Презентація "Основні ознаки систематичних груп водоростей".

Про матеріал
Презентація містить характеристику усіх відділів водоростей. Багато прикладів і ілюстративного матеріалу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Основні ознаки систематичних груп водоростей. Гапотченко Вікторія Іванівна

Номер слайду 2

Нижчі рослини{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Систематична група, кількість видів. Особливості будови і життєдіяльностіОсобливості життєвого циклу. Представники і їх значення. Відділ Зелені водорості,20 тис. видів. Одноклітинні, колоніальні, багатоклітинні таломні рослини. Зустрічаються в прісних і солоних водоймах, на сирому грунті і корі дерев у симбіозі з грибами (лишайники). Розмножуються нестатевим шляхом за допомогою спор і вегетативно – шматочками слані (талому). Статеве розмноження пов'язане з утворенням і наступим злиттям гамет. Одноклітинні: хдамідомонада, хлорелла (планктон);Багатоклітинні: улотрикс, спірогіра, кладофора – збагачують воду киснем, утворюють основну масу органічних речовин водойм. Живляться автотрофно, містять хлорофіл, утворюють крохмаль. Зимують на стадії зиготи (2n) на дні водойм. В циклі переважає вегетативне гаплоїдне покоління (n).

Номер слайду 3

Хламідомонада

Номер слайду 4

Хлорелла

Номер слайду 5

Улотрикс

Номер слайду 6

Спірогіра

Номер слайду 7

Кладофора

Номер слайду 8

Нижчі рослини{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Систематична група, кількість видів. Особливості будови і життєдіяльностіОсобливості життєвого циклу. Представники і їх значення. Відділ Бурі водорості,1,5 тис. видів. В основному багатоклітинні мешканці дна морів (бентос) до глибини 50 м. талом складається із стеблової і листкової частин та ризоїдів. В циклі розвитку переважає спорофіт (2n). В спорангіях на спорофіті в результаті мейозу утворюються спори (n) із яких розвивається гаметофіт (n). Фукус, цистозейра, саргасса, хорда, макроцистис утворюють на дні морів зарості, які слугують сховищем для мешканців дна. У промисловості отримують солі Автотрофи, містять крім хлорофілу бурий пігмент – фукоксантин і жовтогарячі – каротиноїди. Продуктами фотосинтезу є цукроспирти – маніт і ламінарин. Спорофіт розвивається із зиготи в результаті запліднення. Калія, йод, альгінову кислоту. Харчове використання має ламінарія.

Номер слайду 9

Саргасса

Номер слайду 10

Хорда

Номер слайду 11

Ламінарія

Номер слайду 12

Фукус

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Цистозейра

Номер слайду 15

Нижчі рослини{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Систематична група, кількість видів. Особливості будови і життєдіяльностіОсобливості життєвого циклу. Представники і їх значення. Відділ Червоні водорості (Багрянки),4 тис. видів. В основному багатоклітинні мешканці дна морів (бентос) до глибини 100 м. Хроматофори зірчастої форми містять червоний пігмент фікоеритрин і синій фікоціан. Розмножуються нестатевим і статевим шляхом. Відсутні джгутикові стадії в циклі розвитку. Переважає спорове покоління, яке утворює спори (n). Разом з кораловими поліпами беруть участь у формуванні океанічних островів; в промисловості із анфельції добувають агар-агар; харчове значення має порфіра. Продуктом фотосинтезу є багрянковий крохмаль. Оболонки клітин деяких видів можуть мінералізуватися солями кальцію і магнію.

Номер слайду 16

Анфельція

Номер слайду 17

Порфіра

Номер слайду 18

Нижчі рослини{5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}Систематична група, кількість видів. Особливості будови і життєдіяльностіОсобливості життєвого циклу. Представники і їх значення. Відділ Діатомові водорості,12-25 тис. видів. Одноклітинні, поодинокі або колоніальні організми, що мають кремнеземний панцир (більша половинка-кришка – епітека, менша-коробка – гіпотека. Розмножуються поділом і статевим шляхом. Відсутні джгутикові стадії в циклі розвитку. Переважає спорове покоління, яке утворює спори (n). Важливі продуценти органічної речовини (25 %), утворюють гірську породу діатоміт, на дні сучасних морів – діатомовий мул. Навікула, мелозіра, пінулярія, циклотела. Хроматофори зернисті, містять хлорофіл і фукоксантин. Запасними речовинами є полісахарид хризоламінарин, волютин або олія.

Номер слайду 19

Поодинокі і колоніальні форми. Лікмофора

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Навікула

Номер слайду 22

Мелозіра

Номер слайду 23

Пінулярія

Номер слайду 24

Циклотелла

Номер слайду 25

Діатомеї

pptx
Додано
21 березня 2022
Переглядів
519
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку