Презентація "Османська імперія"

Про матеріал
Цікаві факти про Османську Імперію Велика Османська імперія була заснована в 1299 році на землях Малої Азії вихідцем з середньовічного племені Огуз Османом I. Проіснувала ця імперія аж до 1923 року. Всього імперією Османів правили 36 султанів, але оскільки деякі з них, як-от Мурат II, Мехмет II та Мустафа I правили по два терміни, загальна кількість султанів зросла до 39.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Всесвітня історія 8 клас Тема: “Османська імперія.” Підготувала М.С. Ковалевська

Номер слайду 2

Яку назву отримав період в історії людства, що розпочався на рубежі XV–XVI ст.?

Номер слайду 3

 Ра́нній нови́й пері́од — період всесвітньої історії XVI—XVII століть. 

Номер слайду 4

Які зміни в житті людей дозволили вважати, що наступила нова епоха?

Номер слайду 5

Географічні відкриття, зародження культури, архітектури, освіти, винаходи

Номер слайду 6

Як називаються економічні відносини, які прийшли на зміну феодалізму?

Номер слайду 7

Буржуазія (франц. bourgeoisie, від пізньолат. burgus – укріплене місто) – панівний клас капіталістичного суспільства, який володіє основними засобами виробництва, живе за рахунок додаткової вартості, отриманої внаслідок використання найманої праці.

Номер слайду 8

Назвіть держави, де відбулися буржуазні революції

Номер слайду 9

Нідерландська революція (1566-1648) Англійська революція (1640-1660). Французька революція (1789-1799).  Революція в Німеччині (1848-1849)

Номер слайду 10

 Нідерландська буржуазна революція) — успішна революція сімнадцяти провінцій у боротьбі за незалежність від Іспанської імперії. Північні провінції здобули незалежність спочатку de facto — фактично, а у 1648 р. de jurй — юридично. Параграф 11

Номер слайду 11

Англійська буржуазна революція - це процес переходу у Королівства Англія від абсолютної монархії до конституційної, за якої влада короля обмежена владою парламенту, а також гарантовані цивільні свободи. Параграф 13

Номер слайду 12

. Францу́зька револю́ція (фр. Rйvolution franзaise [ʁevɔlysjɔ̃ fʁɑ̃sɛːz]) почалася у травні 1789 року, коли Старий порядок було скинуто, а замість нього встановлено конституційну монархію. У вересні 1792 року монархію замінено на Першу французьку республіку, а в січні 1793 було страчено короля Людовика XVI. Відтак почався період політичної нестабільності, що завершився призначенням Наполеона першим консулом в листопаді 1799. Цю дату прийнято вважати кінцем революції. Параграф 9,10

Номер слайду 13

Революція 1848—1849 років у Німеччині (нім. Deutsche Revolution von 1848/49) або Березнева революція (нім. Mдrzrevolution) — революційні події, які тривали з березня 1848 до пізнього літа 1849 в Німецькому союзі, відома також під назвою «Баденська війна».

Номер слайду 14

Османська Імперія — могутня держава, що існувала на політичній карті світу понад шість століть. На початку 20-го століття Імперія була реорганізована, і нині вона відома нам, як Туреччина. Але довгі століття історії не пройшли даремно, зробивши Туреччину країною з найбільшою кількістю історичних пам'яток у світі. Не дивно, що мільйони людей щороку приїжджають сюди не тільки за пляжним відпочинком, але і для того, щоб ознайомитися зі спадщиною Османської Імперії.

Номер слайду 15

Селім І Явуз(Грізний) (1470 -1520) - султан Османської імперії (з 25 квітня 1512), який протягом свого правління вдвічі збільшив її територію. Син Баязида II, батько й попередник Сулеймана Пишного.

Номер слайду 16

Селім народився 1470 р. Він був надзвичайно честолюбною людиною. Одного разу заявив, що хоче, як Александр Македонський, підкорити весь світ. Щоб посісти престол, він змусив батька зректися, а, за тим, перш ніж його старші брати встигли оговтатися, захопив першість. Згодом він наказав їх убити.

Номер слайду 17

У переможній війні проти Ірану Селім I завоював країни Закавказзя — Азербайджан, частину Вірменії, Грузії, Дагестан і Курдистан. Після цього розпочав завоювання Сирії та Єгипту.

Номер слайду 18

Жорстокість Селіма I жахала і ворогів, і друзів. Під час війни проти іранського шаха він наказав винищити 40 000 осіб, єдиною провиною яких була вірність шахові.

Номер слайду 19

Періодом найвищого розквіту Османської імперії вважають правління Сулеймана І Пишного (1520—1566 рр.). Він був наймогутнішим із турецьких султанів за весь час існування Османської імперії.

Номер слайду 20

Сулейма́н І -відомий на Заході як Величний або Пишний, у своїй державі як Кануні (Законодавець) - османський султан з 1520 до 1566. Був сином Селіма І Грізного та Айше Хафси Султан. Сулейман став найвизначнішим правителем Сходу XVI століття, бувши на вершині військової, політичної і економічної могутності Османської імперії. Дружиною султана Сулеймана I була Хасекі Хюррем Султан, відома як Роксолана. Складав вірші, захоплювався ювелірною справою, був вправним ковалем та особисто брав участь у виливанні гармат для своєї армії.

Номер слайду 21

Сулейман був сином Селіма І. Його ще юнаком почали залучати до участі у вирішенні державних справ. Одним із головних напрямків діяльності Сулеймана І стали війни з метою підкорення країн Близького Сходу, Східної Європи та узбережжя Середземного моря. Сулейман І уславився ще й тим, що створив великий флот.

Номер слайду 22

Під час ведення війн за підкорення країн Європи Сулейман І виявив себе не лише видатним полководцем, а й людиною, яка чудово орієнтувалась у складнощах європейської політики та протиріччях християнського світу. Християнство як релігія не викликало інтересу Сулеймана І, але він чудово розумів велику користь від релігійного розколу в Європі.

Номер слайду 23

Величезний вплив на Сулеймана І, за свідченнями сучасників, справляла його дружина Роксолана, за переказами — українка, Настя Лісовська, захоплена в полон татарами.

Номер слайду 24

Сулейман І багато уваги приділяв розвиткові своєї держави. При ньому було впорядковано законодавство імперії. Поважаючи законодавчу діяльність султана, народ називав його шанобливо “кануні”(“законодавець”)

Номер слайду 25

КУЛЬТУРА ОСМАНСЬКОЇ ІМПЕРІЇ Мечеті

Номер слайду 26

Величезним був внесок Сулеймана І і в розвиток культури, яка за його правління досягла набагато вищого рівня, ніж у більшості країн тогочасної Європи. Мечеть Сулейманіє

Номер слайду 27

Мавзолеї

Номер слайду 28

Цікаві факти про Османську Імперію Велика Османська імперія була заснована в 1299 році на землях Малої Азії вихідцем з середньовічного племені Огуз Османом I. Проіснувала ця імперія аж до 1923 року. Всього імперією Османів правили 36 султанів, але оскільки деякі з них, як-от Мурат II, Мехмет II та Мустафа I правили по два терміни, загальна кількість султанів зросла до 39.

Номер слайду 29

Схема державного управління в Османської імперії

Номер слайду 30

Під час своєї влади, Османська імперія охоплювала Анатолію, Близький Схід, частину Північної Африки та Південно-Східну Європу.

Номер слайду 31

В імперії існував досить дивний звичай, що стосувався проведення смертних вироків. Якщо на смерть було засуджено високопоставлену ​​особу, вона могла кинути виклик катові і спробувати пробігти певну відстань швидше ката, таким чином зберігши своє життя. Правда, зазвичай все одно молоді та витривалі кати бігали швидше товстих і розпещених чиновників. Османський султан Мехмед Другий не тільки вбив усіх своїх братів, щоб уникнути конкуренції за престол, але і прийняв закон, згідно з яким кожен майбутній султан був зобов'язаний вбивати всіх своїх братів. Закон проіснував дві сотні років, поки інший султан не замінив вбивство на довічне тюремне ув'язнення. Султан Селім Грізний прославився тим, що за найменшу провину стратив великого візира, який фактично був другою особою в Османській Імперії. При цьому султанові візири змінювалися так часто, що вони взяли у звичку завжди носити з собою заповіт.

Номер слайду 32

В Османській Імперії всі немусульмани платили додаткові податки грошима або дітьми, які віддавалися на навчання людям султана, щоб в майбутньому поповнити ряди його особистої гвардії. Мусульманин, який перейшов в іншу віру, в Османській Імперії карався смертною карою. Послідовники ж інших релігій могли легко прийняти іслам, це навіть заохочувалося султаном. Півмісяць став одним з основних символів ісламу саме за часів розквіту Османської Імперії. У 16-17 століттях Османська Імперія прославилася своїми тюльпанами, які активно культивувалися в цих краях і звідси поширювалися по інших країнах.

Номер слайду 33

Населення Османської імперії Султан Яничари Башібузуки

Номер слайду 34

Номер слайду 35

XVI ст. було часом найбільшої військової та політичної могутності Османської імперії. У першій половині ХVІ ст. вона приєднала до своїх володінь значні території на Близькому Сході та в Північній Африці. Здійснено це було султаном Селімом І Грізним (1512—1520 рр.).

Номер слайду 36

Турецькі кораблі в XVI ст. плавали всіма морями та океанами, сягаючи навіть берегів Індії.

Номер слайду 37

Головною перепоною на шляху до підкорення Європи була Габсбурзька імперія, тому султан став усіляко підтримувати її релігійних ворогів — протестантів. В Угорщині, наприклад, він сприяв поширенню кальвінізму. Таке ставлення до протестантів стало причиною того, що прихильники протестантства дивилися на Сулеймана І, як на свого захисника.

Номер слайду 38

ОСЛАБЛЕННЯ ОСМАНСЬКОЇ ІМПЕРІЇ • безперервні війни призвели до погіршення становища населення • військові все більше почали виявляти інтерес до господарської діяльності, відходили від служби • після Великих географічних відкриттів торгові шляхи перенесені із Середземного моря до Атлантики • утворення в 1684 р. антитурецької «Священної ліги», до якої увійшли Австрія, Польща, Венеція. Росія

Номер слайду 39

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Параграф 16

Номер слайду 40

ВІЙНИ ОСМАНСЬКОЇ ІМПЕРІЇ 1. Назвіть території, які увійшли до Османської імперії в 1512 р. 2. Назвіть території, які були завойовані за часів правління Селіма I. 3. Назвіть території, які були завойовані за часів правління Сулеймана I. 4. Назвіть держави, які перебували у васальній залежності від Османської імперії. 5. Назвіть дати і місця найважливіших подій. 6. Назвіть держави, які межували з імперією Османа.

Номер слайду 41

Співвіднесіть терміни та поняття а) Султан 1) болгарські та сербські партизани б) Гайдуки 2) глава держави імперія Османа в) Яничари 3) воїни-добровольці, що служили тільки за військову здобич г) Башибузуки 4) привілейована піхота в турецькій армії

Номер слайду 42

Співвіднесіть дати та події а) 1453 р 1) облога Відня б) 1526 р. 2) битва при Лепанто в) 1529 р 3) узяття Константинополя г) 1571 р. 4) розгром турків під Віднем д) 1683 р. 5) битва при Могачі, перемога турецьких військ

ppt
Додано
8 лютого 2022
Переглядів
5628
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку