Творчий проєкт "П'яльця замість рамок"

Про матеріал
Творчий проєкт до навчального модуля "Дизайн предметів інтер'єру". Картина на п'яльцях - це вже готова прикраса інтер'єру. Навіть якщо вам просто сподобалася ідея, а вишивати ви ще не вмієте, скористайтеся нею. Можна закріпити в однакових або різних за діаметром п’яльцях шматочки різнокольорових тканин, повісити цю композицію на однотонну стіну в будинку або офісі - вийде красиво і незвично. Ви можете створювати історії в картинах, задіяти одразу кілька обручів, робити тематичні, наприклад, новорічні сюжети. А можете і листівку-картину до весілля або дня народження змайструвати.
Перегляд файлу

Навчальний модуль: ДИЗАЙН ПРЕДМЕТІВ ІНТЕР’ЄРУ

ТВОРЧИЙ ПРОЄКТ «П’ЯЛЬЦЯ ЗАМІСТЬ РАМОК»

  1. Організаційно-підготовчий етап

 

  1. Вибір та обґрунтування теми проекту

Українське мистецтво вишивання має давнє походження, витоки якого сягають епохи неоліту. Вишивки були відомі ще в II ст. до н. е.

Коли народилось мистецтво?

Найдавніші пам’ятки вишивального мистецтва датовано VI століттям. Фігурки людей, вбраних у святково оздоблені шати, знайдено поблизу с. Мартинівка, Черкаської обл. Сорочки на статуетках мали оригінальну візерунчасту вишивку на рівні грудей. Подібним орнаментом прикрашений був стрій звичайних українських селян і років зо 100 тому.

За свідченнями мандрівних літописців, слов’яни – прямі предки українців носили ошатний вишитий одяг навіть після Х століття. Праця вишивальниць дорого оцінювалась і шанувалась. Організовувались спеціалізовані школи, в котрих навчали тонкому ремеслу. В Київському монастирі св. Андрія сестра Володимира Мономаха Ганна влаштувала заклад, де молоді дівчата здобували майстерність вишивання сріблом та золотом.

Вишивка – невід’ємна частина українського вбрання та предметів побуту, з давніх-давен стала окрасою, справжнім брендом, який викликає зацікавленість у всьому світі. Вона пройшла крізь століття і досі не втратила своєї актуальності. Це найулюбленіший вид народного мистецтва.

Не зважаючи на тісні контакти з різними країнами та вплив інших народів (античних греків, східних племен) на культуру давніх русинів вишивка українська зосталася фактично недоторканною. Повага люду до власної історії, традицій та обрядів стала приводом для створення неповторного автентичного стилю, котрий пройшов крізь віки аж до сьогодення. Цікаво, що деякі вишивальні язичницькі мотиви збереглися і на християнських іконах  XV століття. Вишивку активно вживали для оздоблення жіночого та чоловічого гардеробу (сорочки, свити, верхній одяг), речей для прикрашання житла (рушники, стільники, білизна, ковдри).

Існує безліч видів та технік вишивки, кожна з котрих індивідуальна, відрізняється стилем виконання і призначенням.

На білосніжному полотні голка з ниткою починають свій чарівний танець. Вогняні розчерки червоних ниток переплітаються з таємничими чорними, розповідаючи легенду про вічне кохання, що долає всі перешкоди. Ніжними зеленими нитками в'ється по канві весняне листя, яка шепоче про життя що відроджується. У блакитних нитках безкрайнього неба вітер співає гімн волі. Неспішним рухом руки вишивальниці втілюють на полотні дивовижні, чарівні сюжети.

Тільки починаючи знайомство з мистецтвом вишивання, умільці розуміють, наскільки це хобі різнобічне, багате видами і стилями. У вишивці можна втілити найрізноманітніші

Саме сьогодні, в епоху технічних відкриттів та надшвидкостей, в суспільстві відроджується інтерес до різноманітних видів декоративно-ужиткового мистецтва. Підвищена увага  не випадкова. Вона продиктована потребою утримання рівноваги в психічному стані людини та навантаженні сьогодення великою кількістю  інформації, що безперервно поступає. Збереження прекрасного досвіду, дивовижних досягнень цілих поколінь – ось до чого має прагнути сучасне суспільство.

Вишивка – один з найцікавіших видів прикладного мистецтва. Як вперше виникає бажання вишивати? Найчастіше в той момент, коли бачиш незвичайний малюнок або готову вишивку, що вразила тебе красою фарб і вишуканістю ліній. Після цього руки самі потягнуться до ниток-фарб вишивальниці.

П’яльця замість рамок – дуже крута і бюджетна ідея. Ваші стіни будуть стильними, а кімната стане теплою та затишною. Що тільки не придумають рукодільниці! Тепер ця нова дизайнерська історія перекочувала до нас, щоб ми могли вкласти в створення картини на п'яльцях всі свої рукодільні здібності. Як це зроблено? По - різному. Можна зустріти аплікації, вишивки, малюнки, декупаж по тканині, об'ємні квіти і абстрактні елементи, в'язання, вишивка бісером, стрічками і мереживоплетіння.

Що таке п’яльця?

П'яльці. Щоб тканина під час вишивання не стягувалася, а стібки рівномірно розміщувалися на тканині, інколи використовують дерев'яні або пластмасові п'яльці. Натягують тканину в п'яльці так. На менше кільце кладуть зверху тканину для вишивання, зверху накладають велике кільце і натискують на нього. Під час закріплення тканини в п'яльцях потрібно стежити, щоб тканина була натягнута туго і щоб не було перекосів, інакше узор, який вишивають, буде деформований.

Якщо потрібно вишивати на невеличкому клаптику тканини і його не можна за­кріпити у п'яльці, то до тканини пришивають смужки будь-якої іншої тканини. Після роботи ці смужки легко відпорюють.

 

 

Описание: П'яльця дерев'яні, 13.5 смОписание: Стаття як підібрати п'яльцяОписание: П'яльця пружинні Nurge 195 мм: продаж, ціна у Дніпропетровській області.  Пяльци для вишивання від "Crazy Cross Stitch" - 829007778

  1. Мета виконання проекту

 

Картина на п'яльцях - це вже готова прикраса інтер'єру. Навіть якщо вам просто сподобалася ідея, а вишивати ви ще не вмієте, скористайтеся нею. Можна закріпити в однакових або різних за діаметром п’яльцях шматочки різнокольорових тканин, повісити цю композицію на однотонну стіну в будинку або офісі - вийде красиво і незвично. Ви можете створювати історії в картинах, задіяти одразу кілька обручів, робити тематичні, наприклад, новорічні сюжети. А можете і листівку-картину до весілля або дня народження змайструвати.

 

  1. Яким має бути виріб

Оформлюючи предмети для облаштування оселі необхідно звертати велику увагу на кольорову гамму стін, шпалер, меблів та їх конструкцію, стилістику кімнати та її освітленість. Тут майже все залежить від самої вишивальниці, від її смаку, дизайнерських поглядів та стилістичних вподобань. При виборі кольору вашої речі, перш за все міркуйте над тим, щоб колір самого фону не був яскравішим, насиченим, ніж сам візерунок.

Вишивка має бути об’ємною, а зображення на ній – рельєфним. Така вишивка має стильний неперевершений вигляд.

Вишивка має виготовлятися із якісних матеріалів, стійких до зовнішніх впливів і саме тому вона не втратить свого кольору навіть після багаторазового прання або тривалого перебування на сонці.

 

  1. Банк ідей та аналіз моделей-аналогів

Перед початком роботи над проектом потрібно створити банк ідей. Стимулом для виконання даної роботи стали роботи американської моделі Шени Ліам. Шена Ліам (Sheena Liam), стильна модель з Лос-Анджелеса, створює унікальні вишиті 3D портрети дівчат і жінок. На канві, розтягнутої на п’яльцях, які служать своєрідною рамою для картини, Шена голкою і чорною ниткою завдає зображенню витончених форм.

Вишивки нагадували б витончену графіку, виконану олівцем або тонким пером, якби не тривимірний акцент на волоссі. Ці частини художнього образу каскадом спадають з «полотна».

Завдяки гнучкості нитки, художниця може експериментувати з різними видами зачісок — акуратно заплетеними французькими косами, ідеально гладкими довгими стрижками, класичними пучками на потилиці, кінськими хвостиками. Створюється ілюзія, що із замкнутого простору вивільняються пасма волосся. В одному дизайні це чубчик, який збирається відрізати героїні, в іншому розпущене волосся.

Є ще один аспект. Кожна мініатюра — це невелике драматичне оповідання, яке пишуть разом художник і глядач. Вишиті 3D портрети з’явилися як хобі, яке допомагало коротати час між проходами на подіумі, участі в різних шоу.

Маса позитивних відгуків і підтримка шанувальників її нового творчого захоплення став стимулом для продовження заняття рукоділлям, яким вже присвячує весь свій вільний час. Новинки майже щодня з’являються на персональній сторінці Шени Ліам в Instagram.

Описание: вишивкаОписание: http://ukraineartnews.com/Media/files/filemanager/Polina/ArtNew%20folder/New%20folder/81_5.jpgОписание: http://ukraineartnews.com/Media/files/filemanager/Polina/ArtNew%20folder/New%20folder/80_5.jpg

            Модель 1.                             Модель 2.                          Модель 3.

Розглянувши та проаналізувавши запропоновані моделі дуже важко зробити вибір, адже кожна з них цікава та оригінальна. Вирішено обрати модель 3. – дівчину із заплетеними косами.

 

 

 

  1. Орієнтовний час виготовлення виробу

Вибрана модель не складна у виконанні, її вишивають простими  швами, які вивчили ще у початкових класах. Тому для виготовлення виробу та його оформлення знадобиться 5 уроків. Додатковий час не знадобиться (мається на увазі позаурочний час), так як об’єм роботи невеликий.

  1. Конструкторський етап

 

  1. Аналіз конструкції виробу

 На цьому етапі слід визначити, який зразок найбільше підійде для досягнення мети проекту. Для вишивання вирішено обрати дівчину із косичками. Проте зробити виріб по-своєму, відійти від оригіналу. На картині буде зображена дівчина, яка гойдається на гойдалці, а її довгу косу неначе вітер сам гойдає.

  1. Ескіз виробу

IMG_20211026_183908Щоб створити остаточний варіант картини, виконуємо ескіз виробу.

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Матеріали для роботи та їх кількість

Для виготовлення вишитої  картинки у п’яльцях необхідні такі матеріали:

  • лист паперу із малюнком;
  • копіювальний папір;
  • лляна тканина розміром 30 х 30 см;
  • нитки муліне чорного кольору – 1 моток;
  • нитки муліне зеленого кольору – 1 моток;
  • лляна мотузка – 40 см;
  • нитки для шиття №30 білого кольору ;
  • пряжа для в’язання коричневого кольору – 1 моток;
  • вузькі атласні стрічки червоного, рожевого, жовтого та фіолетового кольорів;
  • двосторонній скотч.

 

  1. Інструменти та пристосування які потрібні для роботи

Для виготовлення вишитої картинки знадобляться:

  • п’яльця розміром 24 х 24 см в діаметрі;
  • простий олівець;
  • голка для шиття;
  • «циганська» голка;
  • булавки;
  • ножиці.

 

  1. Технологічний етап

 

  1. Послідовність виготовлення виробу
  1. IMG_20211026_173040IMG_20211026_155855IMG_20211026_155753Натягування тканини в п’яльця та переведення малюнка на полотно.

Переведення малюнка через копіювальний папір. На полотно викладається малюнок, перекладений на тонкий лист паперу. Для того, щоб малюнок не зрушувався з місця, його обережно прикріплюють булавками. Потім дуже обережно підкладають під низ лист копіювального паперу і обводять малюнок по контурам добре наточеним олівцем. Для максимальної  точності відтворення малюнка під п’яльці кладуть щось жорстке, тверде, типу скла або картону. В деяких випадках відбувається невелике спотворення малюнка, через невдале розміщення полотна. Якщо таке трапилось, треба після переведення малюнка його виправити, обережно підмалювати невдалі місця олівцем.

 

  1. IMG_20211026_155244Вишивання контурів дівчинки швом «стебловий».

 

 

 

 

  1. Пришити лляну мотузку потаємним швом. Навколо мотузки вишити ліану швом «стебловий» , листя швом «просто гладь».

IMG_20211026_155817

 

 

 

 

  1. IMG_20211026_172049Виготовлення квітів із атласних стрічок та пришивання їх до основи.

IMG_20211026_171958

 

 

 

 

  1. IMG_20211026_215157Прикріплення ниток пряжі для створення ефекту волосся.

        Для цього необхідно нитку пряжі ввести у «циганську» голку та прикріпити цю нитку швом «голка назад» до основи. Робимо один стібок та відрізаємо нитку. Так робимо до тих пір, поки «голова» не заповниться волоссям.

  1. IMG_20211026_225318Виконання зачіски.

      Із ниток-волосся акуратно заплітаємо косу, на якій зав’язуємо атласну стрічку.

 

 

 

  1. IMG_20211026_225336Приховування країв тканини.

      Для того, щоб вишивка виглядала завершеною та акуратною краї тканини із виворітної сторони картинки підклеюємо двостороннім скотчем.

 

 

 

 

  1. Правила безпечної праці та санітарно-гігієнічні вимоги під час виконання ручних швейних робіт

1. Вишивати й шити треба сидячи на стільці зі спинкою. Сидіти потрібно прямо, не сутулячись.

2. Освітлення має бути хорошим, бажано природним. Під час вишивання правою рукою світло повинно падати зліва на робоче місце, лівою рукою — справа. Через кожну годину вишивання чи шиття необхідно робити відпочинок для очей на 5–10 хв. Під час відпочинку очі перевести на спокійне забарвлення. Корисно також використати цей час на виконання гімнастики для м’язів очей.

3. Перед виконанням ручних швейних робіт треба ретельно вимити руки, щоб не забруднити тканину.

 4. Інструменти і пристосування зберігати у спеціальній шкатулці чи ящичку. Під час виконання ручних робіт шкатулку з інструментами та пристосуваннями класти на стіл праворуч від тканини.

5. Голкою працювати обережно. Не підносити голку близько до обличчя.

6. Після роботи голку й шпильки зберігати тільки в гольнику або покласти у спеціальну коробку. Не залишати голку без нитки. Забороняється зберігати голку, вколовши її в одяг.

7. Ножиці на робочий стіл класти із зімкненими лезами, направленими від себе.

8. На робочому місці слід дотримуватися чистоти й порядку.

 

  1. Завершальний етап
  1. Фото спроектованого та виготовленого виробу

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  1. Чи досягнуто мету проектування

Картина виготовлена відповідно до поставленої мети. Найкраще у цій роботі виглядає «зачіска», дуже стильна та сучасна.

 

  1. Розрахунок орієнованої вартості витрачених матеріалів

Перелік усіх необхідних матеріалів, їх ціну та потрібну кількість наведено в таблиці «Розрахунок орієнованої вартості витрачених матеріалів».

Розрахунок орієнованої вартості витрачених матеріалів

№ з\п

Матеріал

Ціна

Кількість

Остаточна вартість, грн

1.

Тканина лляна

120 грн/м

30 х 30 см

36,00

2.

Нитки муліне чорного кольору

10 грн/моток

1 моток

10

3.

Нитки муліне зеленого кольору

10 грн/моток

1 моток

10

4.

Лляна мотузка

2 грн/м

40 см

0,8

5.

Нитки для шиття №30

6 грн/котушка

1 котушка

6

6.

Копіювальний папір

1 грн

1 листок

1

7.

Пряжа для в’язання

24 грн/моток

1/3 мотка

8

8.

Атласні стрічки червоного, рожевого, жовтого та фіолетового кольорів

1 грн/м

5 м

5

9.

Двосторонній скотч

10 м – 10 грн

1

10.

П’яльця

12 грн

1 шт.

12

 

 

 

Усього :

89,8

Отже, для виготовлення картини-панно було витрачено 89,8 грн.

Якщо для основи взяти лляну тканину зі старої скатертини чи гардинів, то вартість використаних матеріалів зменшиться до 53, 8 грн. А якщо ще й використати у роботі пряжу, яка залишилася після в’язання, то вартість готового виробу зменшиться до 45, 8 грн.

 

  1. Аналіз власної діяльності під час виконання проекту

Від виконання даного виробу отримали одне задоволення, адже сама робота оригінальна та сучасна. Можна зробити серію таких робіт та прикрасити ними свою кімнату. Так, для прикладу, можна вишити силуетні картинки улюбленого гурту (всіх його учасників).

 

 

  1. Презентація проекту

Виріб можна презентувати під час проведення шкільної виставки учнівських робіт, порівнявши її з аналогічними роботами однокласників. А також виріб можна презентувати для своїх друзів чи родичів, які прийшли до тебе у гості.

Важливо почути якнайбільше відгуків про виконану роботу. Можливо, після презентації ви отримаєте замовлення на виготовлення таких картин у п’яльця

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
30 жовтня 2021
Переглядів
681
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку