Презентація "Одноклітинні еукаріоти. Роль у природі та житті людини"

Про матеріал
Матеріал до уроку з біології Крім прокаріотів, до одноклітинних організмів належать одноклі­тинні еукаріоти, серед яких є рослини, тварини і гриби. За загальним планом будови і набору органел клітини одноклітин­них організмів подібні до клітин багатоклітинних організмів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Одноклітинні еукаріоти. Роль у природі та житті людини

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Одноклітинні еукаріоти

Номер слайду 4

Амеба — хижак. Коли вона зустрічає потенційну жертву, псевдоподії обтікають останню з усіх боків, а потім зливаються кінцями, і жертва опиняється всередині клітини. З цитоплазми, навколо жертви, виділяється травний сік. Утворюється пухирець - травна вакуоль. Свою назву даний вид отримав за зовнішню схожість із підошвою туфельки. До найбільш високоорганізованих одноклітинних тварин нале­жать інфузорії. Органоїдами руху в них є війки, тіло вкрите міц­ною еластичною оболонкою, яка надає йому постійної форми. У більшості інфузорій два ядра: велике й мале. Велике ядро — ве­гетативне — регулює процеси руху, живлення, виділення, а також нестатеве розмноження, що здійснюється поперечним поділом клітини навпіл. Мале ядро — генеративне, воно виконує важливу функцію у статевому процесі.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Одноклітинні організми, що утворюють колонії Царство Дроб’янки Відділ Ціанобактерії Царство Рослини Відділ Зелені водорості, Відділ Діатомові водорості Царство Тварини Клас Інфузорії

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Одноклітинні є учасниками ланцюгів живлення, відіграють важливу роль у ґрунтоутворювальних процесах, деякі з них, відмираючи, утворю­ють поклади вапняних і сіліцієвих порід, що входять до складу земної кори. Профілактика захворювань людини, які спричиняють паразитичні одноклітинні еукаріоти, включає дотримання правил гігієни, терміч­ну обробку їжі, проведення заходів із переривання життєвого циклу паразита на тій чи іншій його стадії. Серед найпростіших є паразити рослин, тварин і людини. Так, ма­лярійний плазмодій, оселяючись в еритроцитах людини, руйнує їх, спричиняючи виникнення тяжкого захворювання — малярії, а дизен­терійна амеба, паразитуючи в клітинах стінок товстого кишечнику людини, спричиняє тяжке захворювання кишечнику. Джгутикові трипаносоми і лейшманії (переважно тропічні види) спричиняють такі захворювання, як сонна хвороба і лейшманіози.

Номер слайду 9

Найпростіші – збудники хвороб людини

Номер слайду 10

Важливу роль у природі відіграють і одноклітинні водорості, які є одним з основних постачальників органічної речовини та кисню. Це початкова ланка в ланцюгу живлення мешканців водойм, корм для багатьох тварин.

Номер слайду 11

Багато видів одноклітинних водоростей поширені в ґрунті й на його поверхні. Вони поліпшують фізичні властивості ґрунту, збагачують його органічними речовинами. Деякі види водоростей виконують функ­цію біологічного індикатора у визначенні токсичності водойм і ґрун­тів унаслідок забруднення гербіцидами чи іншими отрутохімікатами.

Номер слайду 12

Одноклітинні водорості входять до складу лишайників, які спри­яли утворенню ґрунту з гірських порід і відіграли велику роль у заселенні суходолу. Людина використовує у своїй господарській діяльності одноклі­тинні гриби. Так, спеціальні види дріжджів, що виділяють багато карбон(ІУ) оксиду, використовуються у хлібопекарнях для підні­мання тіста. Дріжджі також застосовують у виробни­цтві лимонної кислоти. Одноклітинні гриби відіграють велику роль у кругообігу речовин у природі.

Номер слайду 13

Іноді ночами світиться морська вода. Це результат активності ночесвіток, які належать до одноклітинних водоростей.

Номер слайду 14

Назва Збудники Локалізація Основні ознаки хвороби Амебна дизентерія  (амебіаз) Амеба дизентерійна (потрапляють у вигляді цист) Товста кишка людини Кривавий пронос, виразка в кишках Африканська сонна хвороба Трипаносома (переносять мухи цеце) Плазма крові, лімфа, спинномозкова рідина хребетних і людини Пропасниця, сонливість слабкість, запалення лімфовузлів Молярія Плазмодій малярійний (переносять малярійні комарі) В еритроцитах крові Пропасниця, недокрів'я, ураження печінки, селезінки Шкірний лейшманіоз Лейшманії (переносять москіти) У клітинах шкіри Виразки на тілі, які довго не заживають Лямбліоз Лямблії (потрапляють у вигляді цист) Тонка кишка, протоки печінки Порушення функцій кишечника, запалення печінки

ppt
Додано
7 січня 2021
Переглядів
11417
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку