Урок на тему "Різноманітність земноводних. Роль земноводних у екосистемах, їх значення для людини. Охорона земноводних."

Про матеріал

Дану розробку уроку рекомендую використовувати для розширення знань з теми "Земноводні"

Кузьменко Світлана Іванівна, учитель біології вищої категорії, учитель-методист НВК “Чаплинська школа-гімназія” , смт Чаплинка, Херсонська обл.

7 клас

Тема уроку: Різноманітність земноводних. Роль земноводних у екосистемах, їх значення для людини. Охорона земноводних.

Цілі: ознайомити учнів з різноманітністю земноводних, їхньою роллю в екосистемах та житті людини;підвести учнів до висновку про складність організації земноводних у порівнянні з рибами; продовжити формувати вміння порівнювати, аналізувати й робити висновки на основі порівнянь; продовжити роботу з екологічного виховання та дбайливого ставлення до живої природи.

Обладнання: ноутбук, проектор, презентація, малюнки земноводних.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Форма уроку: урок – подорож.

Епіграф:

Природа — вічний зразок мистецтва…

Лише природа робить велике даром.

І. Організаційний момент.

Учитель.

ІІ.Актуалізація опорних знань
Закінчіть речення.

1. Інша назва земноводних…

2. Травна система закінчується…

3. Кровоносна система … типу.

4.У дорослих земноводних серце…

5.Органами дихання у пуголовків слугують…

6.Запліднення у земноводних…

7. Розвиток жаби озерної відбувається у … етапи.

8.Предками амфібій буди давні…

9.Кисть жаби складається з … пальців.

10.Стопа жаби складається з … пальців.

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Учитель.

Здавна і до наших днів ні одна група тварин не викликала в людей такої загальної огиди, ні одна не переслідувалася так безпощадно і так несправедливо, як земноводні.

Ну кто говорит, что лягушки уроды!
Он должен, наверно, себе уяснить!
Законы свои у суровой природы,
И главная цель у живого — чтоб жить.

Для того, щоб змінити своє відношення до цих тварин, треба досконаліше ознайомитися з ними. Тож вирушаймо у подорож до країни Земноводних.

Тема уроку: Різноманітність земноводних. Роль земноводних у екосистемах, їх значення для людини. Охорона земноводних.


Станція «Дослідницька»

У класі Земноводні виділяють такі ряди:

Безногі: Кільчастий черв'яга, цейлонський рибозмій .

Хвостаті: тритон, саламандра, амбістома, протей.

Безхвості: квакша, ропуха, піпа, філомедуза.

Ряд Безногі .

Учитель.

Ряд Безногі земноводні та черв'яги налічує 200 видів.

Живуть у тропічних лісах Америки, Африки, Азії.

Ведуть підземний спосіб життя. Тіло червоподібне, у багатьох видів із кільцевими перехватами. Кінцівки відсутні. Очі рудиментарні. Добре розвинений нюх та дотик. Шкіра гола, багата залозами. Земноводні цього ряду живуть у грунті, й тільки один вид (південноамериканський) – у прісних водоймах. Представниками цього ряду є: Кільчаста черв'яга, цейлонський рибозмій.

Учень.

Найбільші безногі земноводні.

1.Серед земноводних є безногі наземні тварини – черв'яги. Зовні вони дуже схожі на великих дощових черв'яків. Їх нараховують близько 50 видів. Тіло кільчастої черв'яги виростає завдовжки до 45 см. У лісах Колумбії водиться черв'яга Томпсона – це справжній гігант завдовжки до 120 см.

Ряд Безхвості .

Учитель.

Даний ряд налічує близько 2000 видів, із яких на території України представлено 12 видів. Ці найвисокорганізованіші земноводні поширені на всіх континентах (за винятком Антарктиди). Тіло безхвостих земноводних коротке. Хвостовий відділ хребта перетворений на єдину хвостову кістку – уростиль. Задні кінцівки розвинені набагато краще за передні, часто з плавальними перетинками між пальцями.

Повідомлення учнів.

2.Серед безхвостих земноводних України трапляються жаби, ропухи, квакші та кумки. В Україні відомі група зелених та група бурих жаб. Перші (наприклад озерна жаба) є постійно водяними земноводними. Це означає, що вони більшу частину свого життя проводять у воді, а якщо і виходять на суходіл, то тільки на короткий період. Від своїх водойм вони далеко нікуди не віддаляються. Там вони розмножуються та зимують. Відкладають ці жаби від 3 до 9 тисяч ікринок.

3.Друга група – бурі жаби – в період літньої активності розселяються по наземних біотопах (гостроморда та трав'яна жаби). Лише на період розмноження вони переходять до водойми, де відкладають від 600 до 2500 яєць. Гостроморда жаба зимує на суходолі, а трав'яна – у воді. Вони стійкіші до холодів. Якщо зважити на те, що місця їхнього нересту – це весняні тимчасові водойми, стає зрозумілим, чому вони одними з перших серед земноводних України нерестяться саме тоді, коли тільки розстане сніг і утворяться більш-менш глибокі калюжі.

4.Серед наземних земноводних, поширених в Україні, відомі ще й часникова жаба, зелена та звичайна ропухи, а також очеретяна ропуха, що зустрічається на Волині. Останній вид занесено до Червоної книги України. У всіх цих земноводних шкіра горбкувата. Вони ведуть наземний спосіб життя. Пересуваються тільки повзаючи. Інколи можуть робити невеликі стрибки. На нерест прямують у водойми, де відкладають 8 – 12 тисяч ікринок. Зимують на суходолі.

5.Квакша (деревна жаба) – це єдиний представник земноводних України, який живе на кущах та деревах. Її дуже легко відрізнити від усіх інших безхвостих за яскраво-зеленим забарвленням та особливими круглими розширеннями на кінчиках пальців. Це – присоски, своєрідні органи прикріплення. Завдяки їм квакша може прилипати до плоских предметів – листя, стовбурів дерев, навіть до скла – і пересуватися по вертикальних поверхнях. Вона здатна робити відносно великі стрибки. Таким чином квакша переміщується з дерева на дерево, з гілки на гілку, при цьому влучно ловить на льоту. Нереститься у водоймах, куди с пускається на короткий час. Відкладає 800-1000 ікринок. Зимує на суходолі.

6.У чистих джерелах, криницях та інших невеликих водоймах протягом усього літа можна бачити невеличких безхвостих земноводних, які мають темне забарвлення з яскравими жовтими та червоними плямами на череві. Це – кумки. Червоночерева кумка поширена скрізь в Україні, жовточерева кумка – лише в Карпатському регіоні. Впродовж нересту кумки відкладають у водойми 80-100 9іноді й більше) ікринок. Цікаво, що самці кумок не мають резонаторів, але їхній голос дуже добре чутно, як глухе розкотисте «кумм… кумм..». Навіть не можна збагнути, звідки доноситься цей голос. Підсилювачем звуків за цього випадку слугує сама водойма, невеличка калюжа, на дні якої «співає» самець. Зимують кумки на суходолі.

Ряд Хвостаті.

Учитель.

У цих тварин видовжене тіло, хвостовий відділ добре виражений, передні та задні кінцівки розвинені однаково, іноді задня пара кінцівок відсутня (сирени). Запліднення у більшості видів внутрішнє, трапляється яйце живородіння. Деякі хвостаті земноводні (наприклад, протеї, сирени, амбістоми) не завершують метаморфоз і набувають здатності до розмноження на личинковій фазі. Це явище отримало назву неотенія.

Відомо близько 340 видів хвостатих земноводних, із яких у фауні України поширені 5 видів. Довжина тіла коливається від 10см до 1,8 м (велетенська саламандра). Велетенська саламандра живе у річках Японії та Китаю, живиться черв'яками, рибами, жабами тощо. М'ясо цієї тварини люди споживають у їжу.

Повідомлення учнів.

7. На території України зустрічається плямиста саламандра. Цей вид має яскраве забарвлення: чорне з жовтими плямами. Це забарвлення називають попереджувальним. Шкірні залози саламандри виділяють речовину, отруйні властивості якої відомі ще здавна. Секрет шкірних залоз має захисне значення. Плямисту саламандру, що поширена на території Карпат, занесено до Червоної книги України.

8.Відомі також звичайний та гребінчастий тритон. Ці види влітку живуть у стоячих водоймах або із невеликою течією і розвиненою рослинністю. Зиму ці види проводять на суходолі (у дуплах дерев, під пеньками, в купах листя тощо), а навесні знову повертаються до водойм. Інші два види тритонів – карпатський та альпійський, які поширені на території Карпат, занесено до Червоної книги України.

9.Досить цікаві безлегеневі саламандри, які трапляються переважно у водоймах північної Америки. Ці види втратили легені. Газообмін у них здійснюється через шкіру і слизову оболонку ротоглоткової порожнини.

10.Цікаві також протеї та сирени. Перший вид зустрічається у підземних водоймах Балкан. Як і більшість представників фауни підземних водойм, протей позбавлений пігменту, а його очі сховані під шкірою. Протягом усього життя він зберігає зовнішні зябра. Довжина тіла складає близько 30 сантиметрів.

11.Сирени живуть у болотах Північної Америки. У них протягом усього життя зберігаються зябра, передні кінцівки недорозвинені, задні відсутні, очі затягнені шкірою. Довжина тіла складає близько 70 сантиметрів.

Станція «Географічна»

13. Ставкова жаба — вид жаб роду Зелена жаба, поширена в Європі. Попри відносно велику чисельність, вид охороняється через втрату місць мешкання та забруднення води нітратними добривами з полів. Інша назва — жаба зелена.Поширена від Франції до Поволожжя на сході. В Україні найбільш поширена на Дніпрі. Населяє стоячі водойми: озера, ставки, болота, калюжі та канави з рясною трав'янистою рослинністю. Іноді може зустрічатися у вологих лісах досить далеко від водойм.

14. Скляна жаба має буро-зелене забарвлення, на вигляд вона зовсім не відрізняється від звичайної жаби – поки ви не побачите її живіт. Шкіра на животі у такої жаби нагадує скло, бо крізь неї можна відмінно розглянути внутрішні органи жаби – печінку, серце, шлунково-кишковий тракт, а іноді навіть ікринки у самок. З цієї причини жаба і отримала назву скляної. Всього на планеті мешкає близько шістдесяти видів скляних жаб. Їхні розміри дуже маленькі і становлять від 3 до 7,5 см. Більшість скляних жаб – деревні, тому вода їм потрібна лише у період розмноження. Весь інший час вони живуть в гірських лісах. Окремі види скляних жаб зустрічаються в тропічних лісах і на узбережжі Амазонки.

15. Небезпечний делікатес.

“Жаба-бик”, що водиться у Намібії, є великою, потворною і потенційно небезпечною. Африканський делікатес можна споживати лише дотримуючись суворих правил. Любителі страв з цієї жаби мають чекати весняних дощів, коли тварини починають розмножуватись. Якщо ж використати у їжу жабу раніше, можна захворіти на ниркову недостатність.

16.У Мексиці живуть хвостаті земноводні – амбістоми. Вони дуже схожі на саламандр. Їхніх личинок називають аксолотлями. Колись припускали, що аксолотлі – це інший вид хвостатих земноводних. Аксолотлі здатні самі розмножуватися й можуть прожити все життя, залишивши численне потомство, так і не перетворившись на амбістом. Тобто в них відбувається внутрішнє запліднення.

17.Найменша саламандра.

Зовсім крихітною виглядає карликова мексиканська саламандра. Довжина цього зоологічного дива всього 4 см. Батьківщина її – Америка.

18.Чудеса жаб'ячої мімікрії.

Жаба іншого виду на диво точно імітує формою свого тіла – переважно наростами на носі й над очима – обриси листя дерев, у яких вона живе. Хижаки – птахи або чотириногі - не в змозі знайти таку жабу, коли вона сидить на гілці. Але для своїх родичів вона залишається видимою: мімікрія діє лише на спостерігача, що знаходиться на відстані. Деякі види користуються колірною мімікрією, ні в чому не поступаючись хамелеонові. Наприклад, жаби одного з видів, що живуть у Бразилії, на сонячному світлі мають ясно-зелене, як листя, забарвлення, але варто з якої-небудь причини наступити затемненню, як протягом декількох хвилин вони змінюють колір шкіри на шоколадний.

Станція «Літературна» .

Прислів'я та приказки про жаб.

Дмись, жабо, не дмись, а волом не будеш.

Там йому жаба і цицьки дасть.

Кожна жаба своє болото хвалить.

Роздайся, море, жаба лізе.

Не на замовлення жаби дощ падає.

Гра “Біологічне лото”

Скласти прислів'я і приказки за умови, що зліва на слайді є початок, а зправа — закінчення. ,

Аби озеро,

Де ті жаби дінуться,

Дмись жабо, не дмись,

Коваль коня кує,

Роздайся море,

а найдеться жаба, що буде квакати.

як болото висохне?

а волом не будеш,

а жаба і собі ногу підставляє,

жаба лізе.

Головоломка «Склади слова»

ТО РИ ТН

МАТО БІ АМС

РАНА САД МАЛ

УХ АП ОР

АКОТ СО ЛЬ

ВАШ КАК

«Четвертий зайвий»

1 завдання:

Сіра жаба

Квакша

Шпорцева жаба

Черв'яга

2 завдання:

Тритон

Саламандра

Амбістома

Часничниця

Вірш про жабку «Жаб'ячі приваби».

У ставок, як у люстерко задивилась жабка.

- Ой, яка ж струнка постава, граціозна лапка.

Очі виразні, булькаті, вирячені в шкіру.

Ще й бородавки розкішні укривають шкіру.

Раджу добре роздивитись всі мої приваби,

Перед тим як говорити, що страшні мов жаби.

*****

Знай, у матушки природы, жабы вовсе не уроды.

Жабьим умненьким мальчонкам, жабьи нравятся девчонки.

Рот от ушка и до ушка, нежное у жабы брюшко.

Бородавки восхищают, жабу очень украшают!

А какие перепонки, между пальцами девчонки.

И питается изящно, попадаться ей опасно.

Быстро выбросит язык, к языку в тот самый миг

За крыло или бочок, враз приклеится жучок.

С языком обратно в рот, но добычу не жует-

Целиком ее глотает, так свой завтрак начинает…

И глаза у жаб прекрасны -, каждой жабе это ясно,

Над головкой возвышаются, настоящая красавица.

Если жабка молодая, раскрасавица такая,

Станет камнем замерзая, жаба, знай, не умирает,

Теплою весной оттает, громко радостно споет, песня за душу берет!

И из самых разных мест, чтобы повидать невест,

Жабы-юноши спешат, даже если дождь и град.

Хоть прохладна в жабах кровь, но в сердцах у них любовь.

Станція «Історична».

19. У Середньовіччі вірили, що жаби могли наводити порчу, перетворювати вино в оцет і випивати молоко у корів. Вважалося, що в голові жаби міститься філософський камінь.

- Арістотель першим описав блідо-рожевий язик жаби.

- Сіра жаба може провести під землею близько 3 років. Протягом цього часу вона нічого не їсть. Під час такого відсиджування дихання дуже рідке, маса тіла зменшується.

- У Стародавній Греції були монети із зображенням жаби. Ця реалія запам'яталася завдяки порівнянню - для малої кількості грошей використовується вислів „пара жаб".

- Біла отрута, яка виділяється в мить небезпеки, виробляється залозами, розташованими за очима сірої жаби.

20. У народі кажуть: "Бог створив птаха, а чорт — жабу". Існує повір'я про перетворення жаби на ластівку й навпаки. Говорять, що старі ластівки, які провели зиму під водою, перетворюються на жаб. Давні греки про прихід весни говорили, що її приносять жаби та ластівки. Досить своєрідно подає мотив зв'язку жаб та горобців християнська легенда: після потопу Ной випустив із ковчега усіх земних створінь, але жабі та горобцю він забув розв'язати ноги. Відтоді вони стрибають.

Учитель.

Памятник українській жабі встановили в місті Гола Пристань нашої області. Організатори створення пам'ятника оголосили конкурс серед місцевого населення на кращий витвір української вади. В результаті народного голосування було встановлено, що найбільша біда - це жадність та зависть. 200-кілограмову скульптуру української жаби встановили в улюбленому місці городян – на набережній. За півроку до відкриття пам'ятника був оголошений народний конкурс на кращий надпис для композиції. Віршовані строчки повинні були визначити, що будет демонструвати Голопристанська жаба. Перемогли в конкурсі такі строчки:
“Якби вас жаба не давила, І щоб була у нас ще сила,
І ще щоб мудрості додати - Яку б країну можна мати! ”
Автор композиції - херсонський художник Олександр Тепляков.
В Україні вже є бронзова жаба в Бердянську, але голопристанська скульптура - народна, тому що зроблена з підручних матеріалів: пінопласта, цемента, фарби..

Гра “Володіння чорного Мага”
Розгляньте малюнок фантастичного земноводного. Чорний Маг перетворив на чудовисько жабу – повитуху. Вам потрібно назвати, яких помилок припустився Маг.

Станція «Промислова».

Перегляд відеороликів «Все про земноводних» та «Все про жабу водоноса».

Земноводні у житті людини.

21.Безхвостих земноводних (жаб) людина використовує в їжу. Завдяки живучості, земноводних часто тримають як лабораторних тварин. Відомі цілющі властивості отрути земноводних. Порошок із сушених жаб'ячих шкірок застосовується у Китаї та Японії при водянці, для поліпшення серцевої діяльності, від зубного болю і при кровотечі ясен. Порівняно недавно у тропічних лісах Північної Америки була виявлена деревна жаба, що виділяє речовини, які в 200 разів ефективніші від морфію. Доволі популярним є утримання земноводних у неволі.

Господарське значення.

22.Деякі види земноводних (велетенська саламандра, тигрова жаба, жаба-голіаф, гостроморда жаба) людина вживає в їжу. Інші види земноводних є джерелом отримання отрут (буфотоксин, саламандро токсин), які використовуються для виготовлення ліків. Земноводні є об'єктом лабораторних досліджень вчених, студентів-біологів та медиків. Завдяки цим дослідженням зроблено чимало відкриттів у пізнанні життєдіяльності організмів. Важливість відкриттів наскільки значна, що в світі споруджено два пам'ятники жабам: у Токіо та Парижі.

Станція «Екологічна».

23.Был у мамы жабы маленький жабенок,

И на маму жабу был похож ребенок.

Лапы косолапы, пальчиков четыре,

Проживал он с мамой в маленькой квартире.

Маленькая норка под доской в теплице,

В жаркий полдень жабам очень сладко спится.

Солнце скатится в лесок, день начнет смеркаться,

Вся жабиная семя станет просыпаться.

И отправится гулять по всем нашим грядкам,

И начнет сынок играть с мамой жабой в прятки.

Наигравшись, отдохнут, посидят немного,

Оглянутся, мух половят, не близка дорога.

До капустной грядки им дойти не просто,

Ноги косолапы, маленького роста.

Ходят медленно, достойно по капустной борозде,

Там им сытно и привольно, слизняков полно везде.

Слизней, мух и червяков, жабы, поедайте!

Вы, ребята, никогда жаб не обижайте!

Учитель

Усі сучасні амфібії в дорослому віці живляться виключно тваринною їжею. Вони споживають різноманітних дрібних безхребетних: комах та їх личинок, багатоніжок, павуків, ракоподібних, червів тощо. Великі представники можуть ловити рибу, інших земноводних (дорослих і пуголовків), пташенят водоплавних птахів, дрібних гризунів, які опинилися у воді. Види, які ведуть підземний спосіб життя (безногі), живляться грунтовими безхребетними, а деякі, оселяючись у термітниках і мурашниках, - їх мешканцями. Доволі поширений серед земноводних канібалізм – поїдання особин свого виду. Земноводні є важливою ланкою ланцюгів живлення.

Гра “Екологи”

За спостереженням вчених одна трав'яна жаба з'їдає за добу приблизно 7 шкідливих комах. Скільки комах з'їсть жаба за 6 місяців активного життя?

Гра “Акваріум”
Забрати ту тварину, яка загрожує життю земноводних.

Гостроморда жаба

Звичайна ропуха

Жаба-повитуха

Саламандра

Видра

Трав'яна жаба

Жаба- ага

Амбістома

Гра “Акваріум”
Забрати ту тварину, яка загрожує життю земноводних.

Квакша

Кумка

Піпа суринамська

Зелена ропуха

Тритон

Тхір

Шпорцева жаба

Голіаф

Гра “Акваріум”
Забрати ту тварину, яка загрожує життю земноводних.

Трав'яна жаба

Гостроморда жаба

Звичайна ропуха

Жаба-повитуха

Саламандра

Видра

Жаба- ага

Амбістома

Учитель.

Амфібії дуже вразливі й потребують охорони. Це малорухливі тварини, які не мають засобів захисту: гострих зубів, кігтів або міцного панцира. Саме тому жаби стають легкою здобиччю для вужів, чапель, лелек, тхорів, лисиць та вовків.

Згубною для амфібій є господарська діяльність людини . особливо небезпечне забруднення водойм викидами промислових підприємств, що не мають очисних споруд, а також стічними водами полів, що містять добрива й отрутохімікати. Шкірні покриви земноводних тонкі, тому будь-які шкідливі речовини з води потрапляють крізь шкіру в організм тварини. Відсутність жаб у водоймі слід сприймати як пересторогу: «Обережно! Вода у водоймі забруднена!»

24.У деяких країнах охорона жаб є справою державної ваги. У Великій Британії щодня по радіо і в газетах повідомляють номер телефону «Товариства допомоги жабам» і закликають звертатися туди всіх, хто помітив будь-яку загрозу цим тваринам. Під найнебезпечнішими трасами будують спеціальні невеличкі тунелі – «підземні переходи» для жаб. Наших автомобілістів, мабуть, дуже здивував би дорожній знак: «Переведіть жабу через дорогу!» А у Великій Британії такий знак – звичайна річ, і ентузіасти охоче переводять жаб через дорогу. Час і нам переймати досвід інших країн і виявляти турботу про земноводних, яким загрожує небезпека.

25.Які види земноводних занесено до Червоної книги України?

До Червоної книги України занесено 5 видів земноводних, а саме: карпатський, гірський тритони, плямиста саламандра, очеретяна ропуха і прудка жаба. Всі вони мають у нас обмежене поширення. Тритони і саламандра поширені тільки в Карпатах, очеретяна ропуха – в Західному Поліссі (у Львівській, Волинській і Рівненській областях), а прудка жаба – у передгір'ях Закарпаття.

Заключне слово.

Ну кто говорит, что лягушки уроды!
Он должен, наверно, себе уяснить!
Законы свои у суровой природы,
И главная цель у живого — чтоб жить.
Прыгунья, пловчиха — в воде и на суше,
Наряд у лягушки удобен и прост!
Зачем под водой ей пушистая шерстка,
И прыгать мешал бы искрящийся хвост.
Я знаю, и в сказке "Царевна лягушка"
Есть скрытый, но ясный для всех недосказ,
Что кто-то под шкурой лягушки озерной
От злобы царевну-красавицу спас.
Сказал ей: "Царевна, побудь-ка лягушкой".
Веселый и добрый лягушки народ.
В воде и на суше лягушачья шкурка
От зависти черной тебя сбережет.
И стала лягушкой царевна из сказки,
И, ставши лягушкой, мы знаем, спаслась,
А черные силы старались напрасно,
Как в сказке, царевны судьба удалась,
А сколько лягушек(бесчисленно много,
Их можно считать и считать без конца)
Отдали науке лягушачьи ноги,
На пользу науке отдали сердца.
И если случайно лягушку ты встретишь,
Ты тихо скажи ей: "Лягушка, прости!"
Погладь осторожно прохладную лапку,
На волю, как в сказку,ее отпусти.

Рефлексія.

  • -сьогодні я узнав…
  • -було цікаво…
  • -я зрозумів, що…
  • -тепер я можу…
  • -я навчився…
  • -у мене отрималось …
  • -я зміг…

- я спробую…

- мене здивувало…

- урок дав мені для життя…

Учитель.

І на завершення уроку хочу подякувати всім учням за співпрацю

А ще здоров'я і щастя побажати,

Чистого неба і яскравого сонця ,

Аби ласкаво і щедро світило у ваше віконце.

Нехай збуваються найпрекрасніші неймовірні мрії!

Перегляд файлу

Кузьменко Світлана Іванівна, учитель біології вищої категорії, учитель-методист НВК “Чаплинська школа-гімназія” , смт Чаплинка, Херсонська обл.

7 клас

Тема уроку: Різноманітність земноводних. Роль земноводних у екосистемах, їх значення для людини. Охорона земноводних.

Цілі:  ознайомити учнів з різноманітністю земноводних, їхньою роллю в екосистемах та житті людини;підвести учнів до висновку про складність організації земноводних у порівнянні з рибами; продовжити формувати вміння порівнювати, аналізувати й робити висновки на основі порівнянь; продовжити роботу з екологічного виховання та дбайливого ставлення до живої природи.

Обладнання: ноутбук, проектор, презентація, малюнки земноводних.

Тип уроку: засвоєння нових знань.

Форма уроку: урок – подорож.

 

Епіграф:

Природа — вічний зразок мистецтва…  

Лише природа робить велике даром.

І. Організаційний момент.

Учитель.

ІІ.Актуалізація опорних знань
Закінчіть речення.

1. Інша назва земноводних…  

2. Травна система закінчується…

3. Кровоносна система … типу.

4.У дорослих земноводних серце…

5.Органами дихання у пуголовків слугують…

6.Запліднення у земноводних…

7. Розвиток жаби озерної відбувається у … етапи.

8.Предками амфібій буди давні…

9.Кисть жаби складається з … пальців.

10.Стопа жаби складається з … пальців.

ІІІ. Мотивація навчальної діяльності.

Учитель.

Здавна і до наших днів ні одна група тварин не викликала в людей такої загальної огиди, ні одна не переслідувалася так безпощадно і так несправедливо, як земноводні.

Ну кто говорит, что лягушки уроды!
Он должен, наверно, себе уяснить!
Законы свои у суровой природы,
И главная цель у живого — чтоб жить.

Для того, щоб змінити своє відношення до цих тварин, треба досконаліше ознайомитися з ними. Тож вирушаймо у подорож до країни Земноводних.

Тема уроку: Різноманітність земноводних. Роль земноводних у екосистемах, їх значення для людини. Охорона земноводних.


Станція «Дослідницька»

У класі Земноводні виділяють такі ряди:

Безногі: Кільчастий черв’яга, цейлонський рибозмій .

Хвостаті: тритон, саламандра, амбістома, протей.

Безхвості: квакша, ропуха, піпа, філомедуза.

 

Ряд Безногі .

Учитель.

Ряд Безногі земноводні та черв’яги налічує 200 видів.

Живуть у тропічних лісах Америки, Африки, Азії.

Ведуть підземний спосіб життя. Тіло червоподібне, у багатьох видів із кільцевими перехватами. Кінцівки відсутні. Очі рудиментарні. Добре розвинений нюх та дотик. Шкіра гола, багата залозами. Земноводні цього ряду живуть у грунті, й тільки один вид (південноамериканський) – у прісних водоймах. Представниками цього ряду є: Кільчаста черв’яга, цейлонський рибозмій.

 

Учень.

Найбільші безногі земноводні.

 1.Серед земноводних є безногі наземні тварини – червяги.   Зовні вони дуже схожі на великих дощових червяків. Їх нараховують близько 50 видів. Тіло кільчастої черв’яги виростає завдовжки до 45 см. У лісах Колумбії водиться черв’яга Томпсона – це справжній гігант завдовжки до 120 см.

Ряд Безхвості .

Учитель.

Даний ряд налічує близько 2000 видів, із яких на  території України представлено 12 видів. Ці найвисокорганізованіші земноводні поширені на всіх континентах (за винятком Антарктиди). Тіло безхвостих земноводних коротке. Хвостовий відділ хребта перетворений на єдину хвостову кістку – уростиль. Задні кінцівки розвинені набагато краще за передні, часто з плавальними перетинками між пальцями.

Повідомлення учнів.

 2.Серед безхвостих земноводних України трапляються жаби, ропухи, квакші та кумки. В Україні відомі група зелених та група бурих жаб. Перші (наприклад озерна жаба) є постійно водяними земноводними. Це означає, що вони більшу частину свого життя проводять у воді, а якщо і виходять на суходіл, то тільки на короткий період. Від своїх водойм вони далеко нікуди не віддаляються. Там вони розмножуються  та зимують. Відкладають ці жаби від 3 до 9 тисяч ікринок.

 3.Друга група – бурі жаби – в період літньої активності розселяються по наземних біотопах (гостроморда та травяна жаби). Лише на період розмноження вони переходять до водойми, де відкладають від 600 до 2500 яєць. Гостроморда жаба зимує на суходолі, а травяна – у воді. Вони стійкіші до холодів. Якщо зважити на те, що місця їхнього нересту – це весняні тимчасові водойми, стає зрозумілим, чому вони одними з перших серед земноводних України нерестяться саме тоді, коли тільки розстане сніг і утворяться більш-менш глибокі калюжі.

 4.Серед наземних земноводних, поширених в Україні, відомі ще й часникова жаба, зелена та звичайна ропухи, а також очеретяна ропуха, що зустрічається на Волині. Останній вид занесено до Червоної книги України. У всіх цих земноводних шкіра горбкувата. Вони ведуть наземний спосіб життя. Пересуваються тільки повзаючи. Інколи можуть робити невеликі стрибки. На нерест прямують у водойми, де відкладають 8 – 12 тисяч ікринок. Зимують на суходолі.

 5.Квакша (деревна жаба) – це єдиний представник земноводних України, який живе на кущах та деревах. Її дуже легко відрізнити від усіх інших безхвостих за яскраво-зеленим забарвленням та особливими круглими розширеннями на кінчиках пальців. Це – присоски, своєрідні органи прикріплення. Завдяки їм квакша може прилипати до плоских предметів – листя, стовбурів дерев, навіть до скла – і пересуватися по вертикальних поверхнях. Вона здатна робити відносно великі стрибки. Таким чином квакша переміщується з дерева на дерево, з гілки на гілку, при цьому влучно ловить на льоту. Нереститься у водоймах, куди с пускається на короткий час. Відкладає 800-1000 ікринок. Зимує на суходолі.

 6.У чистих джерелах, криницях та інших невеликих водоймах протягом усього літа можна бачити невеличких безхвостих земноводних, які мають темне забарвлення з яскравими жовтими та червоними плямами на череві. Це – кумки. Червоночерева кумка поширена скрізь в Україні, жовточерева кумка – лише в Карпатському регіоні. Впродовж нересту кумки відкладають у водойми 80-100 9іноді й більше) ікринок. Цікаво, що самці кумок не мають резонаторів, але їхній голос дуже добре чутно, як глухе розкотисте «кумм… кумм..». Навіть не можна збагнути, звідки доноситься цей голос. Підсилювачем звуків за цього випадку слугує сама водойма, невеличка калюжа, на дні якої «співає» самець. Зимують кумки на суходолі.

 

 

Ряд Хвостаті.

Учитель.

 У цих тварин видовжене тіло, хвостовий відділ добре виражений, передні та задні кінцівки розвинені однаково, іноді задня пара кінцівок відсутня (сирени). Запліднення у більшості видів внутрішнє, трапляється яйце живородіння. Деякі хвостаті земноводні (наприклад, протеї, сирени, амбістоми) не завершують метаморфоз і набувають здатності до розмноження на личинковій фазі. Це явище отримало назву неотенія.

 Відомо близько 340 видів хвостатих земноводних, із яких у фауні України поширені 5 видів. Довжина тіла коливається від 10см до 1,8 м (велетенська саламандра). Велетенська саламандра живе у річках Японії та Китаю, живиться червяками, рибами, жабами тощо. Мясо цієї тварини люди споживають у їжу.

Повідомлення учнів.

 7. На території України зустрічається плямиста саламандра. Цей вид має яскраве забарвлення: чорне з жовтими плямами. Це забарвлення називають попереджувальним. Шкірні залози саламандри виділяють речовину, отруйні властивості якої відомі ще здавна. Секрет шкірних залоз має захисне значення. Плямисту саламандру, що поширена на території Карпат, занесено до Червоної книги України.

 

 8.Відомі також звичайний та гребінчастий тритон. Ці види влітку живуть у стоячих водоймах або із невеликою течією і розвиненою рослинністю. Зиму ці види проводять на суходолі (у дуплах дерев, під пеньками, в купах листя тощо), а навесні знову повертаються до водойм. Інші два види тритонів – карпатський та альпійський, які поширені на території Карпат, занесено до Червоної книги України.

 

 9.Досить цікаві безлегеневі саламандри, які трапляються переважно у водоймах північної Америки. Ці види втратили легені. Газообмін у них здійснюється через шкіру і слизову оболонку ротоглоткової порожнини.

 

 10.Цікаві також протеї та сирени. Перший вид зустрічається у підземних водоймах Балкан. Як і більшість представників фауни підземних водойм, протей позбавлений пігменту, а його очі сховані під шкірою.   Протягом усього життя він зберігає зовнішні зябра. Довжина тіла складає близько 30 сантиметрів.

 

 11.Сирени живуть у болотах Північної Америки. У них протягом усього життя зберігаються зябра, передні кінцівки недорозвинені, задні відсутні, очі затягнені шкірою. Довжина тіла складає близько 70 сантиметрів.

Станція «Географічна»

   13. Ставкова жаба  — вид жаб роду Зелена жаба, поширена в Європі. Попри відносно велику чисельність, вид охороняється через втрату місць мешкання та забруднення води нітратними добривами з полів. Інша назва — жаба зелена.Поширена від Франції до Поволожжя на сході. В Україні найбільш поширена на Дніпрі. Населяє стоячі водойми: озера, ставки, болота, калюжі та канави з рясною трав'янистою рослинністю. Іноді може зустрічатися у вологих лісах досить далеко від водойм.

 14. Скляна жаба має буро-зелене забарвлення, на вигляд вона зовсім не відрізняється від звичайної жаби – поки ви не побачите її живіт. Шкіра на животі у такої жаби нагадує скло, бо крізь неї можна відмінно розглянути внутрішні органи жаби – печінку, серце, шлунково-кишковий тракт, а іноді навіть ікринки у самок. З цієї причини жаба і отримала назву скляної. Всього на планеті мешкає близько шістдесяти видів скляних жаб. Їхні розміри дуже маленькі і становлять від 3 до 7,5 см. Більшість скляних жаб – деревні, тому вода їм потрібна лише у період розмноження. Весь інший час вони живуть в гірських лісах. Окремі види скляних жаб зустрічаються в тропічних лісах і на узбережжі Амазонки.

 15. Небезпечний делікатес.

“Жаба-бик”, що водиться у Намібії, є великою, потворною і потенційно небезпечною. Африканський делікатес можна споживати лише дотримуючись суворих правил. Любителі страв з цієї жаби мають чекати весняних дощів, коли тварини починають розмножуватись. Якщо ж використати у їжу жабу раніше, можна захворіти на ниркову недостатність.

 16.У Мексиці живуть хвостаті земноводні – амбістоми. Вони дуже схожі на саламандр. Їхніх личинок називають аксолотлями. Колись припускали, що аксолотлі – це інший вид хвостатих земноводних. Аксолотлі здатні самі розмножуватися й можуть прожити все життя, залишивши численне потомство, так і не перетворившись на амбістом. Тобто в них відбувається внутрішнє запліднення.

 17.Найменша саламандра.

 Зовсім крихітною виглядає карликова мексиканська саламандра. Довжина цього зоологічного дива всього 4 см. Батьківщина її – Америка.

 18.Чудеса жабячої мімікрії.

 Жаба іншого виду на диво точно імітує формою свого тіла – переважно наростами на носі й над очима – обриси листя дерев, у яких вона живе. Хижаки – птахи або чотириногі  - не в змозі знайти таку жабу, коли вона сидить на гілці. Але для своїх родичів вона залишається видимою: мімікрія діє лише на спостерігача, що знаходиться на відстані. Деякі види користуються колірною мімікрією, ні в чому не поступаючись хамелеонові. Наприклад, жаби одного з видів, що живуть у Бразилії, на сонячному світлі мають ясно-зелене, як листя, забарвлення, але варто з якої-небудь причини наступити затемненню, як протягом  декількох хвилин вони змінюють колір шкіри на шоколадний.

Станція «Літературна» .

Прислів'я та приказки про жаб.

  • Дмись, жабо, не дмись, а волом не будеш.
  •  Там йому жаба і цицьки дасть. 
  •  Кожна жаба своє болото хвалить. 
  •  Роздайся, море, жаба лізе. 
  •  Не на замовлення жаби дощ падає.

Гра “Біологічне лото”

Скласти прислів'я і приказки за умови, що зліва на слайді  є початок, а  зправа — закінчення.              ,

  • Аби озеро,
  • Де ті жаби дінуться,
  • Дмись жабо, не дмись,
  • Коваль коня кує,
  • Роздайся море,
  • а найдеться жаба, що буде квакати.
  • як болото висохне?
  •  а волом не будеш,
  •  а жаба і собі ногу підставляє,
  •  жаба лізе.

 

Головоломка  «Склади слова»

  • ТО                 РИ                 ТН
  • МАТО            БІ                 АМС
  • РАНА            САД              МАЛ
  • УХ                  АП                ОР
  • АКОТ              СО                ЛЬ
  • ВАШ              КАК

«Четвертий зайвий»

1 завдання:

Сіра жаба

Квакша

Шпорцева жаба

Черв’яга

2 завдання:

Тритон

Саламандра

Амбістома

Часничниця

 

Вірш про жабку «Жабячі приваби».

У ставок, як у люстерко задивилась жабка.

- Ой, яка ж струнка постава, граціозна лапка.

 Очі виразні, булькаті, вирячені в шкіру.

 Ще й бородавки розкішні укривають шкіру.

 Раджу добре роздивитись всі мої приваби,

Перед тим як говорити, що страшні мов жаби.

                                 *****

Знай, у матушки природы, жабы вовсе не уроды.

Жабьим умненьким мальчонкам, жабьи нравятся девчонки.

Рот от ушка и до ушка, нежное у жабы брюшко.

Бородавки восхищают, жабу очень украшают!

А какие перепонки, между пальцами девчонки.

И питается изящно, попадаться ей опасно.

Быстро выбросит язык, к языку в тот самый миг

За крыло или бочок, враз приклеится жучок.

С языком обратно в рот, но добычу не жует-

Целиком ее глотает, так свой завтрак начинает…

И глаза у жаб прекрасны -, каждой жабе это ясно,

Над головкой возвышаются, настоящая красавица.

Если жабка молодая, раскрасавица такая,

Станет камнем замерзая, жаба, знай, не умирает,

Теплою весной оттает, громко радостно споет, песня за душу берет!

И из самых разных мест, чтобы повидать невест,

Жабы-юноши спешат, даже если дождь и град.

Хоть прохладна в жабах кровь, но в сердцах у них любовь.

Станція «Історична».

 19. У Середньовіччі вірили, що жаби могли наводити порчу, перетворювати вино в оцет і випивати молоко у корів. Вважалося, що в голові жаби міститься філософський камінь.

  • - Арістотель першим описав блідо-рожевий язик жаби.
  • - Сіра жаба може провести під землею близько 3 років. Протягом цього часу вона нічого не їсть. Під час такого відсиджування дихання дуже рідке, маса тіла зменшується.
  • - У Стародавній Греції були монети із зображенням жаби. Ця реалія запам'яталася завдяки порівнянню - для малої кількості грошей використовується вислів „пара жаб".
  • - Біла отрута, яка виділяється в мить небезпеки, виробляється залозами, розташованими за очима сірої жаби.

 

  20. У народі кажуть: "Бог створив птаха, а чорт — жабу". Існує повір'я про перетворення жаби на ластівку й навпаки. Говорять, що старі ластівки, які провели зиму під водою, перетворюються на жаб. Давні греки про прихід весни говорили, що її приносять жаби та ластівки. Досить своєрідно подає мотив зв'язку жаб та горобців християнська легенда: після потопу Ной випустив із ковчега усіх земних створінь, але жабі та горобцю він забув розв'язати ноги. Відтоді вони стрибають.

Учитель.

Памятник українській жабі встановили в місті Гола Пристань нашої області. Організатори створення памятника оголосили конкурс серед місцевого населення на кращий витвір  української  вади. В результаті народного голосування було встановлено, що найбільша біда - це жадність та зависть. 200-кілограмову скульптуру української жаби встановили в улюбленому місці городян – на набережній. За півроку до відкриття  памятника був оголошений народний конкурс на кращий надпис для композиції. Віршовані  строчки повинні  були визначити, що будет демонструвати Голопристанська жаба. Перемогли в конкурсі такі строчки: 
“Якби вас жаба не давила, І щоб була у нас ще сила, 
І ще щоб мудрості додати - Яку б країну можна мати! ” 
Автор композиції - херсонський художник Олександр Тепляков. 
В Україні вже є бронзова жаба в Бердянську, але голопристанська скульптура - народна, тому що зроблена з підручних матеріалів: пінопласта, цемента, фарби..

Гра “Володіння чорного Мага”
Розгляньте малюнок фантастичного земноводного. Чорний Маг перетворив на чудовисько жабу – повитуху. Вам потрібно назвати, яких помилок припустився Маг.

Станція «Промислова».

Перегляд відеороликів «Все про земноводних» та «Все про жабу водоноса».

Земноводні у житті людини.

 21.Безхвостих земноводних (жаб) людина використовує в їжу. Завдяки живучості, земноводних часто тримають як лабораторних тварин. Відомі цілющі властивості отрути земноводних. Порошок із сушених жаб’ячих шкірок застосовується у Китаї та Японії при водянці, для поліпшення серцевої діяльності, від зубного  болю і при кровотечі ясен. Порівняно недавно у тропічних лісах Північної Америки була виявлена деревна жаба, що виділяє речовини, які в 200 разів ефективніші від морфію. Доволі популярним є утримання земноводних у неволі.

Господарське значення.

 22.Деякі види земноводних (велетенська саламандра, тигрова жаба, жаба-голіаф, гостроморда жаба) людина вживає в їжу. Інші види земноводних є джерелом отримання отрут (буфотоксин, саламандро токсин), які використовуються для виготовлення ліків. Земноводні є обєктом лабораторних досліджень вчених, студентів-біологів та медиків. Завдяки цим дослідженням зроблено чимало відкриттів у пізнанні життєдіяльності організмів. Важливість відкриттів наскільки значна, що в світі споруджено два памятники жабам: у Токіо та Парижі.

Станція «Екологічна».

23.Был у мамы жабы маленький жабенок,

И на маму жабу был похож ребенок.

Лапы косолапы, пальчиков четыре,

Проживал он с мамой в маленькой квартире.

Маленькая норка под доской в теплице,

В жаркий полдень жабам очень сладко спится.

Солнце скатится в лесок, день начнет смеркаться,

Вся жабиная семя станет просыпаться.

И отправится гулять по всем нашим грядкам,

И начнет сынок играть с мамой жабой в прятки.

Наигравшись, отдохнут, посидят немного,

Оглянутся, мух половят, не близка дорога.

До капустной грядки им дойти не просто,

Ноги косолапы, маленького роста.

Ходят медленно, достойно по капустной борозде,

Там им сытно и привольно, слизняков полно везде.

Слизней, мух и червяков, жабы, поедайте!

Вы, ребята, никогда жаб не обижайте!

Учитель

Усі сучасні амфібії в дорослому віці живляться виключно тваринною їжею. Вони споживають різноманітних дрібних безхребетних: комах та їх личинок, багатоніжок, павуків, ракоподібних, червів тощо. Великі представники можуть ловити рибу, інших земноводних (дорослих і пуголовків), пташенят водоплавних птахів, дрібних гризунів, які опинилися у воді. Види, які ведуть підземний спосіб життя (безногі), живляться грунтовими безхребетними, а деякі, оселяючись у термітниках і мурашниках, - їх мешканцями. Доволі поширений серед земноводних канібалізм – поїдання особин свого виду. Земноводні є важливою ланкою ланцюгів живлення.

Гра “Екологи”

За спостереженням вчених одна трав'яна жаба з'їдає за добу приблизно 7 шкідливих комах. Скільки комах з'їсть жаба за 6 місяців активного життя?

Гра “Акваріум”
Забрати ту тварину, яка загрожує життю земноводних.

  • Гостроморда жаба
  • Звичайна ропуха
  • Жаба-повитуха
  • Саламандра
  • Видра
  • Травяна жаба
  • Жаба- ага
  • Амбістома

Гра “Акваріум”
Забрати ту тварину, яка загрожує життю земноводних.

  • Квакша
  • Кумка
  • Піпа суринамська
  • Зелена ропуха
  • Тритон
  • Тхір
  • Шпорцева жаба
  • Голіаф

Гра “Акваріум”
Забрати ту тварину, яка загрожує життю земноводних.

  • Травяна жаба
  • Гостроморда жаба
  • Звичайна ропуха
  • Жаба-повитуха
  • Саламандра
  • Видра
  • Жаба- ага
  • Амбістома

 

Учитель.

Амфібії дуже вразливі й потребують охорони. Це малорухливі тварини, які не мають засобів захисту: гострих зубів, кігтів або міцного панцира. Саме тому жаби стають легкою здобиччю для вужів, чапель, лелек, тхорів, лисиць та вовків.

 Згубною для амфібій є господарська діяльність людини . особливо небезпечне забруднення водойм викидами промислових підприємств, що не мають очисних споруд, а також стічними водами полів, що містять добрива й отрутохімікати. Шкірні покриви земноводних тонкі, тому будь-які шкідливі речовини з води потрапляють крізь шкіру в організм тварини. Відсутність жаб у водоймі слід сприймати як пересторогу: «Обережно! Вода у водоймі забруднена!»

 24.У деяких країнах охорона жаб є справою державної ваги. У Великій Британії щодня по радіо і в газетах повідомляють номер телефону «Товариства допомоги жабам» і закликають звертатися туди всіх, хто помітив будь-яку загрозу цим тваринам. Під найнебезпечнішими трасами будують спеціальні невеличкі тунелі – «підземні переходи» для жаб. Наших автомобілістів, мабуть, дуже здивував би дорожній знак: «Переведіть жабу через дорогу!» А у Великій Британії такий знак – звичайна річ, і ентузіасти охоче переводять жаб через дорогу. Час і нам переймати досвід інших країн і виявляти турботу про земноводних, яким загрожує небезпека.

 25.Які види земноводних занесено до Червоної книги України?

 До Червоної книги України занесено 5 видів земноводних, а саме: карпатський, гірський тритони, плямиста саламандра, очеретяна ропуха і прудка жаба. Всі вони мають у нас обмежене поширення. Тритони і саламандра поширені тільки в Карпатах, очеретяна ропуха – в Західному Поліссі (у Львівській, Волинській і Рівненській областях), а прудка жаба – у передгір’ях Закарпаття.

 

Заключне слово.

Ну кто говорит, что лягушки уроды!
Он должен, наверно, себе уяснить!
Законы свои у суровой природы,
И главная цель у живого — чтоб жить.
Прыгунья, пловчиха — в воде и на суше,
Наряд у лягушки удобен и прост!
Зачем под водой ей пушистая шерстка,
И прыгать мешал бы искрящийся хвост.
Я знаю, и в сказке "Царевна лягушка"
Есть скрытый, но ясный для всех недосказ,
Что кто-то под шкурой лягушки озерной
От злобы царевну-красавицу спас.
Сказал ей: "Царевна, побудь-ка лягушкой".
Веселый и добрый лягушки народ.
В воде и на суше лягушачья шкурка
От зависти черной тебя сбережет.
И стала лягушкой царевна из сказки,
И, ставши лягушкой, мы знаем, спаслась,
А черные силы старались напрасно,
Как в сказке, царевны судьба удалась,
А сколько лягушек(бесчисленно много,
Их можно считать и считать без конца)
Отдали науке лягушачьи ноги,
На пользу науке отдали сердца.
И если случайно лягушку ты встретишь,
Ты тихо скажи ей: "Лягушка, прости!"
Погладь осторожно прохладную лапку,
На волю, как в сказку,ее отпусти.

Рефлексія.

  • сьогодні я узнав…
  • було цікаво…
  • я зрозумів, що…
  • тепер я можу…
  • я навчився…
  • у мене отрималось …
  • я зміг…

-     я спробую…

-      мене здивувало…

-      урок дав мені для життя…

Учитель.

І на завершення уроку хочу подякувати всім учням за співпрацю

А ще здоров’я і щастя побажати,

Чистого неба і яскравого сонця ,

Аби ласкаво і щедро світило у ваше віконце.

Нехай збуваються найпрекрасніші неймовірні мрії!

 

 

 

 

 

1

 

docx
Додано
6 серпня 2018
Переглядів
2295
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку