Презентація "Система образів роману О.Вайлда «Портрет Доріана Грея»"

Про матеріал
Презентація містить характеристику основних персонажів роману та їх вплив на Доріана Грея/його вплив на долю героя
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Система образів роману О. Вайлда «Портрет Доріана Грея»Головні герої твору «Портрет Доріана Грея» люди, які так і не стають щасливими

Номер слайду 2

Домашнє завдання. Дібрати текстовий матеріал до теми «Еволюція головного героя»Виконати тести у Гугл. Формах

Номер слайду 3

Ядром обраної системи, побудованої О. Вайльдом, є 3 персонажі – лорд Генрі Воттон, Безіл Голуорд і Доріан Грей. Система другорядних персонажів також є значимою і служить для розкриття авторського замислу. Другорядні персонажі роману (Сибілла Вейн, Джеймс Вейн, містер Ерскін, Алан Кемпбел, Адріан Синглтон та інші) вступають у складну структуру стосунків з вище зазначеними героями. Вони взаємодіють з ними, висвітлюючи їхні моделі поведінки у різних ситуаціях, і демонструють життєві установки головних героїв з різних боків.

Номер слайду 4

У кожному з персонажів роману присутні автобіографічні риси. Так, наприклад, гедонізм, декларуємий О. Вайльдом як естетичний напрям, стає головним принципом для його героя – лорда Генрі Уоттона. Так само, як і О. Вайльд, Безіл Голуорд представлений у романі художником, мета якого полягає у пошуках ідеала краси. Спосіб життя автора роману можна спроєктувати на спосіб життя одного з головних героїв Доріана Грея. Але жодного з головних героїв роману неможна повністю ототожнити з особистістю самого Оскара Вайльда.

Номер слайду 5

Доріан Грей – юнак, наділений неймовірною красою. Потрапляючи під вплив ідей нового гедонізму, які проповідує лорд Генрі, присвячує своє життя жадобі насолод і пороку. Це фігура двоїста. У ньому поєднуються тонкий естет і навіть романтик і порочне, безжалісний злочинець і розпусник. Ці дві протилежні сторони його характеру перебувають у постійній боротьбі один з одним. Дана подвійність героя характерна для багатьох готичних романів.

Номер слайду 6

Безіл Голворд – художник, який написав портрет Доріана Грея. Від інших героїв його відрізняє крайня прихильність до Доріана Грея, в якому він бачить ідеал краси і людини. Іншими словами, він є переможеним ангелом хранителем Доріана Грея.

Номер слайду 7

Художник, який створив чарівний портрет Доріана Грея. Для нього краса і доброта, естетичне й етичне є неподільними явищами. Це стан душі: людина з почуттям прекрасного не може бути аморальною, отже, не потребує моралізаторських повчань. Мабуть, тому він і не повчає та не засуджує Доріана, а лише закликає його до покаяння (щоправда, при цьому гине).

Номер слайду 8

Лорд Генрі – аристократ, проповідник ідей нового гедонізму, «Принц Парадоксів». Його парадоксальне, суперечливе мислення перейнято критикою на все викторіанское англійське суспільство. Є своєрідним Мефістофелем для Доріана Грея.

Номер слайду 9

"Дивна з тебе людина, Гаррі! Ти ніколи не кажеш нічого морального і ніколи не робиш нічого неморального. Твій цинізм – це тільки поза", – зауважує Голуорд. Лорд Генрі, як витончений естет, розуміється на красі й перетворює її на джерело насолоди. Його можна назвати теоретиком та ідеологом естетизму. Цей образ іноді трактують як образ змія-спокусника, оскільки його слова Доріан сприймає як програму дій, реалізує їх на практиці і поширює серед "золотої молоді". І справді, моральне падіння Доріана відбувається під безпосереднім керівництвом лорда Генрі, людини непересічної, яка озвучує деякі з власних парадоксальних суджень письменника. Вайльд цінує передусім гру розуму, чи не тому й холодний цинік лорд Генрі цікавиться не пошуком істини, а прагненням до блискучої фрази: "Він грав думкою й ставав зарозумілий. Він підкидав її в повітря й перевертав її, випускав її з рук і знову ловив, прикрашав її райдужними фарбами фантазії й окриляв парадоксами". Проте водночас лорда Генрі навряд чи можна вважати й таким собі холодним експериментатором, оскільки він передбачає наслідки і навіть чесно попереджає про них Доріана. Утім, він байдужий до того, чому бракує вишуканості, тож і в житті, і в смерті шукає лише красу.

Номер слайду 10

Сибіла Вейн – актриса, один з найдивовижніших образів роману. До зустрічі з Доріаном жила в своєму вигаданому світі, світі театру, була талановитою актрисою. Любов показала їй всю штучність її світу, де вона не жила, а тільки грала. З любов’ю в її душі зникає талант, так як вона намагається вирватися зі світу ілюзій в світ справжній. Але саме це і призводить до її загибелі.

Номер слайду 11

Сімнадцятирічна дівчина, у яку закохався Доріан Грей. Сібіл грала у театрі неперевершено доти, доки жила своїми ролями. Покохавши Доріана, вона зізналася, що мистецтво для неї стало неважливим. Вона не могла вдавати на сцені кохання, коли відчувала це почуття по-справжньому лише до Доріана. Сібіл стала першою даниною гедонізму Доріана Грея. Вона вразила його незвичайним талантом актриси. Але кохання Доріана швидко минуло, коли Сібіл не змогла більше вдавати кохання на сцені. Не отримавши насолоди від вистави, Доріан Грей грубо відштовхнув дівчину не тільки від себе, а й від життя – вона отруїлася. Цитати: "…на сцену ступила Сібіл Вейн. Вона й справді була дуже гарна – лорд Генрі навіть визнав у думці, що таку вроду йому рідко доводилось бачити. В її сором'язливій грації і боязкому виразі очей було щось від молодої сарни. Легка барва, наче тінь троянди в срібному дзеркалі, заграла на щоках дівчини, коли їй передався щирий запал залюдненої зали. Вона відступила два кроки, і губи її затремтіли".

Номер слайду 12

Джеймс Вейн – брат Сибіли, моряк. Джеймс дуже піклується про свою сестру та хвилюється за її стосунки з Доріаном. Не довіряючи мотивам своєї матері, він вважає, що інтерес місіс Вейн до багатства Доріана не дозволяє їй належним чином захищати Сібіл. Людина військової виправки, практично втратив сенс життя після самогубства Сибіли. Знаходить упокоєння в бажанні помсти. Пані Вейн – мати Джеймса та Сибіли. Вона сприймає Доріана Грея як чудовий союз для своєї доньки через його багатство; однак цей прихований мотив затьмарює її судження та робить Сібіл вразливою.

Номер слайду 13

Алан Кемпбелл – близький друг Доріана, який розірвав з ним відносини через заплямовану репутацію. Леді Агата – Тітка лорда Генрі. Вона займається благодійністю. Лорд Фермор – запальний дядько лорда Генрі. Лорд Фермор розповідає Генрі історію походження Доріана. Вікторія Воттон – дружина лорда Генрі. Віктор – вірний слуга Доріана. Місіс Ліф – літня економка Доріана Грея. Серйозно ставиться до своєї роботи.

Номер слайду 14

Образи-символи роману. Доріан Ґрей — це втілення вічної молодості;Безіл символізує служіння мистецтву;лорд Генрі є виразником ідей гедонізму;актриса Сібіл уособлює театральність життя;портрет — символ прихованого, душі (якою вона може бути насправді, якщо людина відчуває безкарність).

Номер слайду 15

Визначте ставлення до краси. Доріана Грея. Лорда ГенріБезіла Голуорда. Яку роль у житті Доріана відіграли лорд Генрі і Безіл Голуорд?Чому Доріан Грей закохався в Сібілу Вейн не як у реальну жінку, а як у сценічний образ?Якою була реакція Доріана на смерть Сібіли Вейн?Питання для контролю:

Номер слайду 16

Джерела https://dovidka.biz.ua/portret-doriana-greya-golovni-geroyi/https://dpzl.dp.ua/files/-----------------------_50oxlg99.11,12.pdfhttps://lms.e-school.net.ua/courses/course-v1: UIED+Foreign-literature-10thgrade+2020/courseware/2c3da1035de04bc79047d0a953cda671/207bdc37ae884d2f9119162d73b32239/?activate_block_id=block-v1%3 AUIED%2 BForeign-literature10thgrade%2 B2020%2 Btype%40sequential%2 Bblock%40207bdc37ae884d2f9119162d73b32239https://www.ukrlib.com.ua/review-zl/printit.php?tid=10837

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Ільченко Алла Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Лісницька Євгенія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 січня
Переглядів
4672
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку