Презентація "Опора і рух. Види скелета безхребетних тварин. Способи пересування тварин", 7 клас

Про матеріал

Презентація до уроку на тему "Опора і рух. Види скелетів безхребетних тварин". У презентації подані матеріали до уроку за відповідною темою (ілюстрації, схеми, завдання), що дає можливість учням краще засвоїти новий матеріал.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Опорно-рухова система тварин. Процеси життєдіяльності тварин. Руснак Т. М.

Номер слайду 2

Візуальний тест на відповідність12345 ГВБАДРуснак Т. М.

Номер слайду 3

Симетрія тіла. Симетрія тіла – уявна вісь, яку можна провести через тіло тварини. Двобічна Радіальна Асиметричні Руснак Т. М.

Номер слайду 4

Рухи одноклітинних. Руснак Т. М.

Номер слайду 5

Пересування гідри. Зазвичай гідри ведуть нерухомий спосіб життя, але інколи можуть робити достатньо швидкі рухи, особливо при полюванні. Вони це роблять шляхом згинання та опирання на субстрат ротовим (оральним) полюсом та щупальцями; потім відбувається розгинання з підняттям аборального («підошви») полюса і перенесенням його «через голову» із прикріпленням в новій точці. Ці рухи називаються кульбітами. Такими «перекидами» тварина може пересуватись на відстань до 10 сантиметрів на день. Також гідри можуть пересуватись за рахунок амебоїдних рухів підошви, або просто відкріплюючись від субстрату та пливучи з токами води. Руснак Т. М.

Номер слайду 6

Опорно-рухова система. Складається зі скелета та м'язів. У тварин без твердого скелета м'язи разом з покривами утворюють шкірно-м'язовий мішок. У окремих організмів зустрічається гідроскелет. Руснак Т. М.

Номер слайду 7

Шкірно-м’язовий мішок Кільчастих червів. Тіло черва вкрите одношаровим епітелієм, клітини якого виділяють кутикулу. Якщо взяти черва в руки, то побачимо, що шкіра його волога, вкрита слизом. Слиз виробляють спеціальні слизові залози. Він полегшує рух черва у грунті. Крім того, тільки крізь вологу шкіру проникає в тіло черва кисень, потрібний для дихання. Під шкірою розміщені кільцеві м’язи, які зрослися з нею, а під ними — шар поздовжніх м’язів. Таким чином утворюється шкірно-м’язовий мішок. Кільцеві м’язи роблять тіло черва тонким і довгим, а поздовжні — скорочують і потовщують його. Завдяки поперемінній роботі цих м’язів черв пересувається. Руснак Т. М.

Номер слайду 8

Черви здійснюють рухи завдяки поперемінному скороченню м'язів. Руснак Т. М.

Номер слайду 9

Самостійна робота {5940675 A-B579-460 E-94 D1-54222 C63 F5 DA}Тип тварини / Клас Елементи будови, що виконують функцію опори і руху. Способи пересування. Прочитати текст на с.139-140 Заповнити таблицю: Руснак Т. М.

Номер слайду 10

Найбільші безхребетніТридакна гігантська. Омар європейський. Омар європейський це великий ракоподібний, з довжиною тіла до 60 сантиметрів і вагою до 5-6 кг. Тридакна мають довжину до 2 метрів і масу до 250 кілограмів. Руснак Т. М.

Номер слайду 11

Вправа «Фотографічна пам'ять»«… суглобах окремі членики …» У різних суглобах окремі членики можуть рухатись у різних площинах, здійснюючи складні рухи. Руснак Т. М.

Номер слайду 12

Вправа «Листок складних питань»Записати 2-3 питання з теми, відповідь на які хотіли б отримати. Руснак Т. М.

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Опрацювати §33 Руснак Т. М.

pptx
Додано
6 серпня 2018
Переглядів
10244
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку