Архітектура і мистецтво доби Середньовіччя

Про матеріал

Дану розробку можна використати на уроці Всесітньої історії для 7 класу на тему "Архітектура і мистецтво доби Середньовіччя".

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Архітектура і мистецтво доби Середньовіччя. Коваль Валентина Петрівнаучитель історії Жашківського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів №2 Жашківської міської ради Черкаської області

Номер слайду 2

Упродовж переходу Західної Європи до доби Середньовіччя відбулося поєднання високих досягнень Античності з духовним життям варварського світу – народилася середньовічна культура.

Номер слайду 3

Стилістичні особливості середньовічного мистецтва ІХ-ХІІ ст. яскраво втілені в архітектурі. Архітектура – це мистецтво проєктування і будівництва споруд і їхніх комплексів, що формують простір для життя і діяльності людини. Визначні зразки архітектурних споруд є культурно-історичними пам'ятками.

Номер слайду 4

Архітектурні стилі Середньовіччяроманськийготичний

Номер слайду 5

У Х столітті в середньовічній архітектурі поширюється єдиний загальноєвропейський стиль – романський. Назва стилю походить від слова «Roma» - Рим, і пояснюється тим, що в середньовічному будівництві використовувалися архітектурні традиції давніх римлян.

Номер слайду 6

Романський стиль – перший загальноєвропейський стиль в архітектурі (Х-ХІІ (ХІІІ)ст.), для якого характерні масивні споруди-фортеці.

Номер слайду 7

Основними типами архітектурних споруд в романську епоху були замки, монастирські ансамблі та храми. Серед їхніх відмітних особливостей: масивні кам'яні склепіння, потужні стіни з нечисленними вузькими вікнами, ступінчасті заглиблені входи.

Номер слайду 8

Романські будови не були багатими на архітектурні оздоблення ні ззовні, ні всередині. Найважливіший їхній елемент – вежі.

Номер слайду 9

Ознакою романського стилю є також напівкруглі арки на стінах, в отворах вікон, біля входу в собор. Стіни храмів і замків прикрашали фресками, широко використовували для їхнього оздоблення вітражі. У центрі розміщували зображення Ісуса Христа або Богоматері, нижче – ангелів, апостолів, святих. Своєю суворістю і могутністю романські храми нагадують фортеці.

Номер слайду 10

ПРО РОМАНСЬКУ АРХІТЕКТУРУ З роману Віктора Гюго «Собор Паризької Богоматері» Більшість романських храмів будувались у неспокійний час загарбницьких і громадянських війн. Якщо була потреба, храми ставали фортецею для захисту від ворогів. У романському стилі, що є найстародавнішим і найглибшим, у середньовічній Європі переважає напівкругле склепіння, підтримуване грецькою колоною. Хай яким би різьбленням та скульптурою була прикрашена оболонка собору, завжди під нею знаходиш римську базиліку. На цій незмінній основі кількість дзвіниць, шпилів змінюється безліч разів, відповідно до фантазії століття, народу, мистецтва. Статуї, вітражі, розети, арабески, різьблені прикраси, барельєфи... Звідси дивовижна зовнішня різноманітність цих будов... Стародавня сім’я похмурих, таємничих, приземкуватих храмів, наче придавлених круглим і широким склепінням, була пройнята військовим духом: могутні у своїй суворості й масивності стіни з вузькими вікнами, величезні вежі. Головні елементи будівлі — міцні круглі арки, важкі колони та стовпи, що підтримують дах.

Номер слайду 11

Із середини ХІІ ст. в Європі розвивався готичний стиль. Його назва виникла в Італії пізніше, у ХVІ ст., і була пов'язана з назвою варварських племен готів.

Номер слайду 12

Готичний стиль – це художній стиль (ХІІ – ХV (ХVІ) ст.), поширений у Західній і Центральній Європі, для архітектури якого властиві великі споруди зі стрілчастими склепіннями та значною кількістю кам'яного різьблення та скульптурних прикрас.

Номер слайду 13

Найважливішими ознаками готичного стилю є тонкі стіни, висока аркова стеля, великі вікна, прикрашені вітражами, просторі зали. Важливою особливістю була спрямованість будівлі вгору. Конструкція спиралася на опорні стовпи, простір між якими забудовувався. Це дало змогу споруджувати собори небаченої висоти з тонкими стінами і великими стрілчастими вікнами.

Номер слайду 14

ПРО ГОТИЧНУ АРХІТЕКТУРУЗ роману Віктора Гюго «Собор Паризької Богоматері»Собор Паризької БогоматеріНасамперед перед нами постають три стрілчастих портали, а над ними — ажурний карниз, неначе оздоблений мереживом із двадцяти восьми ніш із статуями королів, величезне центральне вікно-розетка між двома боковими вікнами і високий ряд арок.... Стрілчасте склепіння, принесене з Хрестових походів... неподільно пануючи відтоді, визначило стиль побудови Собору. Те, що ми тут казали про фасад, слід сказати й про весь храм, а сказане про кафедральний собор Парижа стосується всіх християнських храмів Середньовіччя. Усе в цьому мистецтві логічне й пропорційне.

Номер слайду 15

Собор Паризької Богоматері (Нотр-Дам де Парі) – собор у Парижі (Франція), присвячений Діві Марії матері Ісуса Христа. Один з найпрекрасніших витворів готичного мистецтва. Стоїть на острові Сіте, на місці першої християнської церкви Парижа, базиліки Святого Стефана.

Номер слайду 16

Важливим елементом архітектурного оздоблення є скульптура. У готичному храмі скульптура ніби сповнює споруду рухом. Вона відіграє роль і архітектурного оздоблення, і енциклопедії знань і уявлень про світ середньовічної людини.

Номер слайду 17

Шедеврами готичної скульптури вважають портретні зображення маркграфа Еккехарда і його дружини Ути в Наумбурзькому соборі.

Номер слайду 18

Поява великих вікон сприяла розквіту вітражів – сюжетних картин та орнаментів із кольорового скла. У ХІІІ ст. вітражі поширилися по всій Європі. У католицьких храмах вони відтворювали біблійні сюжети й замінили розписи.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Практичні завдання

Номер слайду 21

Перші два загальноєвропейські архітектурні стилі – романський і готичний – прийшли в Україну з Польщі, Угорщини та Чехії. На думку дослідників, низка українських храмів зберігає елементи цих стилів. Риси романського стилю в поєднанні зі староукраїнською архітектурою можна побачити в церкві Св. Пантелеймона (ХІІст.) в Галичі, Успенському соборі Єлецького монастиря Чернігова.

Номер слайду 22

Елементи готичного стилю збереглися у Луцькому замку, Львівському кафедральному костелі, церкві Святої Єлизавети в Хусті та храмі Вознесіння у Виноградові на Закарпатті, у готичних соборах міста Городок, що на Львівщині. Дерев'яні церкви періоду готики й нині запрошують мирян.

Номер слайду 23

Цікава історія

Номер слайду 24

Провісник Раннього Відродження Джото ді Бондоне першим відійшов від середньовічних законів зображення простору, зробивши свої картини реалістичними.

Номер слайду 25

Донателло став першим скульптором від часів античності, якому вдалося відтворити красу оголеного людського тіла. Найвизначнішим твором є бронзова статуя «Давид» (близько 1440 р.). Митець зобразив юного героя після його перемоги над велетнем Голіафом. Подібно до грецьких богів і героїв, Давид не прикриває свого стрункого тіла.

Номер слайду 26

На замовлення цеху зброярів Донателло виконав статую «Святий Георгій» (покровитель воїнів) (1415-1417 рр.). Створений скульптором образ молодого воїна став романтичним образом Франції.

Номер слайду 27

Особливе місце посідає творчість італійського художника Сандро Боттічеллі – найвидатнішого майстра Раннього Відродження. Протягом кількох років Боттічеллі виконував замовлення для могутніх правителів Флоренції – роду Медічі. Одна з картин Боттічеллі – «Поклоніння волхвів», на думку істориків, зображує саме цю родину.

Номер слайду 28

Дві найбільш прославлені свої композиції – «Народження Венери» (близько 1484 р.) і «Весна» (близько 1485 р.) – Боттічеллі присвятив Джуліано Медічі і його коханій Сімонетті Веспуччі, прекрасний образ якої художник втілює майже в усіх своїх живописних роботах.

Номер слайду 29

Перевіримо знання. Схарактеризуйте архітектурні стилі епохи Середньовіччя. Які роботи митців Раннього Відродження вам відомі?Яку атмосферу в католицькому храмі створюють вітражі?Поясніть, які історичні умови розвитку середньовічної культури впливали на розвиток мистецтва на різних етапах доби Середньовіччя.

Номер слайду 30

Домашнє завдання Уявіть себе співробітником туристичної фірми. Для рекламної компанії нового туру країнами Європи вам необхідно підготувати буклет «Живопис у камені: середньовічні замки та собори туристичної Європи».

pptx
Додано
11 лютого 2022
Переглядів
8823
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку