Презентація "Олімпійські ігри Стародавньої Греції"

Про матеріал
Познайомити учнів початкової школи з зародженням олімпійського руху. Показати яке значення мали Олімпійські ігри для суспільства в Стародавній Греції; які ігри входили до програми; хто міг приймати участь в цих іграх; яку нагороду отримував переможець.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Олімпійські ігри. Стародавньоїгреції

Номер слайду 2

Олімпійські ігризародилисяу Стародавній Греції ще у VIII столітті до нової ери і регулярно понад 1000 років проводилися у давньогрецькомупоселенні Олімпія, у державі Еліда на півострові Пелопоннес.

Номер слайду 3

Олімпійські ігри проводилися на честь верховного бога Зевса з 776 року до н. е. кожні 4 роки. Спортивні змагання мали такий грандіозний успіх і велике значення для суспільства, що на час Олімпійської гонки припинялися війни і встановлювалася екехірія - священне перемир'я. Зевс — найвеличніший з усіх безсмертних богів Олімпу. Його зброєю був грім, а влада розповсюджуваласяна Землі і на небі.

Номер слайду 4

Поглянути на змагання в Олімпію народ добирався звідусюди: хто  пішки, хто верхи, а деякі навіть пливли кораблями за тридев'ять земель. Навколо міста виростали цілі наметові поселення. Щоб побачитизмагання, глядачі повністю заповнювали схили пагорбів навколо долини річки Алфей, розміщувалисьна схилах гори Кронос.

Номер слайду 5

Спочатку Олімпійські ігри тривали один день. Програма перших 13 Олімпіад включала один вид змагань – біг на коротку дистанцію: на 1 стадій (192 м 27 см). Учасниками Ігор могли бути тільки вільні греки — чоловіки та юнаки, що не порушували закон і протягом 10-12 місяців систематично готувалися до змагань. Чужоземцям, рабам та жінкам, не дозволялося бути присутніми на олімпійському стадіоні під час змагань.

Номер слайду 6

Від 708 р. до н. е. до програми стародавніх Олімпійських ігор було введено пентатлон – давньогрецьке п'ятиборство, до якого входили: біг на один стадій, стрибки у довжину, метання диска та списа, боротьба.

Номер слайду 7

Однією з найшанованіших фізичних вправ у давніх греків була боротьба. Вона потребувала водночас і сили, і спритності, і цілковитого самовладання, приводила у дію всі м'язи.

Номер слайду 8

Однак найбільш небезпечними були перегони колісниць. Але переможцем кінних змагань вважали власника коней, а не бідного візника, який ризикував життям заради виграшу.

Номер слайду 9

Жінкам, за винятком одної — жриці храму богині Деметри, категорично заборонялося бути присутнімина олімпійському стадіоні. Переможець в змаганнях був тільки один, його називали олімпіонік. Давніх греків не цікавили результати – рекорди. Їх захоплювала тільки перемога на Олімпійських іграх, яка сприймалася греками як знак прихильності богів до атлета, а також до міста, звідки він родом.

Номер слайду 10

Переможця (олімпіоніка) Олімпійських ігор Стародавньої Греції нагороджували вінком із гілок священної оливи (каллістефаноса), що були зрізанізолотим ножем у священному гаю в Олімпії грецьким юнаком, який не був сиротою, і вручали гілку пальми як символ миру.

Номер слайду 11

Після перемоги і урочистої церемонії нагородження Олімпіонік ставав героєм. На нього чекала безсмертна слава не тільки у своєму рідному місті, але й в усьому давньогрецькому світі. На його честь влаштовували свята, співали гімни, робили статуї, звільняли від податків і обтяжливих громадських обов'язків, залишали найкраще місце в театрі.

Номер слайду 12

Ігри стали розглядатися як прояв язичництва і в 394 н. е. вони були заборонені імператором Феодосієм I. Олімпійські ігри істотно втратили своє значення з приходом римлян.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.7
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. КАЛАШНИК ДМИТРО СЕРГІЙОВИЧ
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Butenko Nata
    Дякую! Гарна презентація!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Бабійчук Тетяна Михайлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
6 травня 2021
Переглядів
22774
Оцінка розробки
4.9 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку