Презентація "Організм і його властивості. Клітинна будова організмів"

Про матеріал
Розробка містить матеріал з природознавства для учнів 5 класів. Малюнки, схеми та таблиці із поясненням.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Організм і його властивості. Клітинна будова організмів

Номер слайду 2

«Інтелектуальна розминка»За зразком наведіть приклади подій, які стосуються живої та неживої природи. Нежива природа: сонце підіймається вище над Землею;... Жива природа: на проталинах з’являються перші квіти;...

Номер слайду 3

«Бліцопитування»До якої природи належить ґрунт? Як треба охороняти ґрунт? Чи можуть живі організми жити без води? Чому всім необхідне повітря? Яке значення має ґрунт на Землі для тварин, рослин, людей. Назвіть імена учених натуралістів. З чого складається повітря? Чому вода в природному середовищі може міняти агрегатний стан? Які ґрунти більш родючі —пухкі чи щільні? З чого складається ґрунт?Чим підземна вода відрізняється від поверхневої? Чому в більшості річок вода ніколи не зникає?

Номер слайду 4

ОЗНАКИ ОРГАНІЗМІВ(відрізняються від неживої природи) мають клітинну будову; властивий ріст, розвиток, живлення, дихання, розмноження, подразливість, обмін речовин. 

Номер слайду 5

Властивості живих організмів. РІСТ - це кількісні зміни в організмі, завдяки яким збільшуються його розміри, поверхня, об'єм, маса тіла.

Номер слайду 6

Властивості живих організмів. РОЗВИТОК – це якісні зміни в будові організму та його частин в процесі перетворення на дорослу особину. Типи розвитку:  індивідуальний – розвиток окремого організму від моменту зародження і до його смерті); історичний, або еволюція (від лат. еволюціо - розгортаю) – незворотна історія розвитку організму в процесі розвитку органічного світу взагалі, що відбувається внаслідок послідовних змін у живих організмах під дією чинників середовища (негативні зміни звичайно призводять до загибелі організмів, а позитивні - закріплюються в наступних поколіннях). 

Номер слайду 7

Властивості живих організмів. РОЗМНОЖЕННЯ  - здатність організмів відтворювати собі подібних. Забезпечується генетичною (від грец. генетикос - той, що має відношення до народження, походження) передачею інформації про ознаки організму.

Номер слайду 8

Властивості живих організмів ПОДРАЗЛИВІСТЬ – здатність живого організму реагувати на зміни умов навколишнього середовища

Номер слайду 9

Властивості живих організмів. Обмін речовин - це сукупність процесів надходження до організму речовин і енергії із зовнішнього середовища, їх перетворення в організмі та виведення з організму кінцевих продуктів життєдіяльності.

Номер слайду 10

Складові частини обміну речовин: живлення, дихання, виділення.  ЖИВЛЕННЯ – процес поглинання і засвоєння організмом речовин їжі, необхідних для підтримки його життєдіяльності, та їх засвоєння. ДИХАННЯ - це процес, під час якого під дією кисню розщеплюються органічні речовини й виділяється енергія на ріст, розвиток, розмноження, утворення білків, жирів і вуглеводів тощо. ВИДІЛЕННЯ — це виділення з організму непотрібних або шкідливих речовин, які утворилися чи поступили в процесі обміну.

Номер слайду 11

Клітина. Клітини — найменші частинки живих організмів, з яких побудовані їхні тіла. Клітина — елементарна жива система, основа будови, життєдіяльності, розмноження та індивідуального розвитку організму. Клітина — основна одиниця будови і функцій живої природи.

Номер слайду 12

За кількістю клітин організми поділяються:на одноклітинні (хлорела, хламідомонада, інфузорія-туфелька, амеба, мукор, бактерії)багатоклітинні (птахи, звірі, гриби, квіткові рослини, дерева, риби, трави)

Номер слайду 13

Прийом «Ти — мені, я — тобі»

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Опрацювати параграфи підручника: § Підготувати запитання для прийому «Світлофор». Випереджальне завдання: підготувати Навчальний проект №3 «Вирощування найвищої бобової рослини» (початок)

Номер слайду 15

Дякую за увагу!Будьте здорові!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Юсин Надія Улянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
25 березня 2020
Переглядів
9409
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку