Презентація "Опора і рух. Види скелету. Значення опорно рухової системи тварин"

Про матеріал
Опорно-рухову систему тварин складають скелет і мускулатура. Скелет - це конструкція, що підтримує тіло і зберігає його форму. Скелет виконує захисну функцію, підтримує в певному положенні внутрішні органи. До скелета приєднуються м’язи, що забезпечують різноманітні рухи тварин: як окремих частин їхнього тіла, так і організму в цілому. Є два основні типи скелета - зовнішній (кутикула членистоногих, черепашка молюсків тощо) та внутрішній (хордові тварини). Опорно-рухова система органів тварин створює опору для внутрішніх органів, забезпечує їхній захист, рухи окремих частин тіла та всього організму. Пасивна частина опорно-рухової системи - скелет (зовнішній або внутрішній), активна -мускулатура, що забезпечує рухи як окремих частин тіла, так і організму в цілому. У кільчастих червів опорно-рухова система представлена шкірно-м'язовим мішком. Характерною рисою будови опорно-рухової системи членистоногих є наявність зовнішнього скелета та членистих кінцівок, здатних здійснювати точні й складні рухи: біг, стрибання, плавання. За рахунок крил комахи здатні до польоту. Головним органом руху черевоногих і двостулкових молюсків є нога, завдяки якій вони можуть повзати. Головоногі молюски здатні до реактивного руху.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Опора і рух. Види скелета. Значення опорно-рухової системи

Номер слайду 2

це конструкція, що підтримує тіло і зберігає його форму. Скелет виконує захисну функцію, підтримує в певному положенні внутрішні органи. До скелета приєднуються м’язи, що забезпечують різноманітні рухи тварин: як окремих частин їхнього тіла, так і організму в цілому. Скелет

Номер слайду 3

Рідинний скелет (гідроскелет) – його опорою є насичені водою м’які тканини або порожнина тіла. Зовнішній скелет (екзоскелет) – утворюється іиділеннями цитоплазми клітин, клітинами ектодерми чи епітеліальними тканинами. Внутрішній скелет (ендоскелет) – утворений живою тканиною. (хрящовий чи кістковий)Види скелета

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Від зовнішнього до внутрішнього скелету Диференціація на відділи, що зумовило урізноманітнення функцій. Еволюція скелетної системи тварин:

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Міщенко Галина Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Біологія 7 клас (Довгаль І.В., Ягенська Г. В., Жолос О. В., Ходосовцев О. Є., Костіков І. Ю., Волгін С. О., Додь В. В., Сиволоб А. В., Скрипник Н.В., Толстанова Г. М.)
Додано
25 лютого 2019
Переглядів
20532
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку