Презентація " Октанове число та якість бензину"

Про матеріал
Презентація " Октанове число та якість бензину "дуже підходить для предмета хіміхя 10 класу .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Октанове число та якість бензину

Номер слайду 2

Бензин. Бензин — природна або штучно одержана суміш вуглеводнів різної будови, які киплять найчастіше між 40 °C і 205 °C.

Номер слайду 3

Головні характеристики. Бензин — рухлива, горюча здебільшого безбарвна рідина з характерним запахом;питома вага 0,700—0,780 кг./л.;легко випаровується;утворює з повітрям у певних концентраціях вибухові суміші;Т° спалаху нижче 0°;більшість бензинів замерзає нижче -60 °C;має від 4 до 12 атомів Карбону.

Номер слайду 4

Види бензину

Номер слайду 5

Бензин прямої гонки. Бензин прямої гонки одержують прямою перегонкою нафти, відбираючи фракцію (бензинову) при температурах нижче 200 °C. При цьому способі кількість вугдеводнів, що визначають якість, залежить від природи нафти.

Номер слайду 6

Крекінг-бензин. Крекінг-бензин утворюються крекінгом (розщепленням) важких фракцій нафти (мазуту, солярового масла) при температурі вище 400 °C. Крекінг при наявності алюмосилікатних каталізаторів дає бензин високої якості. Близько половини виробляють способом крекінгу.

Номер слайду 7

Газовий бензин. Газовий бензин добувають з природних і нафтових газів, які містять пару бензинів. Щоб відокремити їх, гази стискують і охолоджують (компресійний метод) або вбирають маслом чи активованим вугіллям. Газовий бензин хімічним складом схожий на такий отриманий прямою гонкою, але містить більше легких фракцій.

Номер слайду 8

Гідрогенізований бензин. Гідрогенізований бензин добувають гідрогенізацією(приєднання водню) нафти та вугілля, яку провадять під тиском 200 — 800 атмосфер. Синтетичний бензин одержують, переробляючи водяний газ при наявності каталізаторів.

Номер слайду 9

Застосування. Застосовують як моторне паливо, розчинники для жирів, каучуку, смол тощо. Для підвищення детонаційної стійкості до нього додавали тетраетилсвинець, ізооктан та ін. Випари бензину отруйні, тому під час роботи в приміщеннях, де є випари бензинів, треба вживати запобіжних заходів.

Номер слайду 10

Октанове число. Октанове число (ОЧ) – умовний показник, що характеризує здатність палива забезпечити бездетонаційну роботу двигунів із примусовим запаленням. Воно визначається на спеціальних установках шляхом порівняння характеристик горіння випробуваного палива й еталонних сумішей ізооктану з н-гептаном. Випробування протікають у двох режимах: твердому і м’якому. Одержують відповідно моторне і дослідницьке октанове числа (ОЧМ і ОЧД). Різниця між ними називається чутливістю і характеризує ступінь придатності бензину до різних умов роботи двигуна.

Номер слайду 11

Октанове число. У 1927 р., після того як було виявлено, що різні бензини сильно різняться своїми детонаційними властивостями, для характеристики моторного палива були введені стандарти. Для найкращого з відомих в той час бензинів — ізооктану ( 2,2,4-триметилпентану ), який детонує тільки при високих степенях стиснення, було прийнято октанове число 100, а для н- гептану, особливо схильного до детонації, — октанове число 0.

Номер слайду 12

pptx
Пов’язані теми
Хімія, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
29 листопада 2021
Переглядів
27082
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку