Презентація «Одуд – птах року 2012 року»

Про матеріал
Дану презентацію можна використати як додаткову інформацію при проведенні позакласних заходів екологічного спрямування, під час гурткової роботи; матеріал, який може бути використано на уроці біології, природознавства.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ОДУД - птах року 2012

Номер слайду 2

Опис Довжина тіла – 28 см Розмах крил – 40-45 см Вага – 50-80 г Тривалість життя – 8 років. Вид – Одуд (Upupa epops) Рід – Одуд (Upupa) Родина – Одудові (Upupidae) Ряд – Одудоподібні (Upupiformes)

Номер слайду 3

Одуд - Upupa epops Сонячний птах із яскравим рожево-рудим забарвленням верхньої частини тулуба і смугастим чорно-білим оперенням крил і хвоста, має довгий вузький дзьоб і довгий чубчик на голові.

Номер слайду 4

ОДУД (Upupa epops) — птах родини Одудові

Номер слайду 5

Випуск листівок про птаха року Під час спостережень у природі НАША УЧАСТЬ В АКЦІЇ “ПТАХ РОКУ - 2012” Незважаючи на яскраве забарвлення одуда, його досить непросто помітити на землі.

Номер слайду 6

Наші спостереження Одуд зареєстрований нами в обстежених місцях околиці села Жавинки. Місця заселення помічені нами − переліски, що чергуються з полями і луками. Гнізда помічені в дуплах. Пташенята зареєстровані в кінці травня − на початку червня. У кінці серпня їх майже не видно.

Номер слайду 7

Одуда неможливо сплутати з жодним іншим птахом Зовнішній вигляд

Номер слайду 8

Типовий біом — поєднання відкритого простору без високої трави і групи дерев. Унашій місцевості одуда можна побачити з середини квітня до вересня – за цей час він встигає вигодувати один виводок. Найчастіше ми його бачили вранці на городі. Ареал

Номер слайду 9

Чубатий черевомовець   У більшості європейських мов назва цього птаха - промовисто звуконаслідувальна. Наукова латина "Upupa epops", російська "одуд", українська "одуд", англійська "hoopoe", французька "huppe" ...

Номер слайду 10

Зовнішність одуда так само характерна, як і його голос – побачивши раз, його важко не впізнати при наступних зустрічах. Рудувато-вохриста голова, спина і груди, контрастні, чорно-білі смуги на крилах і хвості, дзьоб у вигляді тонкого, злегка вигнутого донизу шила. Крила короткі, дуже широкі, закруглені, політ пірнаючий, як у метелика, повільний, хвилеподібний. Але головне - чубчик

Номер слайду 11

Пара одудів Одуди утворюють пари тільки на період гніздівлі, а решту часу живуть самі по собі або тримаються кочовими групками чисельністю до десятка осіб. Місце для гнізда пара обирає зазвичай близько до годувальних місць, підшукуючи для цього дупла в трухлявих стовбурах, полишені дятлами житла, або широкі шпаківні. У першій половині травня самиця відкладає 5-8 бежевих яєць і, не залишаючи гнізда, насиджує кладку. Розмноження

Номер слайду 12

Птахи обживають прогалини під камінням, дупла й напівдупла, чужі пори, а також гніздяться в закинутих будівлях. Власне гнізда, у звичному розумінні, одуди не будують, натомість використовують невеличку вистилку з трави, пір'я. Кладка налічує від 3 до 12 (зазвичай 5-8) яєць.

Номер слайду 13

Пташенята вилуплюються зовсім безпорадними - сліпими, покритими рідким рудуватим пухом. За кілька днів вони прозрівають і вбираються в друге пухову одежу - густу, рожево-білого кольору.

Номер слайду 14

Харчування У вигодовуванні нащадків обидва батьків беруть однакову участь, часом літаючи на пошуки здобичі на значну відстань. Молоді птахи залишають гніздо у віці 20-27 днів, але ще довго тримаються на гніздовий ділянці, де батьки їх підгодовують.

Номер слайду 15

До пташок ставитись потрібно обережно, адже птахи – друзі лісів. Під час насиджування яєць та гніздування птахів не шуми в лісі. Якщо знайшов гніздо птахів, зразу тихенько відійди від нього. Не вбивай пташок, не руйнуй їх гнізда, не бери додому пташенят. Вчися слухати спів птахів, милуватися красою, адже птахи окраса природи. Пам'ятка юннатів нашої школи

Номер слайду 16

За давньою народною традицією, люди оберігали одуда. Він дуже корисний, тому що знищує багато шкідливих комах, до того ж цей чудовий декоративний і своєрідний співочий птах є прикрасою природних ландшафтів.

Номер слайду 17

ПТАХИ – НАШІ ДРУЗІ БЕРЕЖІТЬ ПТАХІВ

Номер слайду 18

ppt
Додано
23 січня 2019
Переглядів
1861
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку