Презентація "Особливості державного устрою та основні положення Конституції США"

Про матеріал
Особливості державного устрою та основні положення Конституції США, передумови до створення Конституції США
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Особливості державного устрою та основні положення конституції США»Презентація вчителя Михайлової В. В.

Номер слайду 2

Після перемоги у війні з Англією Сполучені Штати зіткнулися з труднощами у внутрішній політиці: Дискримінація за ознакою раси;Економічна криза 1873 року;Дискримінаційні закони (закони Джима Кроу);Експансія золотошукачів, фермерів і власників великих ранчо на «Дикий Захід»;Конфліки білих американців з корінним населенням; Масового відстрілу американських бізонів;Життя індіанців в резерваціях.

Номер слайду 3

Результатом труднощів стають «Статті Конфедерації» (1777 р.): Колонії, які стали називати штатами, зберігали майже повну самостійність;Центральну владу представляв однопалатний представницький орган — Конгрес (не впливав на окремі штати);Кожний штат міг запроваджувати власні податки, випускати гроші й створювати свою армію.

Номер слайду 4

Взаємовідносини штатів. Під час війни узгоджені дії;Після укладення миру кожна колонія відстоює власні інтереси;Виникають конфлікти між сусідніми штатами.

Номер слайду 5

Збори у Філадельфії 1787р.Єдність США опинилася під загрозою;Скликані збори, які мали прийняти нову конституцію США;В умовах секретності делегати за чотири місяці розробили проект конституції; Штати ратифікували конституцію, яка діє в США до сьогодні.

Номер слайду 6

Конституція США: Встановлюється сильна центральна (федеральна) влада; Штати могли самостійно розв’язувати внутрішні питання;Фінанси, армія та зовнішня політика перебували в руках федеральної влади;Сполучені Штати Америки ставали федеративною республікою (складалися з рівноправних штатів, вищі посади в державі – виборні).

Номер слайду 7

Преамбула (вступ) до Конституції США (1787 р.)Вищою законодавчою владою в США був Конгрес, що складався з двох палат: верхньої — сенату й нижньої — палати представників. Депутатів палати представників обирали всі, хто був наділений правом голосу. Сенат був створений на вимогу малонаселених штатів для дотримання рівності між штатами. Від кожного штату до Сенату входило по два сенатори. Сенат затверджував закони, прийняті палатою представників, і міг контролювати її діяльність.

Номер слайду 8

Преамбула (вступ) до Конституції США (1787 р.)Головою виконавчої влади був президент, який обирався на чотири роки. Президент США мав дуже великі повноваження: керував урядом, армією, міг скасовувати закони, прийняті Конгресом. Черкашина Л. И. г. Изобильный Ставропольский край. Джордж Вашингтон (1789-1797)

Номер слайду 9

Преамбула (вступ) до Конституції США (1787 р.)Владу Конгресу й президента мала обмежувати вища судова влада — Верховний суд, склад якого формував президент за згодою Конгресу. Через те що суддів призначали довічно, вважалося, що вони можуть виступити і проти президента, і проти Конгресу, якщо ті порушать закон. Верховний суд мав право скасовувати вже затверджені президентом закони.

Номер слайду 10

Із Конституції США (1787 р.)... Кожен штат у спосіб, установлений законодавчим органом штату, визначає кількість вибірників, що дорівнює кількості сенаторів і представників, яку цей штат має право посилати в Конгрес. Проте ні сенатори, ні представники, ні будь-хто інший, хто обіймає платну чи громадську посаду в державному апараті США, не можуть призначатися вибірниками...

Номер слайду 11

«Білль про права» 1791 р. Ці поправки гарантували громадянам США свободу друку, совісті, зборів. Закон захищав недоторканність особи й майна, дозволяв вільне володіння вогнепальною зброєю. Прийнявши ці поправки, влада США змушена була дотримуватися їх і захищати права своїх громадян. Однак далеко не всі жителі Сполучених Штатів могли скористатися гарантованими правами. Права голосу були позбавлені багато представників міської й сільської бідноти, жінки. Жодних прав не мали індіанці й раби. Рабство було заборонене лише в північних штатах, але процвітало в південних. Спроби скасувати рабство в усій країні зустріли лютий опір плантаторів і закінчилися невдачею.

Номер слайду 12

Результати: Перемога колоній у війні за незалежність і прийняття Конституції США створили умови для швидкого розвитку країни. Сполучені Штати стали єдиною державою, у якій були відсутні феодальні пережитки, що перешкоджали розвитку капіталізму. Буржуазія й плантатори повністю контролювали владу в країні та могли не враховувати інтересів дворянства. Демократичний устрій США давав можливість представникам різних верств суспільства впливати на уряд, а сильна центральна влада могла проводити узгоджену політику. Конституція США стала зразком для наслідування для багатьох європейських революціонерів XIX ст.

Номер слайду 13

Дякую за увагу!Черкашина Л. И. г. Изобильный Ставропольский край

pptx
Додано
6 травня 2020
Переглядів
19990
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку