Презентація , "Основи стрільби зі стрілецької зброї."

Про матеріал

Урок презентація до розділу "Вогнева підготовка."

Навчальні питання:

1. Явище пострілу та його періоди.

2. Відомості з внутрішньої та зовнішньої балістики.

3. Віддача зброї та кут вильоту кулі

4.Правила прицілювання.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Захист України. Розділ: Вогнева підготовка Заняття № 2. Основи стрільби зі стрілецької зброї. Вчитель: Володимир Северин

Номер слайду 2

Ознайомити учнів з поняттям пострілу та його періодами. Сформувати навички щодо тренувань в точності й одноманітності прицілювання. Виховувати впевненість у власних силах, рішучість, сміливість, бажання служити в лавах Збройних Сил України. Навчальні питання:1. Явище пострілу та його періоди.2. Відомості з внутрішньої та зовнішньої балістики.3.  Віддача зброї та кут вильоту кулі4. Правила прицілювання. Тип уроку: формування навичок і вмінь. Метод проведення: груповий. Час проведення: 45 хв. Місце проведення: військовий кабінет Обладнання: пневматичні гвинтівки (3 шт.), автомат АКМ , мультимедійна дошка. Навчально – виховні цілі заняття:

Номер слайду 3

Література: М. Р. Гнатюк. Захист Вітчизни: підручник для 10 класу закладів загальної середньої освіти. Рівень стандарту. Рекомендовано Міністерством освіти і науки України. (Наказ МОН України від 31.05.2018 № 551)Навчальна програма «Захист України» для навчальних закладів системи загальної середньої освіти (рівень стандарту), «Рекомендовано Міністерством освіти і науки України»(наказ Міністерства освіти і науки України від 03 серпня 2022 року № 698)Курс стрільб зі стрілецької зброї і бойових машин КРП 03.032.056-2016 (01). Затверджено наказом Генерального штабу Збройних Сил

Номер слайду 4

1. Явище пострілу та його періоди. Пострілом називається викидання кулі (гранати) з каналу ствола зброї енергією газів, що виникають під час згорання порохового заряду. Постріл відбувається в дуже короткий проміжок часу (0,001-0,06 сек.). Під час пострілу виділяють чотири послідовних періоди.- попередній;- перший або основний;- другий;- третій або період наслідків газів.

Номер слайду 5

Характеристика періодів пострілу. Попередній період продовжується від початку горіння порохового заряду до повного врізання оболонки кулі в нарізи ствола. Перший або основний період продовжується від початку руху кулі до моменту повного згорання порохового заряду відбувається в об’ємі, який швидко змінюється. Третій період, або період наслідків газів триває від моменту вильоту кулі з каналу ствола й до моменту припинення впливу порохових газів на кулю. Найбільшої (максимальної) швидкості куля досягає в кінці третього періоду на віддалені кількох десятків сантиметрів від дулового зрізу ствола. Цей період закінчується в той момент, коли тиск порохових газів на дно кулі буде урівноваженим опором повітря.

Номер слайду 6

Явище пострілу характеризується такими особливостями:- великою величиною тиску газів (2-3 тис. і більше атмосфер);- високою температурою порохових газів (2500-35000);- малим терміном дії (0,001-0,06 сек.);- горінням порохового заряду в об’ємі який швидко змінюється. Під час пострілу зі стрілецької зброї від удару бійка по капсулю бойового патрона, досланого в патронник, вибухає ударний склад капсуля і виникає полум’я, яке крізь затравочні отвори у дні гільзи попадає до порохового заряду та підпалює його. Під час згорання порохового заряду виникає велика кількість сильно нагрітих газів, які створюють в каналі ствола високий тиск на дно кулі, дно та стінки гільзи, а також на стінки ствола і затвор. В результаті тиску газів на дно кулі вона зсовується з місця й врізається в нарізи, обертаючись по них, просувається по каналу ствола з постійно зростаючою швидкістю й викидається назовні в напрямку осі каналу ствола. Тиск газів на дно гільзи викликає рух зброї (ствола) назад. Від тиску газів на стінки гільзи й ствола виникає їх розтягнення (деформація), й гільза, плотно притискуючись до патронника, перешкоджає прориву порохових газів у бік затвору. Одночасно під час пострілу виникають коливальні рухи ствола й відбувається його нагрівання. Нагріті гази й частинки від пороха, що згорів, витікаючи з канала ствола услід за кулею, під час зустрічі з повітрям спричиняють виникнення полум’я та ударної хвилі: останнє є джерелом звуку під час пострілу.

Номер слайду 7

2 Балістика - наука про рух снаряду (кулі) в каналі ствола. На тепер балістика поділяється на дві самостійні науки: внутрішню балістику та зовнішню. Внутрішня балістика - це наука, яка займається вивченням процесів, які відбуваються під час пострілу, особливо під час руху кулі (гранати) по каналу ствола.

Номер слайду 8

Зовнішня балістика

Номер слайду 9

Пробивна сила кулі№п/п Назва перешкоди Тип кулі Дальність стрільби Відсоток наскрізних пробоїн або глибина пробою 1. Броня товщиною 5 мм при куті зустрічі Куля зі сталевим осердям 350 50%2. Каска (сталевий шолом) Куля зі сталевим осердям 800 80 – 90 %3. Бронежилет Куля зі сталевим осердям 550 75 – 100 %4. Бруствер з щільно втрамбованого снігу Куля зі сталевим осердям 400 50 – 60 см5. Земляна перешкода з вільно насипаного ґрунту Куля зі сталевим осердям 400 20 – 25 см 6. Сухі соснові колоди 20х2 см, закріплені в штабелях Куля зі сталевим осердям 650 50%7. Цегляна кладка Куля зі сталевим осердям 100 10 – 12 см. Початкова швидкість кулі - одна з найважливіших характеристик бойових властивостей зброї. Початковою швидкістю кулі називається швидкість, з якою куля залишає канал ствола, тобто швидкість руху кулі біля точки вильоту (біля дулового зрізу). Початкова швидкість кулі вимірюється в метрах на секунду Початкова швидкість кулі - одна з найважливіших характеристик бойових властивостей зброї. Збільшення початкової швидкості збільшує дальність польоту кулі, дальність прямого пострілу, убивчу й пробивну дію, зменшує вплив зовнішніх умов на її політ. Величина початкової швидкості кулі залежить від: довжини ствола; маси кулі; маси, температури, вологості порохового заряду; форми й розмірів зерен пороху; щільності заряджання.

Номер слайду 10

3 Віддача зброї та кут вильоту. Віддачею називається рух зброї (ствола) назад під час пострілу. Віддача відчувається у вигляді поштовху в плече, руку або ґрунт. У явищі віддачі нас цікавить її швидкість і енергія, а також характер руху зброї. При стрільбі зі стрілецької зброї сила віддачі сприймається рукою, плечем, установкою або ґрунтом. В гарматах сила віддачі сприймається танком або БМП через противідкатний пристрій. Для зменшення віддачі і кута вильоту в стрілецькій зброї встановлюються пристрої - компенсатори, дульне гальмо компенсатор. Віддача у стільки раз менша у скільки куля менша від автомата.

Номер слайду 11

Траєкторія польоту кулі

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Утворення кута вильоту. Кут вильоту вважається позитивним, коли ось каналу ствола в момент вильоту кулі вище її положення перед пострілом, і негативним, коли вона нижче. Вплив кута вильоту на стрільбу в кожного зразка зброї усувається при приведенні його до нормального бою. З метою зменшення шкідливого впливу віддачі на результати стрільби в деяких зразках стрілецької зброї використовуються спеціальні пристрої компенсатори. Гази, що витікають із каналу ствола, вдаряючись об стінки компенсатора, трохи опускають дулову частину ствола ліворуч і вниз. лінія прицілювання – пряма лінія, яка проходить від ока стріляючого через середину прорізу прицілу і вершину мушки в точку прицілювання; • лінія підвищення – лінія, що є продовженням каналу ствола наведеної на ціль зброї • лінія кидання – лінія, що є продовженням каналу ствола в момент вильоту кулі; • кут вильоту – кут між лінією підвищення і лінією кидання.

Номер слайду 14

Вибір прицілу і точки прицілювання. Для вибору прицілу і точки прицілювання необхідно визначити відстань до цілі і врахувати зовнішні умови, які можуть вплинути на дальність і напрямок польоту кулі. Приціл і точка прицілювання вибираються з таким розрахунком, щоб при стрільбі середня траєкторія проходила посередині мети. При стрільбі на відстані до 300 м вогонь слід вести, як правило, з прицілом 3 або «П», цілячись у нижній край цілі або в середину, якщо мета висока (біжать фігури і т.д.). При стрільбі на відстані, що перевищують 300 м, приціл встановлюється відповідно відстані до цілі, округленому до цілих сотень метрів. За точку прицілювання, як правило, приймається середина мети. Якщо умови обстановки не дозволяють змінювати установку прицілу залежно від відстані до цілі, то в межах дальності прямого пострілу вогонь слід вести з прицілом, відповідним дальності прямого пострілу, цілячись у нижній край цілі.

Номер слайду 15

Прицілювання – це надання каналу ствола напряму, необхідного для того щоб уразити ціль. Прицілювання виконується за допомогою прицілу та мушки. Помилки при прицілюванні.

Номер слайду 16

Підсумок уроку. Отже. під час пострілу відбувається процес дуже швидкого перетворення одного виду енергії в інший…Постріл поділяють на чотири періоди… Що відбувається із зброєю під час пострілу?Балістика це наука яка вивчає …Зовнішня та внутрішня балістика вивчають …Помилки при прицілюванні…Д/З. Підручник захист Вітчизни & 12, ст.99-101, 105 – 107.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Руденко Наталія Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, профільний, для юнаків) 10 клас (Мусієнко І.І., Кучерина С.Є., Крамаренко О.Б.)
Додано
23 січня 2023
Переглядів
10275
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку