Презентація "Основи автоматики і робототехніки"

Про матеріал
Презентація присвячена українським ученим, які внесли свій вклад у формуванні сучасного стану й розвиток інформаційних технологій, автоматики та робототехніки. Призначений для формулюванні нових знаннь у здобувачів освіти за розділом Основи автоматики і робототехніки.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Розділ 1 Основи автоматики і робототехніки. Тема ВНЕСОК УКРАЇНСЬКИХ УЧЕНИХ У ФОРМУВАННЯ СУЧАСНОГО СТАНУ Й РОЗВИТОК ІНФОРМАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ, АВТОМАТИКИ ТА РОБОТОТЕХНІКИ.. Група 3 АСПідготувала: викладач II категорії Пащенко П. ОВище професійне училище № 94

Номер слайду 2

ФОРМУЛЮВАННЯ МЕТИ УРОКУВи дізнаєтеся про:1. Основні поняття автоматики і робототехніки;2. Внесок українських учених у формування сучасного стану й розвиток інформаційних технологій, автоматики та робототехніки.

Номер слайду 3

Основні поняття автоматики і робототехніки. Автоматизація — це напрям розвитку техніки й технологій, що характеризується звільненням людини не тільки від фізичної праці, пов’язаної з виробничими процесами, а й від оперативного керування відповідними механізмами (мал. 1). Автомат (від грец. automatos — самодіючий) — пристрій, машина, що виконує всі операції за заданою програмою, яка не потребує безпосередньої участі людини в процесі отримання, передавання, розподілу (використання) енергії, матеріалів або інформації.

Номер слайду 4

Основні поняття автоматики і робототехніки. Робот — це машина, створена людиною й керована нею або безпосередньо, або опосередковано через програму, створену людиною. Датчик (давач) — пристрій, вузол машини (автомата), призначений для перетворення зовнішнього впливу на сигнал, що може опрацьовуватися автоматом.

Номер слайду 5

Основні поняття автоматики і робототехніки. Залежно від виконуваних завдань роботів умовно поділяють на промислові, військові, медичні тощо (мал. 2).

Номер слайду 6

Дізнайтеся більше Слово «робот» слов'янського походження. Його придумав чеський письменник Карел Чапек, який описав «механічних людей» 1920 року, утворивши його від слова «робота». 1942 року американський письменник-фантаст Айзек Азімов уперше вжив термін «робототехніка», а також сформулював три закони для роботів.

Номер слайду 7

Три закони для роботів: 1. Робот повинен виконувати накази людини.2. Не завдавати людині шкоди.3. Уміти захищати себе, якщо це не суперечить закону 2.

Номер слайду 8

Внесок українських учених 1948 року в Києві під керівництвом С. Лебедєва було розроблено ЕОМ МЕРМ (малая електронна рахункова машина). Це була найбільш швидкодіюча ЕОМ на той час у континентальній Європі. Лебедєв Сергій Олексійович

Номер слайду 9

Внесок українських учених (1958-1961) було розроблено й запущено в серію універсальну керуючу машину «Днепр» (керівник проекту В. Глушков). Ві́ктор Миха́йлович Глушко́в

Номер слайду 10

Внесок українських учених Погребинський Соломон Беніамінович став головним конструктором ЕОМ «Київ» і згодом головним конструктором ЕОМ «Промінь» 1963 року на Сєвєродонецькому заводі обчислювальних машин було розпочато серійне виробництво ЕОМ «Промінь (ідеї В. Глушкова про персональну ЕОМ для інженера)». Погребинський С

Номер слайду 11

Внесок українських учених Одна з перших у світі персональних ЕОМ. Випускалася серійно та призначалася для використання в навчальних закладах, невеликих інженерних бюро та наукових відділах. 1965 року на ЕОМ серії «МИР» (від рос. — машина инженерных расчетов) застосували апаратну реалізацію мови програмування Аналітик, що дозволило проводити аналітичні перетворення, у тому числі диференціювання та інтегрування формул.

Номер слайду 12

Внесок українських учених 1966 року в Інституті кібернетики АН УРСР під керівництвом В. Глушкова завершено розробку проекту великої ЕОМ «Україна», ідеї якої пізніше були використані у великих американських ЕОМ 1970-х років.

Номер слайду 13

Внесок українських учених 1972 року в Інституті кібернетики АН УРСР під керівництвом М. Амосова було створено автономний транспортний робот «Таїр»

Номер слайду 14

Внесок українських учених На розробках Інституту кібернетики УРСР, під керівництвом М. Амосова , протягом 1975-1980 років було створено понад 100 промислових роботів, організовано серійне виробництво 40 моделей. Микола Михайлович Амосов відомий насамперед як хірург – один із найкращих у світі. Однак мало хто знає, що він також є засновником біокібернетики в Україні. М. Амосов

Номер слайду 15

Внесок українських учених Патон Євген Оскарович (05.03.1870-12.08.1953 )Особливе місце серед промислових роботів посідають роботи-зварники, визнаним лідером серед розробників яких є Інститут електрозварювання імені Євгена Патона НАН України

Номер слайду 16

Внесок українських учених 1918-12020 Перші автомати для зварювання українські вчені під керівництвом Є. Патона розробили ще під час Другої світової війни і вперше у світі застосували для зварювання танкової броні. Сьогодні інститут розробляє й випускає широкий асортимент зварювальних роботів, які користуються попитом не тільки в Україні, але й за кордоном. Борис Євгенович Патон

Номер слайду 17

Закріплення вивченого матеріалу1. Виберіть правильне і найбільш точне визначення. Автомат - це:а) пристрій або машина, що допомагає виконувати роботу;б) механічна машина, якою керує людина;в) машина, якою управляє тільки штучний інтелект;г) пристрій, машина, апарат або прилад, що діє без участі людини.

Номер слайду 18

Закріплення вивченого матеріалу. Автоматизація — це. Автомат – це Робот — це. Датчик (давач) —Нагадайте три закони для роботів. Пригадайте українських учених, які зробили внесок в розвиток робототехніки

Номер слайду 19

Висновок Уроку Роботи навколо нас. Іноді вони маленькі і непомітні, іноді великі індустріальні. Ми їх сприймаємо частиною мрій про далеке безтурботне майбутнє людства або як загрозу його зникнення. Вони оживають у фільмах, коміксах, книгах, наукових лабораторіях та автоматизованих заводах і кожного разу вражають людей новими можливостями та перспективами. Вітчизняна робототехніка відроджується разом з усією нашою промисловістю, економікою і народним господарством в цілому. Робототехніка швидко охопила всі основні галузі господарства.

Номер слайду 20

Рефлексія - Якою була тема уроку?- Що ви дізнались нового на уроці- Що вам найкраще запам'яталось?

Номер слайду 21

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Підготувати доповідь про одного з видатних українських науковців у галузі технології.

pptx
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний рівень) 10 клас (Коберник О.М. та інші)
Додано
26 жовтня 2021
Переглядів
5217
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку