Урок "Портрет Доріана Грея"

Про матеріал
Простежити життєвий шлях героя; розвивати критичне мислення; навички аналізу твору; самостійну роботу з текстом; зв´язне мовлення; спонукати учнів до роздумів про істинну красу людини, про співвідношення моральності і насолоди; виховувати моральну відповідальність за свої вчинки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Еволюція образу Доріана Грея

Номер слайду 2

Мета уроку :простежити життєвий шлях героя; розвивати критичне мислення; навички аналізу твору; самостійну роботу з текстом; зв´язне мовлення; спонукати учнів до роздумів про істинну красу людини, про співвідношення моральності і насолоди; виховувати моральну відповідальність за свої вчинки.

Номер слайду 3

Епіграф уроку: Краса… Вона робить принцами тих, хто її має. (О. Уайльд)Проблемне питання: Якою є справжня мораль роману «Портрет Доріана Грея?»

Номер слайду 4

Перегляд буктрейлера до твору«Портрет Доріана Грея»

Номер слайду 5

Ланцюжок асоціацій(Підібрати асоціації до поданих слів)Краса-Щастя- Еволюція-

Номер слайду 6

Бесіда. Що відобразив Безіл у портреті Доріана Грея? Як можна охарактеризувати спосіб життя героя? Чи може герой кохати по-справжньому? Як поставився герой до смерті Сібіл Вейн? Що штовхнуло Грея на вбивство Безіла? Чому Доріан вбиває Безіла, а не Гарі, слова якого змінили його життєвий курс?Хто винен у спотворенні Доріана? Визначте, які вчинки й дії спричинили зміни в «портреті-душі» Доріана Ґрея. Які наслідки вибору Доріана? Назвати етапи еволюції головного героя.

Номер слайду 7

Робота з текстом твору(Із наведених цитат доведіть,що Доріан залюбки грає роль Нарциса)У романі читаємо про Доріана, що він "мавпує, як дурник", "якось раз... поцілував - точніше, вдав, ніби цілує вуста, намальовані на тому портреті", з"щоранку він довго простоював перед портретом, милуючись ним, інколи він відчував, що майже закоханий у нього". "Він усе дужче закохувався у власну вроду і з дедалі гострішою цікавістю спостерігав розпад своєї душі". Серед особистих речей Доріана Грея - один із численних дарунків лорда Генрі: "овальне ручне дзеркало в рамі із слонової кістки, прикрашене купідонами". У нього герой полюбляє дивитися.

Номер слайду 8

Творчо-практична робота Зобразіть графічно сходинки падіння (деградацію особистості) Доріана Ґрея, (зробити висновок)Усвідомлення героєм своєї вроди, страх її втратити, водночас — утратити y любов людей, їхнє захоплення ним/ Розрив із Сібіл Вейн, яку він покохав як актрису з її театральними мовою, жестами, костюмами, пристрастями, а не як реальну людину, дівчину. Захоплення книгою, що розбудила в ньому нездорові марення та мрії. Пересичення, розпуста. Убивство Безіла, доведення до самогубства Алана Кемпбела. Відчуття постійного страху, манія переслідування після зустрічі з братом Сібіл — Джеймсом Вейном. Убивство власної совісті, душі. Висновок: -У людини завжди є вибір: піддатися чи опиратися спокусі. Як ви гадаєте, чому Доріан Грей піддався їй?

Номер слайду 9

Колективна робота Робота над визначенням рис характеру Доріана «Як змінився портрет?» 122234567

Номер слайду 10

Робота в групах Вправа «Годинник часу»Складання сенкану(Образ героя 19 ст. та 21 ст.)Доріан (19 ст.)Доріан (21 ст.)

Номер слайду 11

Творча робота. Шкала думок. Краса… Вона робить принцами тих, хто її має.

Номер слайду 12

Вправа «Мікрофон»Аналіз проблемного питання. Якою є справжня мораль роману «Портрет Доріана Грея»

Номер слайду 13

Рефлексія. Метод «Рюкзак»: Я запам’ятаю…Я візьму в життя…Я викину на смітник.

pptx
Додано
22 січня
Переглядів
317
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку