Презентація "Основи енергозбереження"

Про матеріал
Презентація до теми Основи енергрзбереження містить у собі визначення, що таке енергоефективність, енергозбереження, звідки походить слово «енергія», в яких одиницях вимірюється енергія та містить цікави факти а також тренувальні вправи з цієї теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вище професійне училище № 94 Тема: Основи енергозбереженняурок перевірки і корекції знань, умінь і навичок. Група 1 ЕПідготувала: викладач спец.дисциплін II категорії ПАЩЕНКО П. О. « Основи енергозбереження; раціональна робота електрообладнання»Професія: «Електромонтер з ремонту та обслуговування електроустаткування»

Номер слайду 2

Дайте відповідь на запитання:1. Що таке енергоефективність?2. Що таке енергозбереження?3. Звідки походить слово «енергія»?4. Які форми енергії ви знаєте?5. В яких одиницях вимірюється енергія?

Номер слайду 3

Енергію Сонця використовують для перетворення її на електричну, так звану сонячну електрику. Її можна використовувати всюди : у калькуляторах і автомобілях, водонагрівачах, фонтанах, будівлях, на електростанціях і супутниках. Від Сонця залежать усі джерела енергії : енергія вітру, води, вугілля, нафти і природного газу.

Номер слайду 4

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ Енергозбереження – це діяльність, спрямована на економію та раціональне використання енергії і природних енергетичних ресурсів, тобто на підвищення енергоефективності. Енергоефективність – раціональне використання енергії, що дозволяє перетворювати її параметри і транспортувати до споживача з мінімальними втратами. Енергозбереження – впровадження правових, організаційних, наукових, виробничих, технічних і економічних заходів спрямованих на зменшення споживання електричної енергії споживачами і на збільшення частки енергії, що споживається від відновлювальних джерел енергії.

Номер слайду 5

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ «Енергія» - походить від грецького ενεργός, що в перекладі означає «діяльний». Енергія- це загальна кількісна міра різних форм руху матерії. Але не тільки рух породжує енергію: вона існує в безлічі форм. В ході хімічної реакції вивільняється хімічна енергія, а при розпаді атомів – ядерна. Є й інші форми енергії – електрична, гравітаційна, сонячна тощо

Номер слайду 6

ЦІКАВИ ФАКТИ        Роботу може бути виконано внаслідок зміни взаємного положення тіл або внаслідок зміни швидкості одного стосовно іншого. В обох цих випадках змінюється механічна енергія тіл. Частину механічної енергії, зумовлену зміною взаємного положення тіл, називають потенціальною енергією, а частину механічної енергії, зумовлену рухом тіл, – кінетичною енергією. Робота позначається літерою А. Три величини – енергія, робота й теплота – мають однакову розмірність (можуть виражатися в однакових одиницях), але якісно відрізняються. Теплота, як і робота, є способом передавання енергії від одного тіла до іншого. Отже, функції роботи й теплоти еквівалентні, хоча самі поняття їх не тотожні. Завжди, коли виконується робота або передається теплота, в системі має бути принаймні два тіла: одне, яке віддає енергію, і друге, яке її отримує.

Номер слайду 7

На фотографії зображено водоспад. Подивіться на фотографію і поясніть, як змінюється кінетична іпотенціальна енергія води.

Номер слайду 8

Відповідь: Кінетична енергія води русла водойми перетворюється в потенціальну енергію під час падіння з певної висоти у водоспаді, яка потім знову перетворюється в кінетичну енергію, внаслідок зростання швидкості під час падіння.

Номер слайду 9

ЦІКАВИ ФАКТИ        1. Закон збереження енергії,, згідно з яким повна енергія замкненої системи зберігається впродовж часу. 2. Енергія не виникає з нічого і не зникає в нікуди, а може лише перетворюватись з однієї форми на іншу. Оскільки в побуті перенесення енергії найчастіше відбувається у формі теплоти, відповідно в цій сфері широко використовується термін «теплова енергія». Енергія – це абстрактне поняття, яке запроваджене фізиками, щоб описувати єдиними термінами явища, пов’язані з теплотою і роботою. Ми вже згадували про закони перетворення та збереження енергії:

Номер слайду 10

Приклади: У чому вимірюється енергія?Енергія вимірюється у джоулях (у міжнародній системі SІ). Один джоуль (Дж) – це робота, яка виконується силою в один ньютон (Н) за переміщення тіла на відстань один метр (м). Тобто. А = F · s,де: F – сила (Н); s – відстань (м).1 Дж = 1 Н · 1 м. Поширеними одиницями вимірювання енергії (роботи) є також кілоджоуль (к. Дж) та мегаджоуль (МДж):1к. Дж = 1 000 Дж; 1 МДж = 1 000 к. Дж = 1 000 000 Дж.1. Спалюючи газ, щоб підігріти каструлю води, ми перетворюємо хімічну енергію палива в теплову енергію води та нагріваємо довкілля.2. Хімічна енергія батарейок у ліхтарику перетворюється в електричну енергію . Електрична енергія, у свою чергу, перетворюється в лампочці ліхтарика у світлову та теплову форми енергії.

Номер слайду 11

Відповідь: 7000 Дж, 15000 Дж, 800 000 Дж. Запишіть одиниці роботи в порядку зростання вимірювання у СІ: 0,8 МДж, 7к. Дж, 1,5 к. Дж.

Номер слайду 12

Їжу можна розглядати як паливо для виробництва енергії. Дієтологи визначають енергетичну цінність їжі к калоріях. Але через невелику величину цієї одиниці виміру енергетичну цінність їжі зазвичай вимірюють в кілокалоріях. Динамічна робота пов’язана з переміщенням у просторі тіла або його частин. У результаті енергія, яка витрачається, перетворюється на механічну і теплову. Теплову енергію традиційно виміряють у калоріях, кілокалоріях(1 ккал = 1000 кал) та гігакалоріях Гкал (1 Гкал = 1 000 000 000 кал).1 ккал – це теплова енергія, яку треба витратити на нагрівання 1 літра води на 1 градус. Отже, 1 ккал = 4187 Дж. Енергія, що витрачена за одиницю часу, – це потужність. Потужність вимірюють у ватах (Вт).1 Вт = 1 Дж/с.

Номер слайду 13

ЦІКАВИ ФАКТИ        У Нідерландах зробили дитячий майданчик, де енергію дітей (яка це енергія із уже нам відомих?) використовують для освітлення. Енергетична карусель розважає дітлахів та пояснює їм принципи виникнення енергії. Карусель нагадує велетенський яскравий гриб із канатами, на яких можна висіти чи сидіти. Під час крутіння каруселі виробляється механічна енергія, яка збирається в батареї та використовується для підсвічування атракціону у вечірній час

Номер слайду 14

Енергія, що витрачається в різних процесах:– один удар серця = 1 Дж;– для нагрівання 1 літра води на 1 градус Цельсія потрібно 4187 Дж;– щоб нагріти воду для однієї чашки кави потрібно 72 000 Дж. Першу електростанцію побудував Томас Едісон: у 1882 році ця електростанція на Перл-Стріт постачала електроенергією 85 будинків. Спочатку люди боялися електрики, і батьки не дозволяли своїм дітям перебувати поблизу від джерел світла. Томас Едісон

Номер слайду 15

Розв’яжіть задачу: Чому дорівнює потужність серця спортсмена під час змагань, якщо при одному ударі воно здійснює роботу 16 Дж, а щохвилини робить 180 ударів? Практична частина: Дано : А = 16 Дж. N= 180хв. P-?Вт. Розв'язання: 1 Вт = 1 Дж/с. Р= А*NP=16*180/60=48 Вт. Відповідь: Потужність серця спортсмена під час змагань 48 (Вт).

Номер слайду 16

Рефлексія- Якою була тема уроку?- Що ви дізнались нового на уроці- Що вам найкраще запам'яталось? Дайте відповіді на запитання: Укажіть, в яких одиницях вимірюють енергетичну цінність їжі Укажіть одиницю вимірювання потенціальної енергії.

Номер слайду 17

Домашнє завдання Установлено, що для забезпечення процесів життєдіяльності (обміну речовин і безперебійної роботи всіх органів) доросла людина витрачає приблизно 1440 кілокалорій за добу. Виразіть втрати добової енергії у джоулях.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Сытник Сергей
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Технології. Основи дизайну (профільний рівень) 10 клас (Вдовченко В.В. та інші)
Додано
27 жовтня 2021
Переглядів
3403
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку