Презентація. ОСНОВИ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ ЩОДО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ

Про матеріал
Презентация: ОСНОВИ ЗАКОНОДАВСТВА УКРАЇНИ ЩОДО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я ЛЮДИНИ. 1.Основні документи нормативно-правової бази про захист життя і здоров’я людини в Україні. Аналіз стану здоров’я людей в Україні. 2. Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я». Закон України «Про екстрену медичну допомогу». 3. Основні принципи охорони здоров’я в Україні.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема № 1. Основи медичних знань і домедичної допомоги. Лекція № 1. Основи законодавства України щодо охорони здоров’я людини 

Номер слайду 2

План:1. Основні документи нормативно-правової бази про захист життя і здоров’я людини в Україні. Аналіз стану здоров’я людей в Україні.2. Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я». Закон України «Про екстрену медичну допомогу».3. Основні принципи охорони здоров’я в Україні.

Номер слайду 3

Аналіз стану здоров’я людей в Україні. Стан здоров’я населення — найважливіший показник благополуччя, що відображає соціально-економічне, екологічне, демографічне й санітарно-гігієнічне становище. Це один із соціальних індикаторів суспільного прогресу, потенціал економічного зростання та безпеки держави. Здоров’я та якість життя в цілому визначаються складним набором взаємопов’язаних факторів. Аналіз відомостей «Щорічної доповіді про стан здоров’я населення, санітарно-епідемічну ситуацію та результати діяльності системи здоров’я в Україні» висвітлює тенденцію зростання рівня поширеності хвороб та захворюваності населення України.

Номер слайду 4

Серед дорослих поширені хвороби системи кровообігу, органів дихання, органів травлення, сечостатевої системи, кістково-м’язової системи та сполучної тканини. Показники поширеності хвороб серед селян і містян різняться. Загальноукраїнський рівень поширеності хвороб у містах вищий, ніж у селах. У селян найбільше поширені хвороби органів дихання, систем кровообігу, сечостатевих органів. У містян на першому місці теж хвороби органів дихання, проте на другому — хвороби сечостатевих органів,а на третьому — систем кровообігу. Поширеність хвороб серед жінок вища, ніж у чоловіків, за всіма класами хвороб (крім розладів психіки та поведінки, природжених вад розвитку, травм, отруєнь). У структурі поширеності хвороб і в чоловіків, і в жінок перше місце посідають хвороби системи кровообігу, друге — хвороби органів дихання, третє — хвороби органів травлення. Відомо, що здоров’я нації визначається рівнем здоров’я дітей. Рівень розвитку підростаючого покоління, його фізичний і розумовий потенціал, є однією з передумов виходу держави із суспільно-політичної кризи.

Номер слайду 5

У зв’язку із соціально-економічними проблемами динаміка здоров’я дитячого населення нашої країни набула негативної тенденції. Зростає кількість дітей з інвалідністю, хронічними захворюваннями, хворобливим станом, відхиленнями від норми. Таку ситуацію дослідники пов’язують не лише з економічною нестабільністю, але й з особливостями сучасних умов життя, перевагою шкідливих звичок над здоровим способом життя, зростанням обсягів інформації, стрімким розвитком технічного прогресу, недостатньою кількістю рухової активності, екологічними та соціальними проблемами. Науковці попереджають, що ці фактори позначаються не лише на стані здоров’я, але й на тривалості життя та рівні смертності майбутніх поколінь. Державна політика у сфері охорони здоров’я повинна бути спрямована на посилення профілактики та забезпечення раннього виявлення захворювань, підвищення якості медичної допомоги й доступності медичних послуг, поліпшення ефективності державного фінансування та створення стимулів для здорового способу життя населення та здорових умов праці.

Номер слайду 6

2. Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я». Закон України «Про екстрену медичну допомогу».Іншими нормативними документами, які забезпечують захист життя і здоров’я людини в Україні, є Закони України, Укази Президента України, Постанови Кабінету Міністрів України. Пригадаймо деякі з них. Законодавство України про охорону здоров’я базується на Конституції України і охоплює Закон України «Основи законодавства України про охорону здоров’я», прийнятий 19 листопада 1992 р., та інші, ухвалені відповідно до них акти законодавства, що регулюють суспільні відносини в галузі охорони здоров’я. Відповідно до цього Закону, кожна людина має природне, невід’ємне і непорушне право на охорону здоров’я. Суспільство і держава відповідальні перед сучасним і майбутніми поколіннями за рівень здоров’я та збереження генофонду народу України. Закон «Основи законодавства України про охорону здоров’я» визначає правові, організаційні, економічні та соціальні засади охорони здоров’я, регулює суспільні відносини для забезпечення гармонійності фізичних і духовних сил, високої працездатності, запобігання захворюваності, інвалідності та смертності, поліпшення спадковості.

Номер слайду 7

Закон України «Про екстрену медичну допомогу». Закон визначає організаційно-правові засади забезпечення громадян України та інших осіб, які перебувають на її території, екстреною медичною допомогою. Відповідно до цього Закону, в Україні кожна людина має право на безоплатну, доступну, своєчасну та якісну екстрену медичну допомогу. Виклик екстреної (швидкої) медичної допомоги можна здійснити за єдиним телефонним номером екстреної (швидкої) медичної допомоги 103 чи за телефонним номером системи екстреної допомоги населенню 112 (коли цей номер стане єдиним викликом екстрених служб в Україні). В Україні кожна особа має право: а) здійснити виклик екстреної медичної допомоги; б) звернутися по екстрену медичну допомогу до найближчого відділення екстреної медичної допомоги чи іншого закладу охорони здоров’я; в) повідомити лікаря або працівників найближчого закладу охорони здоров’я, незалежно від форми власності, про свій (або іншої людини) невідкладний стан.

Номер слайду 8

3. Основні принципи охорони здоров’я в Україні. У 4-й статті Закону «Основи законодавства України про охорону здоров’я» визначені принципи охорони здоров’я:• визнання охорони здоров’я пріоритетним напрямом діяльності суспільства і держави, одним з головних чинників виживання та розвитку народу України;• гуманістична спрямованість, забезпечення пріоритету загальнолюдських цінностей над класовими, національними, груповими або індивідуальними інтересами, підвищений медико-соціальний захист найбільш вразливих верств населення;• рівноправність громадян, демократизм і загальнодоступність медичної допомоги та інших послуг у сфері охорони здоров’я;• орієнтація на сучасні стандарти здоров’я та медичної допомоги, поєднання вітчизняних традицій і досягнень зі світовим досвідом у сфері охорони здоров’я;• попереджувально-профілактичний характер, комплексний соціальний, екологічний та медичний підхід до охорони здоров’я;• багатоукладність економіки охорони здоров’я і багатоканальність її фінансування, поєднання державних гарантій з демонополізацією та заохоченням підприємництва і конкуренції;• децентралізація державного управління, розвиток самоврядування закладів та самостійності працівників охорони здоров’я на правовій і договірній основі. 

Номер слайду 9

Контрольні запитання:1. Який документ є основним щодо захисту життя та здоров’я людини? Що, на вашу думку, має зробити держава для покращення стану здоров’я населення України?2. Які основні законодавчі акти щодо збереження життя та здоров’я населення України вам відомі? Яке значення, на вашу думку, має Закон «Про екстрену медичну допомогу» для збереження життя і здоров’я людини в надзвичайних ситуаціях?3. Назвіть основні принципи охорони здоров’я в Україні.

pptx
Додав(-ла)
Віта Сергіївна
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту, Основи медичних знань) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
29 січня
Переглядів
199
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку