Презентація «Основні положення Міжнародного гуманітарного права»

Про матеріал

Презентація до уроку у 10 класі з предмету "Захист Вітчизни" на тему «Основні положення Міжнародного гуманітарного права». До презентації потрібно скачати в Youtobe відеоролики, Українська війна (Скрябін), "Бойовики обстріляли школу і дитсадок в Артемівську" (5 канал), "Путин в Крыму будет прикрываться детьми и женщинами"...

Зміст слайдів
Номер слайду 1

ТЕМА: «Основні положення Міжнародного гуманітарного права»

Номер слайду 2

Ознайомити учнів з історією розвитку МГП ; Вивчити основні завдання МГП, зміст і значення Женевських конвенцій; Формувати вміння оцінювати межі порушень МГП ; Розвивати інтерес до питань гуманітарного характеру на місцевому,національному і міжнародному рівнях ,інтерес до подій сьогодення Виховувати покоління відповідальних молодих людей,готових твердо дотримуватись норм МГП, принципів поваги до загальнолюдських цінностей , співчуття до жертв насилля; Прищеплювати любов до Батьківщини , дисциплінованість і мужність, гордість за Збройні сили України.

Номер слайду 3

Відеопрезентація фрагменту «Українська війна»

Номер слайду 4

10 збройних конфліктів що ведуться у світі на сьогоднішній день

Номер слайду 5

Номер слайду 6

План 1. Історія виникнення поняття “міжнародне гуманітарне право”; 2. Основні завдання МГП; 3.Зміст Чотирьох Женевських конвенцій; 4. Основні принципи МГП.

Номер слайду 7

Історія людства- історія війн Людська історія складає собою низку війн та конфліктів. З більш ніж 3400 років писаної історії людства тільки 250 років були мирними. Таким чином, війна є звичайним станом відношень між людьми. Людству знадобилося пережити дві світові війни, які мали місце в першій половині XX століття, які забрали життя мільйонів людей, для того, щоб здоровий глузд вибрав шлях до миру, урочисто проголосивши це 1945 року в Статуті Організацій Об'єднаних Націй.

Номер слайду 8

Але положення речей від цього суттєво не змінилось. З часів закінчення Другої світової війни мало місце близько 150 війн та локальних збройних конфліктів, в яких загинуло близько 20 млн. людей. Тільки у 90-х роках на Землі палахкотіло полум'я 22 війн, 85% їх жертв склало цивільне населення. Не дивлячись на те, що поки що вдавалося уникнути третьої світової війни, на планеті постійно відбуваються війни, міжнародні та внутрішні збройні конфлікти. в останні роки конфлікти стали більш частими та довготривалими, інколи створюючи безвихідні ситуації, завдаючи значної шкоди цивільним об'єктам та страждань цивільному населенню.

Номер слайду 9

 Загальновизнаним автором широко використовуваного терміну "міжнародне гуманітарне право" є відомий швейцарський юрист Жан Пікте. Він з 1946р. очолював Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) і був відповідальним за підготовчу роботу, пов'язану з прийняттям у 1949 р. чотирьох Женевських конвенцій про захист жертв війни.

Номер слайду 10

Цілком природним є те, що цей яскравий і всім зрозумілий термін "міжнародне гуманітарне право" першими почали застосовувати співробітники Міжнародного Комітету Червоного Хреста, а також ті їх прихильники, хто предметом регулювання цієї галузі міжнародного права вважає виключно сферу збройних конфліктів.

Номер слайду 11

Враховуючи досвід реальних війн, світове співробітництво прийшло до необхідності обмеження насилля воюючих сторін, шляхом узгодженої розробки і укладення договорів, які регулюють відносини між державами в період збройних конфліктів. Так виникла система міжнародного гуманітарного права, або права війни.

Номер слайду 12

Поняття Міжнародне гуманітарне право (іноді воно має назву право збройних конфліктів або право війни) - це сукупність міжнародно-правових норм, які направлені на захист жертв збройних конфліктів і встановлюють заборону або обмеження методів і засобів ведення війни, а також відповідальність за порушення відповідних принципів і норм.

Номер слайду 13

Три основні завдання МГП ЗАХИЩАТИ ОБМЕЖУВАТИ ЗАПОБІГАТИ

Номер слайду 14

Міжнародне гуманітарне право знаходить своє відображення у відповідних міжнародних договорах (конвенціях). До таких джерел відносяться: чотири Женевські конвенції від 12 серпня 1949 р. про захист жертв війни, а саме: про поліпшення долі поранених і хворих в діючих арміях (Перша Конвенція); про покращення долі поранених, хворих і осіб, що потерпіли корабельну аварію, з складу збройних сил на морі (Друга Конвенція); про поводження з військовополоненими (Третя Конвенція); про захист цивільного населення під час війни (Четверта Конвенція).

Номер слайду 15

І конвенція про поліпшення долі поранених і хворих у діючих армія 1864 р. Стосовно всіх поранених і хворих, незалежно від того, до якої сторони вони належать, забороняються такі дії: - Всякі види вбивств, фізичні каліцтва, жорстоке поводження, тортури і катування; - Медичні або наукові експерименти; - Видалення тканин або органів для пересадки; - Взяття заручників; - Посягання на людську гідність, зокрема, образливе або принизливе звертання; - Засудження і застосування покарання без попереднього судового рішення, винесеного належним чином судом, за наявності судових гарантій.

Номер слайду 16

ІІ конвенція про поліпшення долі поранених , хворих і осіб,що зазнали корабельної аварії ,зі складу збройних сил на морі 1906 р.

Номер слайду 17

ІІІ Женевська конввенсія ІІІ конвенція про поводження з військовополоненими 1929 р. З моменту взяття в полон відповідальність за військовополонених несе держава, яка їх захопила, а не окремі командири, що, зрозуміло, не виключає кримінальної відповідальності останніх за злочини проти військовополонених. Військовополонений не злочинець, а солдат, що виконував свій обов'язок.

Номер слайду 18

Четверта конвенція про захист цивільного населення під час війни 1949 р. У випадку збройного конфлікту право сторін: вибирати будь-які методи (способи) чи засоби ведення війни (бойових дій) є обмеженими.

Номер слайду 19

Четверта конвенція про захист цивільного населення під час війни Забороняється вести бойові дії проти цивільного населення.

Номер слайду 20

Забороняється використовувати цивільне населення для захисту військових об’єктів.

Номер слайду 21

Забороняється використовувати голод як метод ведення війни проти цивільного населення

Номер слайду 22

Забороняється нападати на об’єкти цивільного призначення (житлові будинки, лікарні, школи)

Номер слайду 23

Комбатантам забороняється маскуватися під цивільне населення.

Номер слайду 24

Самостійна робота

Номер слайду 25

Дякую за увагу!

Номер слайду 26

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Гусак Віта Олексіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Островська Галина Омелянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Грабаренко Наталія Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Риженко Руслана Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
До підручника
Захист Вітчизни (рівень стандарту) 10 клас (Пашко К.О., Герасимів І.М., Щирба Ю.П., Фука М.М.)
Додано
29 серпня 2018
Переглядів
15849
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку