львів лазерно-віддалемірні, фотометричні та позиційні спостереження штучних супутників Землі за програмами визначення параметрів обертання і форми Землі, служби часу, космічної безпеки тощо. Комлекс телескопів для таких спостережень є у реєстрі наукових об’єктів, які становлять національне надбання України. Важливим напрямком діяльності обсерваторії є також

Номер слайду 21

Астрономічна і метеорологічна обсерваторія на вершині Піп Іван Руїни обсерваторії, вересень 2003 р. Обсерваторія на горі Піп Іван 1939 рік Відновлення обсерваторії на горі Піп Іван – спільний українсько-польський проект

Номер слайду 22

Обсерваторія Пік Терскол — міжнародна астрономічна обсерваторія, заснована у 1980 році на піку Терскол (станція Новий Кругозір) вище (на північ від) села Терскол (Кабардино-Балкарія, Ельбруський район, Приельбрусся, Росія) Національною Академією наук України в 3 км від вершини Ельбрусу (біля підніжжя, на південному плечі Ельбрусу), на висоті 3150 метрів н. р.м. Обсерваторія Пік Терскол

Номер слайду 23

Є: філією ГАО НАНУ; міжнародної обсерваторією; входить до складу Міжнародного центру астрономічних і медико-екологічних досліджень (МЦ АМЕІ). З 1 січня 2005 року обсерваторія експлуатується спільно НАН України, Терскольскою філією ІНАСАН і Міжнародним Центром астрономічних і медико-екологічних досліджень. Обсерваторія Пік Терскол

Номер слайду 24

Приватні обсерваторії Андрушівська астрономічна обсерваторія (с. Гальчин, Житомирська область) Андрушівська астрономічна обсерваторія (с. Гальчин, Житомирська область) Андрушівська астрономічна обсерваторія (с. Гальчин, Житомирська область) Андрушівська астрономічна обсерваторія (с. Гальчин, Житомирська область) Одеська приватна обсерваторія BonadiSky (м.Овідіополь) Обсерваторія знаходиться на березі Дністровського лиману. До її сскладу входять три павільйони, три колони, операторська. Діяльність: візуальні спостереження та художня астрофотографія. Обсерваторія Олега Бризгалова (Хлепча, Васильківський район Київської області) Українська астрономічна асоціація визнала Андрушівську обсерваторію і прийняла її до своїх лав колективним членом.

Номер слайду 25

Презентацію створено за матеріалами, які є у вільному доступі мережі INTERNET

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.3
Оригінальність викладу
3.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.4
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Костіна Неля Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Рябінчук Ярослава
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Добровольська Людмила Володимирівна
    Дякую за розробку, але я змінила колір заголовків, збільшила шрифт. Так легше читати на великому екрані у класі
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Макарова Віра Сергіївна
    Загальна:
    3.7
    Структурованість
    3.0
    Оригінальність викладу
    3.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додано
15 вересня 2019
Переглядів
17945
Оцінка розробки
4.4 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку