Презентація."Онлайн-подорож Антарктидою".

Про матеріал
Ознайомити учнів з історією відкриття найхолоднішого материка та особливостями природи Антарктиди, рослинним та тваринним світом; розвивати просторову уяву, мовлення, мислення; виховувати любов до тварин та природи.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Онлайн – подорож Антарктидою. Вчитель початкових класів. Костюк Людмила Сергіївна

Номер слайду 2

Мета Ознайомити учнів з історією відкриття найхолоднішого материка та особливостямиприроди Антарктиди, рослинним та тваринним світом; розвивати просторову уяву, мовлення, мислення;виховувати любов до тварин та природи.

Номер слайду 3

Антарктида на глобусі та картіПівденна Америка. Австралія. Африка. Антарктида

Номер слайду 4

Антарктиду омивають такі океани:

Номер слайду 5

Антарктида – найпівденніший материк планети Земля- 100% поверхні вкрито кригою.- В 1773 році Джеймс Кук вперше перетнув Південне полярне коло і, хоча він відкрив окремі антарктичні острови, але так і не виявив материк. Вважається, що Кук був приблизно за 240 км від нього.-Слово «Антарктика» означає «навпроти ведмедя». Чому? Стародавні греки назвали крижаний північ «Арктікос» на честь сузір’я Великої Ведмедиці, розташованого на Північному полюсі, але тут не живуть білі ведмеді - для них тут дуже холодно.

Номер слайду 6

-28 січня 1820 року учасники першої російської антарктичної експедиції (1819-1821) на човнах "Восток" і "Мирний" під командуванням Ф. Ф. Беллінсгаузена і М. П. Лазарєва офіційно відкрили цю загадкову Антарктиду - шостий і останній відкритий материк, територія Антарктиди не належить жодній країні світу. Найнижча в світі температура, яка була зафіксована в Антарктиді офіційно - 91,2 нижче нуля за Цельсієм. Влітку - мінус 30-50 градусів. Лазарєв. Беллінсгаузен

Номер слайду 7

Більша частина Антарктиди – зона антарктичної пустеліБільша частина Антарктиди – зона антарктичної пустелі. Тут немає рослинного покриву й не мешкають тварини. Ділянка де прогрівається поверхня і звільняється від снігу називається оазисом. Оазиси в Антарктиді – це сухі й холодні кам’яні пустелі. У таких місцях ростуть мохи, лишайники та гриби.

Номер слайду 8

Рослини Антарктиди. Тут росте лише два види рослин, причому квіткових - Антарктичний Луговик і Колобантус кіто. Вони ростуть в найтепліших зонах материка, в районах двох діючих вулканів. Крім пінгвінів, в Антарктиді немає інших наземних диких тварин. Континент є міжнародною заповідною зоною. Антарктичний Луговик. Колобантус кіто

Номер слайду 9

Хто живе в Антарктиді? Птахи. Наземне життя зосереджене в районах біля узбережжя. Антарктиду та її острови населяють вісім видів пінгвінів. Імператорські пінгвіни мають чотири шари пір'я, які покривають один одного і зберігають пінгвінів у теплі. Вони єдині антарктичні тварини, які розмножуються зимою.

Номер слайду 10

Вони не літають, зате невтомні пішоходи. Їх короткі лапки, що не гнуться в колінах, не дозволяють їм перевищувати швидкість 1 км./год. Ці птахи досягають висоти 110 см. і живуть близько 20 років. Самка відкладає яйце на лапи і накриває його зверху шкірною складкою. Через деякий час турботи про яйце бере на себе самець, у якого також є шкірна складка. Поки самець насиджує яйце, самка в цей час подорожує до відкритого моря в пошуках їжі. Самці ж збираються в щільні групи — близько 10 птахів , що допомагає зберегти життя майбутньому потомству. Батьки годують своїх пташенят «молоком» — особливим соком, який проводить шлунок і стравохід пінгвіна. Цікаві факти про пінгвінів

Номер слайду 11

 Відмовитися від неба підтримувала та обставина, що на землі у пінгвінів майже немає ворогів, від яких потрібно відлітати. Тому птиці поколіннями вдосконалювали навички підводного полювання. Вистрибнувши з води, пінгвіни на череві проїжджають по льоду 1-2 метри. Більшість видів пінгвінів виходжують тільки одне дитинча, хоча інколи самка відкладає два яйця. Батьки або взагалі не висиджують менше за розміром яйце, або не годують слабше дитинча. Крім пінгвінів, в Антарктиді немає інших наземних диких тварин. Континент є міжнародною заповідною зоною. На суші пінгвіни начісують і розпушують пір’я, наповнюючи їх повітрям. У воді, де тиск вищий, повітряні бульбашки залишають тіло, і птиця додатково розганяється. Чому пінгвіни не літають?

Номер слайду 12

Альбатрос. Буревісник. Поморник. Крячок. Чайка. Баклан. Птахи Антарктиди. Скелясті береги материкової Антарктиди та її острови щовесни забезпечують місце для гніздування для понад 100 мільйонів птахів.

Номер слайду 13

Ссавці Антарктиди В Антарктиці мешкають сім видів ластоногих. Найбільший - морський слон. Тюлень - крабоїд. Тюлень Росса. Тюлень Ведделла. Морський лев. Тюлень Уедделла

Номер слайду 14

У Південному океані зустрічаються 10 видів китоподібних: шість видів вусатих китів і чотири види зубастих китів. Ссавці Антарктиди. Найбільший з них — синій кит Косатка

Номер слайду 15

Вода під льодовиком Тейлора, яка живить кров’яний водоспад, містить багато заліза, що при контакті з повітрям окислюється та набуває червоного забарвлення. Водопад “Кривавий”Найбільший за розміром айсберг перевищив розміри острова Ямайка. Під кригою  існує понад 300 озер. Цікавинки Антарктиди

Номер слайду 16

Дивовижні факти про континент: - В Антарктиді немає полярних ведмедів Полярні ведмеді живуть зовсім не в Антарктиді, а в Арктиці. Пінгвіни населяють більшу частину Антарктиди. В Антарктиді надто холодно, тому там немає полярних ведмедів. - В Антарктиді є річки Однією з них є річка Онікс, яка забирає талі води на схід. Вона тече до озера Ванда. Через екстремальні кліматичні умови вона тече всього два місяці під час антарктичного літа. Її довжина — 40 км, і хоча тут немає риби, в цій річці живуть мікроорганізми і водорості. Кому належить Антарктида? На Антарктиді немає уряду, і жодна країна світу не володіє цим континентом. Вона залишатися єдиним регіоном на Землі, який не керується жодною країною.

Номер слайду 17

Антарктида — це найхолодніший, найвітряніший, найвищий і найсухіший материк на планеті. Антарктида – п’ятий найбільший і другий найменший континент на планеті, він розташований у Південній півкулі. Клімат там настільки холодний, що якщо кинути на лід шматок твердої сталі, він розіб’ється вщент. Це одна з головних причин того, чому це місце непридатне для житла. Це єдине місце на Землі, де можна знайти Імператорських пінгвінів. Це високі і великі із всіх видів пінгвінів. Також імператорські пінгвіни є єдиним видом, який розмножується під час антарктичної зими, тоді як пінгвін Аделі порівняно з іншими видами розмножується в самій південній частині материка. З 17 видів пінгвінів, 6 різновидів знаходяться в АнтарктидіДивовижні факти про континент:

Номер слайду 18

Красивий, але суворий світ Антарктиди….

pptx
Додано
4 березня 2020
Переглядів
2918
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку