Презентація "Орієнтування на місцевості"

Про матеріал

Розроблена презентація слугуватиме,як допоміжний матеріал до уроку географії у 6 класі з теми "Орієнтування на місцевості.Способи орієнтування на місцевості"

Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Орієнтування на місцевості»6 клас. Географія.

Номер слайду 2

Зорієнтуватися на місцевості-означає визначити своє місце знаходження відповідно до сторін горизонту.

Номер слайду 3

Які вам відомі сучасні способи орієнтування на місцевості?

Номер слайду 4

1. Орієнтування за компасом. Компас-це прилад для визначення сторін горизонту.

Номер слайду 5

Як орієнтуватися на місцевості за допомогою компасу?1. Поклади компас горизонтально, на рівну поверхню.2. Дочекайся доки магнітна стрілка на компасі зупиниться нерухомо.3. Повертай корпус компасу, доки магнітна стрілка із синім кінцем не співпаде із напрямком «Пн.» чи «С.»

Номер слайду 6

Робота в мікро-групах. Охарактеризуйте один відомий вам спосіб орієнтування за природними об'єктами

Номер слайду 7

2. Орієнтування за природними об'єктами. А)гриби зазвичай обростають біля дерев чи кущів з півночі;Б)мох на деревах чи камінні зазвичай обростає з північної сторони;В)мурашники розміщенні з південної сторони найближчого дерева. Якщо мурашник стоїть поодиноко, то його полога сторона вказує на південь, а більш крута сторона – на північ. Г)сніг тане швидше з південної сторони ніж з північної;Д)на корі у хвойних дерев смола більше накопичується з південної сторони;Е)у більшості дерев кора грубіша й міцніша з північної сторони, тонша-з південної.

Номер слайду 8

3. Орієнтування за небесними світилами. Якщо опівдні стати спиною до Сонця, то тінь попереду вкаже напрямок на північ, позаду буде південь, справа – схід, зліва-захід.

Номер слайду 9

Зранку Сонце сходить із східної сторни,то якщо обличчям стати до сходу – позаду буде захід, справа – південь, зліва – північ.

Номер слайду 10

Вночі полярна зірка у ковші Великої Ведмедиці завжди вказує напрямок на північ.

Номер слайду 11

Практична робота1)Визначте за допомогою компаса, де в навчальному кабінеті Пн.,Пд., Сх.,Зх.2)В якому напрямку від вас знаходяться вікна в навчальному кабінеті?3)У якому напрямку від школи знаходиться ваш будинок?4)Визначте, в якому напрямку ви йдете зі школи додому та з дому до школи.

Номер слайду 12

Д/з § 8.1. Опрацювати питання після §2. Використовуючи матеріали допоміжної літератури знайдіть інформацію про перші компаси та історію їх виникнення.

pptx
Додано
1 жовтня 2018
Переглядів
8414
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку