Презентація "Оскар Вайльд (1854 - 1900). «Портрет Доріана Грея».Ідейно-естетичні погляди і творчий шлях митця. Проблема краси й моралі в романі «Портрет Доріана Грея».

Про матеріал
Презентація вступ до теми з вивчення роману "Портрет Доріана Грея", теоретичні питання, біографічна довідка
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Оскар Вайльд (1854 - 1900). «Портрет Доріана Грея».Ідейно-естетичні погляди і творчий шлях митця. Проблема краси й моралі в романі «Портрет Доріана Грея».

Номер слайду 2

У свій доробок я вклав лише талант. Геніальність я вклав у власне життя. О. Вайльд

Номер слайду 3

Домашнє завдання. Дібрати текстовий матеріал до образу Доріана Грея. Знайдіть у тексті роману “Портрет Доріана Грея” приклади парадоксів, спробуйте дати тлумачення цих висловів.

Номер слайду 4

Естетизм виник в Англії наприкінці XIX ст. як реакція на пуританський стиль вікторіанської доби. Художнім чинником зародження таких поглядів була ідея «мистецтва заради мистецтва», що існувала ще з античних часів. Естетизм виник на противагу реалізму, який висвітлював соціальні проблеми. Прихильники естетизму вважають, що література не повинна виконувати моральну місію, навчати добра, справедливості, що вона байдужа до проблем добра і зла. Мистецтво має служити красі, яка є вищою за життя. Представники: Волтер Пейтер, Алджернон Чарлз Свінберн, Артур Саймонс, Джон Раскін, Обрі Бердслі, Оскар Уайльд. Волтер Пейтер. Алджернон Чарлз Свінберн. Артур Саймонс. Обрі Бердслі

Номер слайду 5

Основні положення естетизму Уайльда: велич і вічність мистецтва;самодостатність;мистецтво вище за істину й мораль;замилування прекрасним;естетична увага до почуттів, вражень людини;зображення краси у всіх її проявах;проголошення насолоди як вищого сенсу існування (гедонізм).

Номер слайду 6

Особливості естетизму письменникаперебільшує творчу грань мистецтва, заперечує відбиття мистецтва у дійсності;підкреслює, що мистецтво не залежне від життя і вище за нього; бачить завдання мистецтва не в копіюванні дійсності, а в створенні для нього ідеальних зв’язків;відводить найвище місце красі;стає переконаним, що мистецтво байдуже до морального і аморального: виховання добра не є його завданням;

Номер слайду 7

заперечує будь-які соціальні та моральні цінності, що лежали в основі теорії мистецтва; митець – творець прекрасного;7) він не прагне нічого доводити. Довести можна навіть безпечні істини;митець не має етичних уподобань. Етичні уподобання митця призводять до непрощенної манірності стилю;найвищим критерієм для твору мистецтва є досконалість його форм. Ті, що в прекрасному вбачають бридке, – люди зіпсовані. Це вада;ті, що в прекрасному здатні побачити прекрасне, – люди культурні. На них є надія. Але обранцями є ті, для кого прекрасне означає лише одне – Красу.

Номер слайду 8

Парадокс (грец. – незвичайний, неймовірний, дивний, поруч, біля, порівняно з – думка, погляд) – 1) позірно істинне твердження чи низка тверджень, яке призводить до суперечності або ігнорує інтуїцію; 2) формально логічна суперечність, яка полягає в тому, що в процесі доведення створюються умови для одночасного доказу істинності й хибності певного висловлювання, причому доведення істинності цього висловлювання неодмінно веде до визнання його хибності та навпаки; 3) несподіване явище, яке не відповідає звичайним науковим уявленням; 4) думка, що разюче розходиться з усталеними поглядами, начебто суперечить здоровому глуздові, хоч насправді може й не бути хибною. Принц Парадокс

Номер слайду 9

Словникова робота. Естетизм – підхід до мистецтва, що грунтується на теорії «мистецтво заради мистецтва» й протиставляє його дійсності, заперечує ідейність і соціальну спрямованість мистецтва. Естет - людина, яка звертає особливу увагу на естетичні явища, будує життя за принципами прекрасного.

Номер слайду 10

Гедонізм (від гр. –насолода)-філософсько-етичне вчення, за яким насолода є найвищим благом, метою життя. Аскетизм – суворий спосіб життя з відмовою від життєвих благ і задоволення, відмова від гедонізму. Інтелектуальний роман – прозовий твір у якому виявляється схильність персонажів, ліричного героя до розумового самоаналізу, до абстрактного мислення. 

Номер слайду 11

 “Митець – творець прекрасного”;“Немає книг моральних або неморальних. Є книги добре написані або погано написані”;“Митець не має етичних уподобань”;“Будь-яке мистецтво не дає жодної користі”.

Номер слайду 12

Проблема краси і моралі в романі «Портрет Доріана Грея»Проблема співвідношення краси й моралі становить ядро роману Оскара Уайльда "Портрет Доріана Грея". Саме образ Краси є головним у романі Оскара Уайльда "Портрет Доріана Грея". Кожен із героїв так чи інакше пов'язаний із красою. Художник Безіл красу створює своїми руками, адже мистецтво оперує узагальненим поняттям краси. Краса — це однозначно гармонія, яка дарує насолоду. Доріан Грей — втілення земної краси, яка дарує не тільки насолоду, але й страждання. Сібіла Вейн — приклад особистості, яка віддала перевагу красі у земному її прояві. Лорд Генрі — інтелектуал, який вірив, що краса-ідеал може жити не тільки у мистецтві, а й у реальності. Власне, концепція геодонізму побудована на утопічних ідеях: індивідуум самодостатній. Як бачимо, в реальній дійсності самодостатній індивідуум буває лише егоїстом. Призначення людини у цьому світі — нести добро, чуйність, щирість. Саме це є справжньою земною красою людини. Людина не може бути красивою, якщо вона живе в гармонії із собою і в розладі з іншими людьми.

Номер слайду 13

Оскар Уайльд. Безіл Голуорд - художник,найвище за все цінить мистецтво. Доріан Грей – молодий, дуже вродливий юнак, Король Життя. Лорд Генрі – порочний і цинічний аристократ, Принц Парадоксестетизмдендизмгедонізм

Номер слайду 14

Питання для контролю. Поясніть, чому О. Вайльда називають письменником раннього модернізму. Дайте визначення поняття «естетизм» і віднайдіть його тенденції у романі «Портрет Доріана Грея»Розкийте головні філософсько-естетичні та моральні проблеми роману «Портрет Доріана Грея». У якому співвідношенні перебувають краса і мораль? Може краса, на думку автора, бути вільною від моралі? Як це вивільнення діє на особистість?Що таке парадокс? Розкрийте парадоксальний зміст висловлювань з передмови до роману «Портрет Доріана Грея»: Мистецтво не є засобом пізнання та перетворення дійсності, воно пізнає лиш красу, тобто саме себе. Життя і мистецтво абсолютно несумісні. Мистецтво шукає для себе зразки не в природі, а лише в самому собі. Навпаки, мистецтво є зразком для природи. Найвищим критерієм для витвору мистецтва є досконалість його форми, а не глибина розкриття проблем життя чи гострота моральної проблематики.

Номер слайду 15

джерелаhttps://www.ukrlib.com.ua/tvory-zl/printit.php?tid=7102https://www.google.com/search?q=%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%86+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%81+%D0%BE%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%80+%D1%83%D0%B0%D0%B9%D0%BB%D1%8 C%D0%B4&tbm=isch&ved=2ah. UKEwi. Bx_ayru. GDAx. WPov0 HHTm. OA8 QQ2-c. Ceg. QIABAA&oq=%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%86+%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%BE%D0%BA%D1%81&gs_lcp=Cg. Npb. Wc. QARg. DMgc. IABCABBAYMgc. IABCABBAYMgc. IABCABBAYMgc. IABCABBAYMgc. IABCABBAYMgc. IABCABBAYUABYAGDWL2g. Ac. AB4 AIABUYg. BUZIBATGYAQCq. AQtnd3 Mtd2l6 LWlt. Z8 ABAQ&sclient=img&ei=JS2m. Zc. Gg. D4_F9u8 Pu. Zy. Oo. Aw&bih=593&biw=1280&rlz=1 C1 GCEA_en. UA962 UA962&safe=active&ssui=on#imgrc=EHne. Ilok. Lha7a. M&imgdii=SZ56 WPkd6 U8il. Mhttps://parta.com.ua/ukr/referats/view/8077/https://www.ukrlib.com.ua/tvory-zl/printit.php?tid=7103

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 січня
Переглядів
2890
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку